Yûnus · 45/109
Meal Okunuş — Yûnus
وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ كَأَن لَّمْ يَلْبَثُوا إِلَّا سَاعَةً مِّنَ النَّهَارِ يَتَعَارَفُونَ بَيْنَهُمْ ۚ قَدْ خَسِرَ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِلِقَاءِ اللَّهِ وَمَا كَانُوا مُهْتَدِينَ ۝٤٥
Wa Yawma yahshuruhum ka al lam yalbasooo illaa saa`atam minan nahaari yata`aarafoona bainahum; qad khasiral lazeena kazzaboo biliqaaa`il laahi wa maa kaanoo muhtadeen
📖 Türkçe Anlam
Onları toplayacağı kıyamet günü, sanki gündüz, birbirleriyle sadece tanışacakları bir saat kadar kalmış gibidirler. Allah'ın karşısına çıkmayı yalan sayanlar kaybetmişlerdir.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Yahşuruhum: Onları (mahşerde) toplar, bir araya getirir.
  • Lebisû: (Dünyada veya kabirde) kaldılar, ikamet ettiler.
  • Sâat: Kısa bir süre, bir an.
  • Yeteârafûn: Birbirlerini tanırlar.
  • Hâsir: Ziyan etti, kaybetti.
  • Mühtedîn: Doğru yolu bulanlar, hidayete erenler.

Tefsir:

Ey insan! Bir gün gelecek, Allah Teâlâ bütün insanları mahşer meydanında toplayacak. O gün öyle korkunç ve dehşetli bir gündür ki, insanlar dünyada geçirdikleri onlarca yılı, hatta kabirde bekledikleri asırları sanki gündüzün bir saati kadar kısa hissedecekler. Dünya hayatı ne kadar uzun görünse de, âhiretin sonsuzluğu karşısında bir göz kırpması gibi gelip geçecektir.

O gün insanlar kabirlerinden çıkıp birbirleriyle karşılaştıklarında, dünyadaki gibi birbirlerini tanıyacaklar. "Sen falan değil misin?" diye birbirlerine seslenecekler. Fakat bu tanışma ve konuşma çok kısa sürecek; çünkü kıyametin dehşeti o kadar büyüktür ki, herkes kendi derdine düşecek, kimse kimseyi düşünemez hale gelecektir. O tanışma anı, sadece pişmanlık ve hüznü artıracaktır.

İşte o gün, Allah'ın huzuruna çıkacaklarına, O'nunla karşılaşacaklarına inanmayanlar, yalanlayanlar büyük bir hüsrana uğrayacaklardır. Onlar dünyada iken bu büyük günü inkâr ettiler, âhireti yalanladılar ve bu yüzden doğru yolu bulamadılar. Oysa hidayet, Allah'a iman etmekten, O'nun vaadine güvenmekten geçiyordu. Onlar bu imandan mahrum kaldıkları için hem dünyayı hem âhireti kaybettiler.

Sevgili kardeşim! Bu âyet bize ne kadar büyük bir ders veriyor: Dünya hayatı ne kadar uzun sürerse sürsün, âhiretin yanında bir andan ibarettir. Öyleyse bu kısa ömrü, sonsuz hayatımızı kurtaracak amellerle değerlendirelim. Allah'a iman edelim, O'nunla karşılaşacağımız güne hazırlanalım. Çünkü o gün pişmanlık fayda vermeyecek; ama bugün tövbe ve iyi amel kapısı hâlâ ardına kadar açıktır. Rabbimiz bizi o büyük hüsrana uğrayanlardan değil, hidayete eren kullarından eylesin.

🎧 Dinle

📜 Ayet 43-47 — Yûnus

43وَمِنْهُم مَّن يَنظُرُ إِلَيْكَ ۚ أَفَأَنتَ تَهْدِي الْعُمْيَ وَلَوْ كَانُوا لَا يُبْصِرُونَ
Aralarında sana bakan vardır. Sen körleri, görmezlerken doğru yola iletebilir misin?
44إِنَّ اللَّهَ لَا يَظْلِمُ النَّاسَ شَيْئًا وَلَٰكِنَّ النَّاسَ أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ
Allah insanlara hiç zulmetmez, fakat insanlar kendilerine zulmederler.
45وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ كَأَن لَّمْ يَلْبَثُوا إِلَّا سَاعَةً مِّنَ النَّهَارِ يَتَعَارَفُونَ بَيْنَهُمْ ۚ قَدْ خَسِرَ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِلِقَاءِ اللَّهِ وَمَا كَانُوا مُهْتَدِينَ
Onları toplayacağı kıyamet günü, sanki gündüz, birbirleriyle sadece tanışacakları bir saat kadar kalmış gibidirler. Allah'ın karşısına çıkmayı yalan sayanlar kaybetmişlerdir.
46وَإِمَّا نُرِيَنَّكَ بَعْضَ الَّذِي نَعِدُهُمْ أَوْ نَتَوَفَّيَنَّكَ فَإِلَيْنَا مَرْجِعُهُمْ ثُمَّ اللَّهُ شَهِيدٌ عَلَىٰ مَا يَفْعَلُونَ
Onlara, söz verdiğimiz azabın bir kısmını ya dünyada sana gösteririz, veya senin ruhunu alırız da nasıl olsa onların dönüşü Bizedir; (ahirette görürsün) Allah onların yaptıklarına şahiddir.
47وَلِكُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولٌ ۖ فَإِذَا جَاءَ رَسُولُهُمْ قُضِيَ بَيْنَهُم بِالْقِسْطِ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ
Her ümmetin bir peygamberi vardır. Onlara peygamberleri geldiğinde aralarında adaletle hüküm verilmiş olur. Onların hakları yenmez.
YûnusKuran Fihrist
109Ayet
MekkiRevelation
45Ayet

Meal — Yûnus 45

Sure Yûnus Ayet 45 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Onları toplayacağı kıyamet günü, sanki gündüz, birbirleriyle sadece tanışacakları bir…

Sure Ayet 45/109 — Yûnus يونس (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Yûnus Dinle, Yûnus Meal, Yûnus mp3, Yûnus pdf. Ayet 43–47. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler