Al-An'am · 109/165
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-An'am
وَأَقْسَمُوا بِاللَّهِ جَهْدَ أَيْمَانِهِمْ لَئِن جَاءَتْهُمْ آيَةٌ لَّيُؤْمِنُنَّ بِهَا ۚ قُلْ إِنَّمَا الْآيَاتُ عِندَ اللَّهِ ۖ وَمَا يُشْعِرُكُمْ أَنَّهَا إِذَا جَاءَتْ لَا يُؤْمِنُونَ ۝١٠٩
Wa aqsamoo billaahi jahda aimaanihim la`in jaaa`at hum Aayatul la yu`minunna bihaa; qul innamal Aayaatu `indal laahi wa maa yush`irukum annahaaa izaa jaaa`at laa yu`minoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan mereka pula bersumpah dengan nama Allah, dengan menegaskan sumpah mereka bersungguh-sungguh, bahawa sesungguhnya jika datang kepada mereka sesuatu mukjizat (sebagaimana yang mereka minta itu), tentulah mereka akan beriman kepadanya. Katakanlah (wahai Muhammad): "Bahawa soal mendatangkan mukjizat-mukjizat itu hanyalah Allah yang menentukannya, dan kamu tidak menyedari (wahai orang-orang Islam), bahawa apabila mukjizat-mukjizat (yang mereka minta) itu datang, mereka juga tidak akan beriman.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • جَهْدَ أَيْمَانِهِمْ: Sumpah yang paling kuat dan bersungguh-sungguh.
  • آيَةٌ: Tanda atau mukjizat yang luar biasa sebagai bukti kebenaran.
  • لَيُؤْمِنُنَّ: Pasti mereka akan beriman dan mempercayainya.
  • مَا يُشْعِرُكُمْ: Apa yang memberitahu kamu / apa yang membuat kamu sedar.

Tafsir Ayat:

Orang-orang musyrik Mekah telah bersumpah dengan nama Allah dengan sumpah yang paling kuat dan bersungguh-sungguh, bahawa jika datang kepada mereka satu mukjizat atau tanda yang luar biasa sebagaimana yang mereka minta — seperti menurunkan malaikat, menghidupkan orang mati, atau menjadikan bukit Safa menjadi emas — maka mereka pasti akan beriman dan membenarkan risalah yang dibawa oleh Nabi Muhammad ﷺ.

Allah memerintahkan Nabi-Nya untuk menjawab: "Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya mukjizat-mukjizat itu hanya di sisi Allah semata-mata. Aku tidak mampu mendatangkannya mengikut kemahuan kamu. Allah jualah yang berkuasa menurunkannya bila-bila masa yang Dia kehendaki."

Kemudian Allah berpaling kepada orang-orang mukmin yang turut berharap agar mukjizat itu diturunkan supaya orang musyrik beriman, seraya berfirman: "Dan apakah yang memberitahu kamu (wahai orang-orang mukmin) bahawa sekiranya mukjizat yang mereka minta itu benar-benar datang, mereka tetap tidak akan beriman?" Hakikatnya, mereka tetap akan berada dalam keingkaran dan kesombongan mereka, kerana hati mereka sudah tertutup daripada menerima kebenaran. Mereka bukanlah orang yang benar-benar mencari hidayah, bahkan mereka hanya mencari alasan untuk menolak kebenaran.


Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislam yang dirahmati Allah! Ayat ini mengajar kita satu perkara yang sangat penting: keimanan itu bukanlah bergantung kepada mukjizat semata-mata, tetapi ia adalah anugerah Allah yang diberikan kepada hati yang ikhlas mencari kebenaran. Orang yang jujur mencari hidayah, cukup baginya satu tanda kecil untuk beriman. Tetapi orang yang hatinya sudah keras dan sombong, walaupun ditunjukkan seribu mukjizat, mereka tetap akan mencari alasan untuk mengingkari.

Maka renungilah nikmat iman yang ada pada diri kita hari ini. Ia adalah kurniaan terbesar daripada Allah. Janganlah kita menjadi seperti mereka yang meminta bukti demi bukti sedangkan hati tidak mahu tunduk. Marilah kita membuka hati, merendahkan diri, dan menerima kebenaran Al-Quran dengan penuh keyakinan. Sesungguhnya orang yang berbahagia ialah mereka yang apabila mendengar ayat-ayat Allah, hati mereka menjadi tenang dan iman mereka bertambah kukuh.

Jadilah hamba yang bersyukur atas nikmat iman ini, dan pohonlah kepada Allah agar sentiasa menetapkan hati kita di atas jalan yang lurus hingga akhir hayat.



📜 Ayat 107-111 — Surah Al-An'am

107وَلَوْ شَاءَ اللَّهُ مَا أَشْرَكُوا ۗ وَمَا جَعَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظًا ۖ وَمَا أَنتَ عَلَيْهِم بِوَكِيلٍ
Dan kalau Allah menghendaki, nescaya mereka tidak mempersekutukanNya; dan Kami tidak menjadikan engkau (wahai Muhammad) penjaga dan pengawal mereka, dan engkau pula bukanlah wakil yang menguruskan hal-hal mereka (kerana semuanya itu terserah kepada Allah semata-mata).
108وَلَا تَسُبُّوا الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ فَيَسُبُّوا اللَّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ ۗ كَذَٰلِكَ زَيَّنَّا لِكُلِّ أُمَّةٍ عَمَلَهُمْ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّهِم مَّرْجِعُهُمْ فَيُنَبِّئُهُم بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu Ia menerangkan kepada mereka apa yang mereka telah lakukan.
109وَأَقْسَمُوا بِاللَّهِ جَهْدَ أَيْمَانِهِمْ لَئِن جَاءَتْهُمْ آيَةٌ لَّيُؤْمِنُنَّ بِهَا ۚ قُلْ إِنَّمَا الْآيَاتُ عِندَ اللَّهِ ۖ وَمَا يُشْعِرُكُمْ أَنَّهَا إِذَا جَاءَتْ لَا يُؤْمِنُونَ
Dan mereka pula bersumpah dengan nama Allah, dengan menegaskan sumpah mereka bersungguh-sungguh, bahawa sesungguhnya jika datang kepada mereka sesuatu mukjizat (sebagaimana yang mereka minta itu), tentulah mereka akan beriman kepadanya. Katakanlah (wahai Muhammad): "Bahawa soal mendatangkan mukjizat-mukjizat itu hanyalah Allah yang menentukannya, dan kamu tidak menyedari (wahai orang-orang Islam), bahawa apabila mukjizat-mukjizat (yang mereka minta) itu datang, mereka juga tidak akan beriman.
110وَنُقَلِّبُ أَفْئِدَتَهُمْ وَأَبْصَارَهُمْ كَمَا لَمْ يُؤْمِنُوا بِهِ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَنَذَرُهُمْ فِي طُغْيَانِهِمْ يَعْمَهُونَ
Dan kami palingkan hati mereka dan pemandangan mereka sebagaimana mereka telah tidak (mahu) beriman kepada (ayat-ayat Kami ketika datang kepada mereka) pada awal mulanya, dan Kami biarkan mereka meraba-raba di dalam kesesatannya dengan bingung.
111۞ وَلَوْ أَنَّنَا نَزَّلْنَا إِلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةَ وَكَلَّمَهُمُ الْمَوْتَىٰ وَحَشَرْنَا عَلَيْهِمْ كُلَّ شَيْءٍ قُبُلًا مَّا كَانُوا لِيُؤْمِنُوا إِلَّا أَن يَشَاءَ اللَّهُ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَهُمْ يَجْهَلُونَ
Dan jika Kami turunkan malaikat pun kepada mereka, dan orang-orang yang mati (hidup semula lalu) berkata-kata dengan mereka, dan kami himpunkan pula tiap-tiap sesuatu di hadapan mereka (untuk menjadi saksi tentang kebenaran Nabi Muhammad), nescaya mereka tidak juga akan beriman, kecuali jika dikehendaki Allah; tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui (hakikat yang sebenar).
Al-An'amIndeks Al-Quran
165Ayat
MakkiyahRevelation
109Ayat

Terjemahan — Al-An'am 109

Surah Al-An'am Ayat 109 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan mereka pula bersumpah dengan nama Allah, dengan menegaskan sumpah…

Surah Ayat 109/165 — Surah Al-An'am الأنعام (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-An'am Dengar, Surah Al-An'am Terjemahan, Surah Al-An'am mp3, Surah Al-An'am pdf. Ayat 107–111. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda