مدثر · 16/56
ترجمه آوانگاری — مدثر
كَلَّا ۖ إِنَّهُ كَانَ لِآيَاتِنَا عَنِيدًا ۝١٦
Kallaaa innahoo kaana li Aayaatinaa `aneedaa
📖 معنای فارسی
آرى، كه او در برابر آيات ما ستيزه‌جوست.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • کَلَّا: حرف ردع و زجر است؛ یعنی هرگز، چنین نیست.
  • عَنِیدًا: یعنی معاند، لجوج و کسی که با وجود دانستن حق، از آن رویگردان میشود و با آن دشمنی میورزد.

تفسیر آیه:

خداوند متعال پس از ذکر نعمتهای فراوانی که به این شخص (ولید بن مغیره) داده بود — مال گسترده، فرزندان حاضر و آماده بودن وسایل زندگی — میفرماید: هرگز چنین نیست که او گمان میکند. این شخص خیال میکند به خاطر این نعمتها، در آخرت هم از جایگاه والایی برخوردار خواهد شد؟! هرگز! او در برابر آیات و نشانههای روشن ما (قرآن) عناد و لجاجت ورزید و با وجود اینکه حقانیت آن را میدانست، آن را انکار کرد و با آن به دشمنی برخاست. او نه تنها شکرگزار نعمتهای ما نبود، بلکه در برابر آیات ما سرکشی کرد و تکذیبشان نمود. به همین دلیل، سزاوار عذاب سخت و طاقتفرسایی خواهد بود که هیچ گریزی از آن ندارد.

فواید و پیامهای آیه:

  1. ناسپاسی در برابر نعمتها، انسان را به عناد و لجاجت میکشاند: کسی که نعمتهای خدا را میبیند اما شکرگزار نیست، به تدریج قلبش سخت شده و در برابر حق، عناد میورزد.
  2. ثروت و اولاد، معیار کرامت و برتری نیست: این آیه به ما میآموزد که نعمتهای دنیوی نه نشانه محبوبیت نزد خداوند است و نه تضمینکننده سعادت آخرت. چه بسا افرادی که از مال و فرزند فراوان برخوردارند اما در پیشگاه خداوند مبغوضترین خلق هستند.
  3. عناد با حق، سرچشمه هلاکت است: کسی که با علم و آگاهی، حق را انکار کند و با آن بجنگد، عاقبتی جز عذاب و خواری نخواهد داشت. این درس مهمی برای ماست که اگر حقیقتی را شناختیم، در برابر آن تسلیم شویم و تکبر نورزیم.
  4. امید واهی، گمراهکننده است: انسان نباید به داشتههای مادی خود مغرور شود و گمان کند که خداوند در آخرت نیز به او پاداش خواهد داد. این امید واهی، سرابی بیش نیست و تنها اعمال صالح و ایمان راستین است که در پیشگاه خداوند ارزش دارد.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 14-18 — مدثر

14وَمَهَّدتُّ لَهُ تَمْهِيدًا
و كارهاى او را به نيكوتر وجهى برساختم.
15ثُمَّ يَطْمَعُ أَنْ أَزِيدَ
آنگاه طمع مى‌بندد كه زيادت كنم.
16كَلَّا ۖ إِنَّهُ كَانَ لِآيَاتِنَا عَنِيدًا
آرى، كه او در برابر آيات ما ستيزه‌جوست.
17سَأُرْهِقُهُ صَعُودًا
او را به مشقتى مى‌اندازم.
18إِنَّهُ فَكَّرَ وَقَدَّرَ
او انديشيد و طرحى افكند.
مدثرفهرست قرآن
56آیه
مکیRevelation
16آیه

ترجمه — مدثر 16

سوره مدثر آیه 16 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : آرى، كه او در برابر آيات ما ستيزه‌جوست.

سوره آیه 16/56 — مدثر المدثر (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: مدثر گوش دهید, مدثر ترجمه, مدثر mp3, مدثر pdf. آیه 14–18. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید