Enfâl · 36/75
Meal Okunuş — Enfâl
إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ لِيَصُدُّوا عَن سَبِيلِ اللَّهِ ۚ فَسَيُنفِقُونَهَا ثُمَّ تَكُونُ عَلَيْهِمْ حَسْرَةً ثُمَّ يُغْلَبُونَ ۗ وَالَّذِينَ كَفَرُوا إِلَىٰ جَهَنَّمَ يُحْشَرُونَ ۝٣٦
Innal lazeena kafaroo yunfiqoona amwaalahum liyasuddoo `an sabeelil laah; fasayunfiqoonahaa summa takoonu `alaihim hasratan summa yughlaboon; wal lazeena kafarooo ilaa Jahannnama yuhsharoona
📖 Türkçe Anlam
Doğrusu inkar edenler mallarını Allah'ın yolundan insanları alıkoymak için sarfederler ve daha da sarfedeceklerdir; ama sonra içleri yanacak, hem de mağlup olacaklardır. Bu, Allah'ın, temizi murdardan ayırması ve murdarları üstüste koyup hepsini yığarak cehenneme yerleştirmesi içindir; inkar edenler cehenneme toplanacaklardır. İşte onlar mahvolanlardır.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Yünfikûne : Harcarlar, sarf ederler.
  • Li yesuddû : Engellemek için, alıkoymak için.
  • Hasrate : Pişmanlık, üzüntü, hasret.
  • Yuglebûn : Yenilgiye uğratılırlar, mağlup edilirler.
  • Yuhşerûn : Toplanıp bir araya getirilirler, haşrolunurlar.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîmede Yüce Allah, küfürde direnenlerin içler acısı durumunu ve akıbetlerini haber veriyor. Onlar, Allah'ın birliğini inkâr eden ve O'nun elçisine karşı gelen kimselerdir. Mallarını harcıyorlar; fakat bu harcamalarının gayesi ne bir hayır, ne bir iyilik, ne de bir faydadır. Bilakis onlar, mallarını insanları Allah'ın yolundan alıkoymak, müminleri imandan vazgeçirmek ve İslam'ın yayılmasını engellemek için sarf ediyorlar. Kendi aralarında birleşip müminlere karşı savaş açıyorlar, ordu donatıyorlar, propagandalar yapıyorlar. Ancak bu harcamaları onlara hiçbir kazanç sağlamayacaktır.

Yüce Allah, onların bu çabalarının sonucunu üç aşamalı olarak haber veriyor:

Birincisi: Bu malları harcayacaklar, tüketecekler. Fakat amaçlarına ulaşamayacaklar. Ne İslam'ı söndürebilecekler, ne de müminleri yıldırabilecekler.

İkincisi: Bu harcamaları onlara hasret ve pişmanlık olarak geri dönecek. Dünyada malları ellerinden çıkacak, ahirette ise bu uğurda harcadıklarına pişman olacaklar. Çünkü hem dünyalarını kaybettiler hem de ahiretlerini. Verdikleri her kuruş, onların aleyhine bir delil olacak.

Üçüncüsü: Sonunda mağlup olacaklar. Tıpkı Bedir Savaşı'nda olduğu gibi, Allah'ın izniyle müminler onlara galip gelecek. Onların bütün planları boşa çıkacak, orduları dağılacak, güçleri kırılacak.

Ve en acı sonuç: "Küfredenler cehenneme toplanıp sürüleceklerdir." Bu dünyada mallarını Allah yolunu engellemek için harcayanlar, ahirette cehennem ateşine atılacaklar. Orada malları da kendilerine fayda vermeyecek, pişmanlıkları da.

Bu âyet, müminlere büyük bir müjde ve tesellidir. Düşmanlar ne kadar çok mal harcarlarsa harcasınlar, ne kadar büyük imkânlara sahip olurlarsa olsunlar, sonuçta Allah'ın vaadi gerçekleşecektir. Hak batıla galip gelecektir. Bu yüzden müminler, düşmanların maddi gücüne aldanmamalı, Allah'ın yardımına güvenmelidir. Unutmayalım ki, Allah yolunda harcanan her kuruş boşa gitmez; ama Allah yolunu engellemek için harcanan her kuruş, sahibine sadece hasret ve pişmanlık getirir.

🎧 Dinle

📜 Ayet 34-38 — Enfâl

34وَمَا لَهُمْ أَلَّا يُعَذِّبَهُمُ اللَّهُ وَهُمْ يَصُدُّونَ عَنِ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَمَا كَانُوا أَوْلِيَاءَهُ ۚ إِنْ أَوْلِيَاؤُهُ إِلَّا الْمُتَّقُونَ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ
Yoksa Mescidi Haram'a girmekten menederlerken Allah onlara niçin azab etmesin? Hem de O'nun dostu değiller; O'nun dostları ancak karşı gelmekten sakınanlardır. Fakat çoğu bunu bilmiyorlar.
35وَمَا كَانَ صَلَاتُهُمْ عِندَ الْبَيْتِ إِلَّا مُكَاءً وَتَصْدِيَةً ۚ فَذُوقُوا الْعَذَابَ بِمَا كُنتُمْ تَكْفُرُونَ
Kabe'deki tapınmaları sadece ıslık çalmak ve el çırpmaktan başka bir şey değildir. İnkarınıza karşılık artık azabı tadın.
36إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ لِيَصُدُّوا عَن سَبِيلِ اللَّهِ ۚ فَسَيُنفِقُونَهَا ثُمَّ تَكُونُ عَلَيْهِمْ حَسْرَةً ثُمَّ يُغْلَبُونَ ۗ وَالَّذِينَ كَفَرُوا إِلَىٰ جَهَنَّمَ يُحْشَرُونَ
Doğrusu inkar edenler mallarını Allah'ın yolundan insanları alıkoymak için sarfederler ve daha da sarfedeceklerdir; ama sonra içleri yanacak, hem de mağlup olacaklardır. Bu, Allah'ın, temizi murdardan ayırması ve murdarları üstüste koyup hepsini yığarak cehenneme yerleştirmesi içindir; inkar edenler cehenneme toplanacaklardır. İşte onlar mahvolanlardır.
37لِيَمِيزَ اللَّهُ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَيَجْعَلَ الْخَبِيثَ بَعْضَهُ عَلَىٰ بَعْضٍ فَيَرْكُمَهُ جَمِيعًا فَيَجْعَلَهُ فِي جَهَنَّمَ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ
Doğrusu inkar edenler mallarını Allah'ın yolundan insanları alıkoymak için sarfederler ve daha da sarfedeceklerdir; ama sonra içleri yanacak, hem de mağlup olacaklardır. Bu, Allah'ın, temizi murdardan ayırması ve murdarları üstüste koyup hepsini yığarak cehenneme yerleştirmesi içindir; inkar edenler cehenneme toplanacaklardır. İşte onlar mahvolanlardır.
38قُل لِّلَّذِينَ كَفَرُوا إِن يَنتَهُوا يُغْفَرْ لَهُم مَّا قَدْ سَلَفَ وَإِن يَعُودُوا فَقَدْ مَضَتْ سُنَّتُ الْأَوَّلِينَ
İnkar edenlere, eğer savaştan vazgeçerlerse, geçmişlerinin bağışlanacağını ve tekrar başlarlarsa evvelkilerin hükmünün uygulanacağını söyle.
EnfâlKuran Fihrist
75Ayet
MedeniRevelation
36Ayet

Meal — Enfâl 36

Sure Enfâl Ayet 36 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Doğrusu inkar edenler mallarını Allah'ın yolundan insanları alıkoymak için sarfederler…

Sure Ayet 36/75 — Enfâl الأنفال (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Enfâl Dinle, Enfâl Meal, Enfâl mp3, Enfâl pdf. Ayet 34–38. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler