حاقه · 5/52
ترجمه آوانگاری — حاقه
فَأَمَّا ثَمُودُ فَأُهْلِكُوا بِالطَّاغِيَةِ ۝٥
Fa-ammaa Samoodu fauhlikoo bittaaghiyah
📖 معنای فارسی
اما قوم ثمود به آن بانگ سهمگين هلاك شدند.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • ثَمُود: نام قوم صالح پیامبر علیه‌السلام.
  • الطَّاغِیَة: به معنای صیحه و فریادِ بسیار شدید و هولناک که از حد گذشت؛ برخی نیز آن را به طغیان و سرکشی خود آنان تفسیر کرده‌اند.

تفسیر آیه:

خداوند متعال در این آیه به سرنوشت قوم ثمود اشاره می‌کند و می‌فرماید: اما قوم ثمود، به سبب آن صیحه و فریاد عظیم و بی‌مانندی که از هر حدی فراتر رفت، هلاک شدند. این صیحه چنان مهیب و کوبنده بود که دلها را از جا کند و جان‌هایشان را گرفت و همگی نابود شدند. برخی مفسران گفته‌اند که «الطاغیه» اشاره به طغیان و سرکشی خود آنان دارد؛ یعنی به کیفر طغیان و نافرمانی‌شان هلاک گشتند. این عذاب، نتیجه مستقیم تکذیب پیامبر خدا و سرپیچی از فرمان او بود.

فواید و پیام‌های آیه:

  • هلاکت قوم ثمود نشان می‌دهد که طغیان و سرکشی در برابر فرمان خداوند، عاقبتی جز نابودی ندارد و هیچ قدرت و ثروتی نمی‌تواند انسان را از عذاب الهی نجات دهد.
  • این آیه یادآور می‌شود که سنت خداوند در طول تاریخ یکسان است؛ هر قومی که پیامبران را تکذیب کند و در گناه و سرکشی اصرار ورزد، گرفتار عذاب سخت خواهد شد.
  • عبرت گرفتن از سرنوشت پیشینیان، انسان را به تواضع و اطاعت از خداوند دعوت می‌کند و او را از غرور و تکبر بازمی‌دارد.
  • رحمت الهی اقتضا می‌کند که انسان پیش از فرا رسیدن عذاب، به سوی توبه و اصلاح بازگردد و از نافرمانی بپرهیزد تا مشمول لطف و مغفرت خداوند قرار گیرد.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 3-7 — حاقه

3وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْحَاقَّةُ
و چه دانى كه آن روز بر حق چيست؟
4كَذَّبَتْ ثَمُودُ وَعَادٌ بِالْقَارِعَةِ
قوم ثمود و عاد روز رستاخيز را دروغ انگاشتند.
5فَأَمَّا ثَمُودُ فَأُهْلِكُوا بِالطَّاغِيَةِ
اما قوم ثمود به آن بانگ سهمگين هلاك شدند.
6وَأَمَّا عَادٌ فَأُهْلِكُوا بِرِيحٍ صَرْصَرٍ عَاتِيَةٍ
و اما قوم عاد با وزش باد صُرصر به هلاكت رسيدند.
7سَخَّرَهَا عَلَيْهِمْ سَبْعَ لَيَالٍ وَثَمَانِيَةَ أَيَّامٍ حُسُومًا فَتَرَى الْقَوْمَ فِيهَا صَرْعَىٰ كَأَنَّهُمْ أَعْجَازُ نَخْلٍ خَاوِيَةٍ
آن عذاب را هفت شب و هشت روز پى در پى بر آنان بگماشت. آن قوم را چون تنه‌هاى پوسيده خرما مى‌ديدى كه افتاده‌اند و مُرده‌اند.
حاقهفهرست قرآن
52آیه
مکیRevelation
5آیه

ترجمه — حاقه 5

سوره حاقه آیه 5 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : اما قوم ثمود به آن بانگ سهمگين هلاك شدند.

سوره آیه 5/52 — حاقه الحاقة (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: حاقه گوش دهید, حاقه ترجمه, حاقه mp3, حاقه pdf. آیه 3–7. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید