Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- شَاخِصَةٌ — Terbeliak, terbuka luas, tidak berkelip kerana ketakutan yang amat sangat.
- الْوَعْدُ الْحَقُّ — Hari kiamat yang dijanjikan, pasti berlaku.
- يَا وَيْلَنَا — Ungkapan celaka dan kecelakaan ke atas diri sendiri kerana penyesalan yang mendalam.
- غَفْلَةٍ — Kelalaian dan kealpaan daripada mempersiapkan diri.
Tafsiran Ayat:
Apabila tiba masanya, janji Allah yang benar itu semakin dekat — iaitu hari kiamat yang pasti berlaku. Pada saat itu, apabila keluarnya Ya'juj dan Ma'juj serta terbukanya segala tanda-tanda besar kiamat, maka terbeliaklah mata orang-orang kafir kerana melihat betapa dahsyatnya pemandangan yang menimpa mereka. Pandangan mereka tidak mampu berkelip, terpaku dalam ketakutan yang amat sangat. Dalam keadaan penuh penyesalan dan kehinaan, mereka berkata: "Celakalah kami! Sesungguhnya kami dahulu di dunia dalam keadaan lalai dan leka, tidak mempersiapkan diri untuk menghadapi hari yang agung ini. Bahkan kami bukan sekadar lalai, tetapi kami adalah orang-orang yang zalim — zalim terhadap diri sendiri dengan melakukan kekufuran dan maksiat, serta meletakkan ibadah bukan pada tempatnya."
Pengajaran dan Peringatan:
Wahai saudara seislamku, ayat ini adalah peringatan yang amat keras daripada Allah SWT kepada kita semua. Janganlah kita menjadi seperti mereka yang menyesal di saat sudah terlambat. Hari kiamat itu pasti datang, dan tidak ada seorang pun yang mengetahui bilakah masanya. Maka gunakanlah peluang hidup di dunia ini untuk beriman, beramal soleh, dan sentiasa bertaubat kepada Allah. Jangan biarkan diri kita leka dengan kesenangan dunia yang sementara sehingga melupakan bekalan untuk akhirat yang kekal abadi. Ingatlah, penyesalan di akhirat nanti tidak akan memberi manfaat sedikit pun. Maka marilah kita sama-sama bermuhasabah, memperbaiki diri, dan mendekatkan diri kepada Allah sebelum tiba hari yang tiada lagi kesempatan untuk bertaubat. Semoga Allah merahmati kita semua dan menjauhkan kita daripada golongan yang zalim dan lalai.
📜 Ayat 95-99 — Surah Al-Anbiya
Terjemahan — Al-Anbiya 97
Surah Al-Anbiya Ayat 97 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan hampirlah datangnya janji hari kiamat yang benar, maka dengan…Surah Ayat 97/112 — Surah Al-Anbiya الأنبياء (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Anbiya Dengar, Surah Al-Anbiya Terjemahan, Surah Al-Anbiya mp3, Surah Al-Anbiya pdf. Ayat 95–99. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








