Gâşiye · 5/26
Meal Okunuş — Gâşiye
تُسْقَىٰ مِنْ عَيْنٍ آنِيَةٍ ۝٥
Tusqaa min `aynin aaniyah
📖 Türkçe Anlam
Kızgın bir kaynaktan içirilirler.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Tüskâ: İçirilirler, sulanırlar.
  • Ayn: Kaynak, pınar.
  • Âniye: Aşırı derecede kızgın, kaynama noktasına ulaşmış, harareti son haddini bulmuş.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîme, kıyamet gününde kâfirlerin içinde bulunacakları dehşet verici azabı tasvir etmektedir. O gün, inkârcıların yüzleri zillet ve perişanlık içinde olacak, dünyada iken Allah'a kulluktan kaçınmanın cezasını çekeceklerdir. Onlar, kavurucu bir ateşe atılacaklar ve susuzlukları dindirilmek üzere kendilerine kaynağı son derece kızgın, harareti doruk noktasına ulaşmış bir pınardan su içirilecektir. Bu su, içenin bağırsaklarını parçalayacak kadar yakıcıdır; serinlik ve ferahlık bir yana, azabı kat kat artıran bir işkence vasıtasıdır.

Cehennem ehlinin yiyeceği de yalnızca "darî'" denilen, yerde sürünen, dikenli ve acı bir bitkidir. Bu, yiyeceklerin en kötüsü ve en habisidir; ne bedeni besler, ne de açlığı giderir. İşte bu, Allah'ın âyetlerini yalanlayanların hazırlanmış sonudur.

İbret ve Davet:

Ey insan! Şu an içtiğin bir yudum soğuk suyun, Rabbimizin sana olan engin rahmetinin bir tecellisi olduğunu hiç düşündün mü? Dünyada bir damla suya şükretmeyen, o suyu veren Yaratıcı'yı tanımayan kişi, ahirette kaynar su pınarlarına mahkûm olacaktır. Orada ne bir serinlik, ne de rahatlatacak bir içecek vardır. Ancak bu azap, kullarına asla zulmetmeyen Allah'ın adaletinin bir sonucudur. Bugün sana verilen akıl ve irade, seni bu azaptan koruyacak yegâne sermayedir. Bu sermayeyi, Allah'ın rızasını kazanmak için kullan; O'nun rahmetine sığın. Çünkü O'nun rahmeti, gazabından çok daha geniştir. Cehennemin kaynar sularından kurtulmanın tek yolu, dünyada iken tövbe edip O'nun affına yönelmektir. Unutma ki, cennetteki Kevser havuzunun suyu, baldan tatlı ve sütten beyazdır; oraya ulaşmak için bugün atacağın her hayırlı adım, seni o eşsiz nimete bir adım daha yaklaştırır.

🎧 Dinle

📜 Ayet 3-7 — Gâşiye

3عَامِلَةٌ نَّاصِبَةٌ
Zor işler altında bitkin düşmüştür.
4تَصْلَىٰ نَارًا حَامِيَةً
Yakıcı ateşe yaslanırlar.
5تُسْقَىٰ مِنْ عَيْنٍ آنِيَةٍ
Kızgın bir kaynaktan içirilirler.
6لَّيْسَ لَهُمْ طَعَامٌ إِلَّا مِن ضَرِيعٍ
Semirtmeyen, açlığı gidermeyen kötü kokulu (kuru) bir dikenden başka yiyecekleri yoktur.
7لَّا يُسْمِنُ وَلَا يُغْنِي مِن جُوعٍ
Semirtmeyen, açlığı gidermeyen kötü kokulu (kuru) bir dikenden başka yiyecekleri yoktur.
GâşiyeKuran Fihrist
26Ayet
MekkiRevelation
5Ayet

Meal — Gâşiye 5

Sure Gâşiye Ayet 5 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Kızgın bir kaynaktan içirilirler.

Sure Ayet 5/26 — Gâşiye الغاشية (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Gâşiye Dinle, Gâşiye Meal, Gâşiye mp3, Gâşiye pdf. Ayet 3–7. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler