Kamer · 20/55
Meal Okunuş — Kamer
تَنزِعُ النَّاسَ كَأَنَّهُمْ أَعْجَازُ نَخْلٍ مُّنقَعِرٍ ۝٢٠
Tanzi;un naasa ka anna huma`jaazu nakhlim munqa`ir
📖 Türkçe Anlam
Nitekim üzerlerine, insanları, sökülmüş hurma kütüğü gibi kopararak yere seren, dondurucu bir rüzgarı uğursuzluğu devam eden bir günde gönderdik.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Tenzîu: Söküp koparır, yerinden çıkarır.
  • A'câz: Gövdeler, kökler, saplar (tekili "acüz").
  • Nahl: Hurma ağacı.
  • Munkair: Kökünden sökülüp devrilmiş, yerinden koparılmış.

Tefsir:

Bu âyet, Âd kavmine gönderilen o korkunç azap rüzgârının dehşet verici tasvirini yapmaktadır. O rüzgâr, öyle şiddetli ve öyle yakıcıydı ki insanları bulundukları yerlerden söküp atıyor, onları baş aşağı yere çarpıyordu. Onlar dağlardaki mağaralara ve vadilerdeki siperlere sığınmaya çalıştılar; fakat o rüzgâr onları bulundukları her yerden çıkarıp alıyor, havaya kaldırıyor ve başları üzerine yere vuruyordu. Öyle ki boyunları kırılıyor, başları gövdelerinden ayrılıyordu. Onlar uzun boylu, heybetli insanlardı; fakat o azap karşısında kökünden sökülmüş hurma ağaçlarının devrilmiş gövdeleri gibi yerlere serilmişlerdi. Bu benzetme, onların ne kadar aciz ve güçsüz olduklarını, Allah'ın azabı karşısında hiçbir şey yapamadıklarını gözler önüne sermektedir.

Aziz kardeşim! Bu âyet, Allah'ın kudretinin sınırsızlığını ve O'na karşı gelenlerin sonunun ne kadar acı olduğunu göstermektedir. Âd kavmi, güçleri ve kuvvetleriyle övünüyorlardı; fakat bir rüzgâr, onları kökünden sökülmüş hurma ağaçları gibi yere serdi. İşte bu, Allah'a isyan edenlerin dünyadaki akıbetinin bir örneğidir. Rabbimiz, bu kıssaları bizlere ibret almamız için anlatmaktadır. O halde bizler, bu büyük kudret karşısında boyun eğmeli, O'nun emirlerine sarılmalı ve yasaklarından kaçınmalıyız. Çünkü Allah'a iman edip salih amel işleyenler için ahirette büyük mükâfatlar, O'na karşı gelenler için ise elem verici bir azap vardır. Rabbimiz bizleri, azabına değil, rahmetine ve mağfiretine nail olan kullarından eylesin. Âmin.

🎧 Dinle

📜 Ayet 18-22 — Kamer

18كَذَّبَتْ عَادٌ فَكَيْفَ كَانَ عَذَابِي وَنُذُرِ
Ad milleti peygamberini yalanlamıştı; Benim azabım ve uyarmam nasılmış?
19إِنَّا أَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ رِيحًا صَرْصَرًا فِي يَوْمِ نَحْسٍ مُّسْتَمِرٍّ
Nitekim üzerlerine, insanları, sökülmüş hurma kütüğü gibi kopararak yere seren, dondurucu bir rüzgarı uğursuzluğu devam eden bir günde gönderdik.
20تَنزِعُ النَّاسَ كَأَنَّهُمْ أَعْجَازُ نَخْلٍ مُّنقَعِرٍ
Nitekim üzerlerine, insanları, sökülmüş hurma kütüğü gibi kopararak yere seren, dondurucu bir rüzgarı uğursuzluğu devam eden bir günde gönderdik.
21فَكَيْفَ كَانَ عَذَابِي وَنُذُرِ
Benim azabım ve uyarmam nasılmış?
22وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِن مُّدَّكِرٍ
And olsun ki, Kuran'ı öğüt olsun diye kolaylaştırdık; öğüt alan yok mudur?
KamerKuran Fihrist
55Ayet
MekkiRevelation
20Ayet

Meal — Kamer 20

Sure Kamer Ayet 20 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Nitekim üzerlerine, insanları, sökülmüş hurma kütüğü gibi kopararak yere seren,…

Sure Ayet 20/55 — Kamer القمر (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Kamer Dinle, Kamer Meal, Kamer mp3, Kamer pdf. Ayet 18–22. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler