Yusuf · 51/111
Terjemahan Transliterasi — Surah Yusuf
قَالَ مَا خَطْبُكُنَّ إِذْ رَاوَدتُّنَّ يُوسُفَ عَن نَّفْسِهِ ۚ قُلْنَ حَاشَ لِلَّهِ مَا عَلِمْنَا عَلَيْهِ مِن سُوءٍ ۚ قَالَتِ امْرَأَتُ الْعَزِيزِ الْآنَ حَصْحَصَ الْحَقُّ أَنَا رَاوَدتُّهُ عَن نَّفْسِهِ وَإِنَّهُ لَمِنَ الصَّادِقِينَ ۝٥١
Qaala maa khatbukunna iz raawattunna Yoosufa `annafsih; qulna haasha lillaahi maa `alimnaa `alaihi min sooo`; qaalatim ra atul `Azeezil `aana hashasal haqq, ana raawat tuhoo `an nafsihee wa innahoo laminas saadiqeen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Setelah perempuan-perempuan itu dipanggil), raja bertanya kepada mereka: "Apahal kamu, semasa kamu memujuk Yusuf mengenai dirinya?" Mereka menjawab: JauhNya Allah dari segala cacat cela, kami tidak mengetahui sesuatu kejahatan terhadap Yusuf". Isteri Al-Aziz pun berkata: "Sekarang ternyatalah kebenaran (yang selama ini tersembunyi), akulah yang memujuk Yusuf berkehendakkan dirinya (tetapi ia telah menolak); dan sesungguhnya adalah ia dari orang-orang yang benar.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • خَطْبُكُنَّ - perkara atau urusan kamu semua.
  • رَاوَدتُّنَّ - kamu semua telah berusaha memujuk dan menggoda.
  • حَاشَ لِلَّهِ - jauh sekali, mustahil, Maha Suci Allah daripada perkara sedemikian.
  • حَصْحَصَ الْحَقُّ - telah jelas dan nyata kebenaran itu setelah sebelum ini tersembunyi.

Tafsiran Ayat:

Setelah baginda raja mengetahui berita tentang wanita-wanita yang melukakan tangan mereka kerana terpesona melihat kecantikan Nabi Yusuf, baginda mengumpulkan mereka semua dan bertanya: "Apakah sebenarnya perkara kamu semua ketika kamu cuba memujuk Yusuf untuk melakukan perkara yang keji? Adakah kamu melihat padanya sebarang kecenderungan atau keburukan?"

Dengan penuh keimanan dan kejujuran, mereka menjawab: "Maha Suci Allah! Kami tidak mengetahui langsung sebarang keburukan atau perkara yang mencemarkan kehormatannya. Yusuf adalah seorang yang suci dan bersih daripada segala tuduhan."

Pada ketika itu, isteri Al-Aziz (isteri pembesar Mesir) yang selama ini menyembunyikan kebenaran, akhirnya tidak dapat menahan lagi. Apabila melihat kesaksian wanita-wanita itu yang mengakui kesucian Yusuf, hatinya tersentuh dan terus mengaku dengan penuh keinsafan: "Sekarang barulah kebenaran itu jelas dan nyata! Akulah sebenarnya yang telah berusaha menggoda dan memujuk Yusuf untuk melakukan perkara keji, bukan dia yang menggoda aku. Dan sesungguhnya Yusuf adalah seorang yang benar dalam segala apa yang telah dikatakannya selama ini."


Pengajaran dan Nasihat:

Ayat yang mulia ini mengajar kita bahawa kebenaran itu pasti akan terserlah walaupun ditutup sekian lama. Allah SWT sentiasa membela hamba-hamba-Nya yang beriman dan menjaga kehormatan diri. Lihatlah bagaimana Allah membersihkan nama Nabi Yusuf daripada segala tuduhan palsu, sehingga akhirnya musuh-musuhnya sendiri yang mengakui kesuciannya.

Saudaraku sekalian, peliharalah diri kamu daripada perkara-perkara yang boleh menjatuhkan maruah dan kehormatan. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama orang-orang yang bersabar dan bertakwa. Jika kamu ditimpa fitnah, janganlah berputus asa, kerana pertolongan Allah itu deat. Sebagaimana Yusuf telah dibebaskan daripada penjara dan diangkat darjatnya, begitu jugalah kamu, jika kamu tetap teguh di atas kebenaran, Allah pasti akan memuliakan kamu di dunia dan di akhirat.

Marilah kita jadikan kisah ini sebagai pengajaran bahawa kejujuran dan kesucian diri itu adalah perhiasan yang paling indah bagi seorang mukmin. Dan ingatlah, Allah tidak pernah mensia-siakan amalan hamba-Nya yang soleh.



📜 Ayat 49-53 — Surah Yusuf

49ثُمَّ يَأْتِي مِن بَعْدِ ذَٰلِكَ عَامٌ فِيهِ يُغَاثُ النَّاسُ وَفِيهِ يَعْصِرُونَ
"Kemudian akan datang pula sesudah itu tahun yang padanya orang ramai beroleh rahmat hujan, dan padanya mereka dapat memerah (hasil anggur, zaitun dan sebagainya)".
50وَقَالَ الْمَلِكُ ائْتُونِي بِهِ ۖ فَلَمَّا جَاءَهُ الرَّسُولُ قَالَ ارْجِعْ إِلَىٰ رَبِّكَ فَاسْأَلْهُ مَا بَالُ النِّسْوَةِ اللَّاتِي قَطَّعْنَ أَيْدِيَهُنَّ ۚ إِنَّ رَبِّي بِكَيْدِهِنَّ عَلِيمٌ
Dan (apabila mendengar tafsiran itu) berkatalah raja Mesir:" Bawalah dia kepadaku! "Maka tatkata utusan raja datang kepada Yusuf (menjemputnya mengadap raja), Yusuf berkata kepadanya: Kembalilah kepada tuanmu kemudian bertanyalah kepadanya: "Apa halnya perempuan-perempuan yang melukakan tangan mereka ? Sesungguhnya Tuhanku Maha Mengetahui tipu daya mereka".
51قَالَ مَا خَطْبُكُنَّ إِذْ رَاوَدتُّنَّ يُوسُفَ عَن نَّفْسِهِ ۚ قُلْنَ حَاشَ لِلَّهِ مَا عَلِمْنَا عَلَيْهِ مِن سُوءٍ ۚ قَالَتِ امْرَأَتُ الْعَزِيزِ الْآنَ حَصْحَصَ الْحَقُّ أَنَا رَاوَدتُّهُ عَن نَّفْسِهِ وَإِنَّهُ لَمِنَ الصَّادِقِينَ
Setelah perempuan-perempuan itu dipanggil), raja bertanya kepada mereka: "Apahal kamu, semasa kamu memujuk Yusuf mengenai dirinya?" Mereka menjawab: JauhNya Allah dari segala cacat cela, kami tidak mengetahui sesuatu kejahatan terhadap Yusuf". Isteri Al-Aziz pun berkata: "Sekarang ternyatalah kebenaran (yang selama ini tersembunyi), akulah yang memujuk Yusuf berkehendakkan dirinya (tetapi ia telah menolak); dan sesungguhnya adalah ia dari orang-orang yang benar.
52ذَٰلِكَ لِيَعْلَمَ أَنِّي لَمْ أَخُنْهُ بِالْغَيْبِ وَأَنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي كَيْدَ الْخَائِنِينَ
"(Pengakuanku) yang demikian supaya ia mengetahui, bahawa aku tidak mengkhianatinya semasa ia tidak hadir (bersama di sini); dan bahawa Allah tidak menjayakan tipu daya orang-orang yang khianat.
53۞ وَمَا أُبَرِّئُ نَفْسِي ۚ إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلَّا مَا رَحِمَ رَبِّي ۚ إِنَّ رَبِّي غَفُورٌ رَّحِيمٌ
"Dan tiadalah aku berani membersihkan diriku; sesungguhnya nafsu manusia itu sangat menyuruh melakukan kejahatan, kecuali orang-orang yang telah diberi rahmat oleh Tuhanku (maka terselamatlah ia dari hasutan nafsu itu). Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."
YusufIndeks Al-Quran
111Ayat
MakkiyahRevelation
51Ayat

Terjemahan — Yusuf 51

Surah Yusuf Ayat 51 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Setelah perempuan-perempuan itu dipanggil), raja bertanya kepada mereka: "Apahal kamu,…

Surah Ayat 51/111 — Surah Yusuf يوسف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Yusuf Dengar, Surah Yusuf Terjemahan, Surah Yusuf mp3, Surah Yusuf pdf. Ayat 49–53. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda