اعراف · 138/206
ترجمه آوانگاری — اعراف
وَجَاوَزْنَا بِبَنِي إِسْرَائِيلَ الْبَحْرَ فَأَتَوْا عَلَىٰ قَوْمٍ يَعْكُفُونَ عَلَىٰ أَصْنَامٍ لَّهُمْ ۚ قَالُوا يَا مُوسَى اجْعَل لَّنَا إِلَٰهًا كَمَا لَهُمْ آلِهَةٌ ۚ قَالَ إِنَّكُمْ قَوْمٌ تَجْهَلُونَ ۝١٣٨
Wa jaawaznaa bi Banneee Israaa`eelal bahra fa ataw `alaa qawminy ya`kufoona `alaaa asnaamil lahum; qaaloo yaa Moosaj`al lanaa ilaahan kamaa lahum aalihah; qaala innakum qawmun tajhaloon
📖 معنای فارسی
و بنى‌اسرائيل را از دريا گذرانيديم. و بر قومى گذشتند كه به پرستش بتهاى خود دل بسته بودند. گفتند: اى موسى، همان طور كه آنها را خدايانى است براى ما هم خدايى بساز. گفت: شما مردمى بى‌خرد هستيد.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی واژگان:

  • جاوَزْنا: عبور دادیم، از دریا گذراندیم.
  • یَعْکُفُونَ: با مداومت و پشتکار به عبادت میپردازند و ملازم آن هستند.
  • أَصنام: بتها، مجسمههایی که به جای خدا پرستیده میشدند.
  • إِلٰهًا: معبود، چیزی که شایسته پرستش باشد.

تفسیر آیه:

ما بنیاسرائیل را پس از شکافته شدن دریا به فرمان خدا، از آب عبور دادیم و آنان را از چنگال فرعونیان رهانیدیم. آنان در مسیر خود به قومی رسیدند که با devotion و پایداری تمام، به پرستش بتهایی که داشتند مشغول بودند و برای آنها نذورات و قربانیهایی تقدیم میکردند. وقتی بنیاسرائیل این صحنه را دیدند، تحت تأثیر ظاهر فریبنده این عبادت قرار گرفتند و به موسی گفتند: «ای موسی! برای ما نیز معبودی قرار بده که آن را بپرستیم و بزرگ بداریم، همانگونه که اینان معبودانی دارند و آنها را عبادت میکنند.» موسی در پاسخ آنان فرمود: «شما گروهی هستید که از روی نادانی و جهالت سخن میگویید؛ زیرا نمیدانید که عبادت تنها سزاوار خداوند یگانه و یکتاست و هیچ کس و هیچ چیز دیگری شایسته پرستش نیست. شما که معجزات بزرگ خدا را دیدهاید و نجات یافتهاید، چگونه درخواست بتپرستی میکنید؟ این نشانه جهل شما به عظمت خداوند و جایگاه والای اوست.»

فواید و پیامهای آیه:

  • این آیه به ما میآموزد که انسان حتی پس از دیدن معجزات بزرگ الهی، ممکن است تحت تأثیر محیط فاسد و گمراهکننده قرار گیرد و از مسیر توحید منحرف شود؛ بنابراین باید همواره مراقب ایمان خود باشیم و از همنشینی با اهل باطل پرهیز کنیم.
  • جهل به خداوند و صفات والای او، ریشه بسیاری از گمراهیها و شرکهاست؛ شناخت صحیح خداوند، انسان را از افتادن در دام بتپرستی و خرافات بازمیدارد.
  • موسی علیهالسلام با مهربانی و حکمت، اما با قاطعیت، خطای قوم خود را گوشزد کرد و آنان را به توحید دعوت نمود؛ این الگویی است برای دعوتگران به دین که باید با صبر و علم، مردم را از انحرافات بازدارند.
  • این آیه نشان میدهد که تقلید کورکورانه از دیگران، حتی در امور دینی، کاری ناپسند و ناشی از جهل است؛ مسلمان باید با بصیرت و آگاهی، دین خود را بر اساس عقل و وحی بنا کند، نه بر اساس تقلید از سنتهای غلط دیگران.


📜 آیه 136-140 — اعراف

136فَانتَقَمْنَا مِنْهُمْ فَأَغْرَقْنَاهُمْ فِي الْيَمِّ بِأَنَّهُمْ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَكَانُوا عَنْهَا غَافِلِينَ
پس، از ايشان انتقام گرفتيم و در دريا غرقشان كرديم. زيرا آيات ما را دروغ مى‌انگاشتند و از آنها غفلت مى‌ورزيدند.
137وَأَوْرَثْنَا الْقَوْمَ الَّذِينَ كَانُوا يُسْتَضْعَفُونَ مَشَارِقَ الْأَرْضِ وَمَغَارِبَهَا الَّتِي بَارَكْنَا فِيهَا ۖ وَتَمَّتْ كَلِمَتُ رَبِّكَ الْحُسْنَىٰ عَلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ بِمَا صَبَرُوا ۖ وَدَمَّرْنَا مَا كَانَ يَصْنَعُ فِرْعَوْنُ وَقَوْمُهُ وَمَا كَانُوا يَعْرِشُونَ
و به آن مردمى كه به ناتوانى افتاده بودند، شرق و غرب آن سرزمين را كه بركت داده بوديم به ميراث داديم، و وعده نيكويى كه پروردگار تو به بنى‌اسرائيل داده بود بدان سبب كه شكيبايى ورزيده بودند، به كمال رسيد و هر چه را فرعون و قومش مى‌ساختند و كاخهايى را كه برمى‌افراشتند ويران كرديم.
138وَجَاوَزْنَا بِبَنِي إِسْرَائِيلَ الْبَحْرَ فَأَتَوْا عَلَىٰ قَوْمٍ يَعْكُفُونَ عَلَىٰ أَصْنَامٍ لَّهُمْ ۚ قَالُوا يَا مُوسَى اجْعَل لَّنَا إِلَٰهًا كَمَا لَهُمْ آلِهَةٌ ۚ قَالَ إِنَّكُمْ قَوْمٌ تَجْهَلُونَ
و بنى‌اسرائيل را از دريا گذرانيديم. و بر قومى گذشتند كه به پرستش بتهاى خود دل بسته بودند. گفتند: اى موسى، همان طور كه آنها را خدايانى است براى ما هم خدايى بساز. گفت: شما مردمى بى‌خرد هستيد.
139إِنَّ هَٰؤُلَاءِ مُتَبَّرٌ مَّا هُمْ فِيهِ وَبَاطِلٌ مَّا كَانُوا يَعْمَلُونَ
آنچه اينان در آنند، نابودشونده و كارى كه مى‌كنند باطل است.
140قَالَ أَغَيْرَ اللَّهِ أَبْغِيكُمْ إِلَٰهًا وَهُوَ فَضَّلَكُمْ عَلَى الْعَالَمِينَ
گفت: آيا جز الله، برايتان خدايى بجويم، و حال آنكه اوست كه شما را بر جهانيان برترى بخشيد؟
اعراففهرست قرآن
206آیه
مکیRevelation
138آیه

ترجمه — اعراف 138

سوره اعراف آیه 138 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : و بنى‌اسرائيل را از دريا گذرانيديم. و بر قومى گذشتند…

سوره آیه 138/206 — اعراف الأعراف (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: اعراف گوش دهید, اعراف ترجمه, اعراف mp3, اعراف pdf. آیه 136–140. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید