Al-Anfal · 18/75
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Anfal
ذَٰلِكُمْ وَأَنَّ اللَّهَ مُوهِنُ كَيْدِ الْكَافِرِينَ ۝١٨
Zaalikum wa annal laaha moohinu kaidil kaafireen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Demikianlah (caranya nikmat yang dikurniakanNya kepada kamu), dan sesungguhnya Allah sentiasa melumpuhkan tipu daya orang-orang yang kafir.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • مُوهِنُ — Melemahkan, melembutkan, atau menghancurkan kekuatan.
  • كَيْدِ — Tipu daya, muslihat, atau rancangan jahat.

Tafsir Ayat:

Wahai sekalian mukminin, apa yang telah kalian saksikan pada hari peperangan Badar — iaitu pembunuhan ke atas pemimpin-pemimpin musyrik, kekalahan mereka yang melarikan diri, serta kemenangan gemilang yang Allah kurniakan kepada kalian — semuanya itu adalah daripada Allah semata-mata. Ia bukanlah kerana kekuatan atau kehebatan kalian, tetapi ia merupakan pertolongan dan anugerah daripada-Nya sebagai balasan atas keimanan dan ketaatan kalian.

Dan ketahuilah bahawa Allah akan sentiasa melemahkan tipu daya orang-orang kafir. Segala muslihat, rancangan jahat, dan konspirasi mereka untuk memadamkan cahaya Islam akan dihancurkan oleh Allah. Meskipun mereka bersekutu dan merancang dengan teliti, Allah akan memporak-perandakan segala usaha mereka, menjadikannya sia-sia dan tidak membawa sebarang manfaat. Mereka akan tunduk kepada kebenaran ataupun binasa dalam kehinaan.

Ayat ini memberikan satu pengajaran yang amat berharga kepada kita: bahawa kemenangan itu bukanlah diukur dengan bilangan tentera atau kelengkapan senjata, tetapi ia datang daripada Allah kepada hamba-hamba-Nya yang beriman dan bertakwa. Justeru, janganlah kita gentar menghadapi musuh-musuh Islam walau sekuat mana pun mereka. Yakinlah bahawa Allah sentiasa bersama orang-orang yang beriman, dan Dia akan melemahkan setiap tipu daya musuh, sebagaimana Dia telah melakukannya pada zaman Rasulullah ﷺ.

Maka, berpegang teguhlah dengan agama Allah, perbanyakkan doa dan tawakal kepada-Nya, kerana sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat dan janji-Nya itu pasti benar.



📜 Ayat 16-20 — Surah Al-Anfal

16وَمَن يُوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلَّا مُتَحَرِّفًا لِّقِتَالٍ أَوْ مُتَحَيِّزًا إِلَىٰ فِئَةٍ فَقَدْ بَاءَ بِغَضَبٍ مِّنَ اللَّهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ ۖ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ
Dan sesiapa berpaling undur dari menentang mereka pada ketika itu - kecuali ia bergerak ke arah lain (untuk menjalankan tipu muslihat) peperangan, atau hendak menyatukan diri dengan pasukan yang lain - maka sesungguhnya ia tetaplah mendapat kemurkaan dari Allah, dan tempatnya ialah neraka jahanam; sedang neraka jahanam ialah seburuk-buruk tempat kembali.
17فَلَمْ تَقْتُلُوهُمْ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ قَتَلَهُمْ ۚ وَمَا رَمَيْتَ إِذْ رَمَيْتَ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ رَمَىٰ ۚ وَلِيُبْلِيَ الْمُؤْمِنِينَ مِنْهُ بَلَاءً حَسَنًا ۚ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
Maka bukanlah kamu yang membunuh mereka, akan tetapi Allah jualah yang menyebabkan pembunuhan mereka. Dan bukanlah engkau (wahai Muhammad) yang melempar ketika engkau melempar, akan tetapi Allah jualah yang melempar (untuk membinasakan orang-orang kafir), dan untuk mengurniakan orang-orang yang beriman dengan pengurniaan yang baik (kemenangan) daripadaNya. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
18ذَٰلِكُمْ وَأَنَّ اللَّهَ مُوهِنُ كَيْدِ الْكَافِرِينَ
Demikianlah (caranya nikmat yang dikurniakanNya kepada kamu), dan sesungguhnya Allah sentiasa melumpuhkan tipu daya orang-orang yang kafir.
19إِن تَسْتَفْتِحُوا فَقَدْ جَاءَكُمُ الْفَتْحُ ۖ وَإِن تَنتَهُوا فَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۖ وَإِن تَعُودُوا نَعُدْ وَلَن تُغْنِيَ عَنكُمْ فِئَتُكُمْ شَيْئًا وَلَوْ كَثُرَتْ وَأَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُؤْمِنِينَ
Jika kamu (hai orang-orang musyrik) memohon supaya diberi kemenangan (bagi pihak yang benar) maka sesungguhnya kemenangan (yang kamu pohonkan) itu telah datang (dan disaksikan oleh) kamu; dan jika kamu berhenti (daripada memusuhi Nabi Muhammad, s.a.w) maka yang demikian amat baik bagi kamu, dan jika kamu kembali (memusuhinya), Kami juga kembali (menolongnya mengalahkan kamu); dan golongan (angkatan perang) kamu tidak sekali-kali akan dapat menyelamatkan kamu sedikitpun, sekalipun ia lebih ramai; dan (yang demikian itu adalah kerana) sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang beriman.
20يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَوَلَّوْا عَنْهُ وَأَنتُمْ تَسْمَعُونَ
Wahai orang-orang yang beriman! Taatlah kepada Allah dan RasulNya dan janganlah kamu berpaling daripadanya, sedang kamu mendengar (Al-Quran yang mewajibkan taatnya).
Al-AnfalIndeks Al-Quran
75Ayat
MadaniyahRevelation
18Ayat

Terjemahan — Al-Anfal 18

Surah Al-Anfal Ayat 18 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Demikianlah (caranya nikmat yang dikurniakanNya kepada kamu), dan sesungguhnya Allah…

Surah Ayat 18/75 — Surah Al-Anfal الأنفال (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Anfal Dengar, Surah Al-Anfal Terjemahan, Surah Al-Anfal mp3, Surah Al-Anfal pdf. Ayat 16–20. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda