Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- صَبَبْنَا (kami curahkan): Mencurahkan dengan kuat dan banyak.
- صَبًّا (curahan yang sungguh-sungguh): Air yang diturunkan dari langit dengan deras dan lebat.
Tafsir Ayat:
Allah Subhanahu wa Ta'ala menyeru manusia untuk merenung dan berfikir tentang asal-usul makanan yang menjadi penegak hidup mereka. Daripada mana datangnya makanan yang mereka makan setiap hari? Bukankah semuanya bermula daripada air yang dicurahkan Allah dari langit dengan curahan yang kuat dan deras? Air hujan itu turun membasahi bumi yang kering dan tandus, lalu bumi itu menjadi subur dan menumbuhkan pelbagai jenis tumbuhan.
Air yang dicurahkan Allah itu bukanlah air sembarangan, tetapi air yang penuh keberkatan dan rahmat. Ia turun mengikut ukuran yang tepat, pada masa yang sesuai, dan membawa kehidupan kepada seluruh makhluk. Renungkanlah wahai manusia! Apabila hujan turun dengan lebatnya, bumi yang tadinya gersang dan mati, tiba-tiba menjadi hidup dengan kehijauan yang menyegarkan mata. Dari air inilah lahirnya biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, dan tumbuhan yang menjadi makanan untuk manusia dan haiwan ternakan.
Ini semua adalah bukti kekuasaan Allah yang Maha Agung lagi Maha Pemurah. Dialah yang mengatur segala urusan langit dan bumi, menurunkan rezeki kepada hamba-hamba-Nya tanpa mereka meminta, dan menyediakan segala keperluan hidup mereka. Maka sudah sepantasnya manusia bersyukur kepada Allah atas segala nikmat yang tidak terhitung banyaknya ini, dan menggunakan nikmat tersebut untuk taat kepada-Nya, bukan untuk bermaksiat kepada-Nya.
Saudaraku sekalian, marilah kita renungkan sejenak: Setiap kali kita menikmati makanan yang lazat, setiap kali kita melihat kehijauan tumbuhan, dan setiap kali kita merasakan kesegaran air, ingatlah bahawa semua itu adalah kurniaan Allah yang Maha Pemurah. Janganlah kita menjadi hamba yang kufur nikmat, tetapi jadilah hamba yang sentiasa bersyukur dan bertakwa kepada Allah. Kerana sesungguhnya Allah mencintai hamba-hamba-Nya yang bersyukur, dan Dia akan menambah nikmat kepada mereka yang sentiasa bersyukur.
📜 Ayat 23-27 — Surah Abasa
Terjemahan — Abasa 25
Surah Abasa Ayat 25 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Sesungguhnya kami telah mencurahkan hujan dengan curahan yang menakjubkan.Surah Ayat 25/42 — Surah Abasa عبس (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Abasa Dengar, Surah Abasa Terjemahan, Surah Abasa mp3, Surah Abasa pdf. Ayat 23–27. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Tuesday, September 8, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








