Meal — Tafsir
Kelime Anlamları:
- Elâ (أَلَا): Dikkat çekme, uyarı ve ikaz edatıdır. "Dikkat edin!", "Haberiniz olsun!" anlamına gelir.
- Müfsidûn (الْمُفْسِدُونَ): Bozgunculuk çıkaranlar, fesatçılar, düzeni bozanlar.
- Lâ yeş'urûn (لَا يَشْعُرُونَ): Hissetmezler, farkında olmazlar, bilinçlerine varamazlar.
Tefsir:
Yüce Allah bu âyet-i kerimede, münafıkların içlerinde gizledikleri gerçek yüzlerini bir kez daha perde arkasından sahneye koymaktadır. Onlar, yeryüzünde bozgunculuk çıkardıkları hâlde kendilerinin ıslah ediciler (düzelticiler) olduklarını iddia ediyorlardı. İşte Allah Teâlâ bu iddiayı kökünden çürütüyor ve şöyle buyuruyor:
"Dikkat edin! Şüphesiz ki asıl bozgunculuk çıkaranlar onlardır; fakat bunun farkında değiller."
Burada üzerinde derinlemesine düşünülmesi gereken çok önemli bir hakikat vardır: İnsan, kötülüğü işlerken çoğu zaman onun iyilik olduğunu zanneder. Münafıklar da tıpkı böyledir. Onlar, iman edenleri Allah yolundan alıkoyarak, kalplerine şüphe tohumları ekerek ve Müslümanların arasına fitne sokarak yeryüzünde fesat çıkarıyorlardı. Ancak bu yaptıklarının bozgunculuk olduğunu bir türlü idrak edemiyorlardı. Çünkü kalpleri hastalıklıydı, akılları kibir ve inatla örtülmüştü.
Bu âyet bize şu dersi verir: Bir insanın gerçekten iyi veya kötü olduğu, sadece kendi iddiasıyla ölçülmez. Önemli olan, yapılan işin Allah katındaki değeridir. Nice insanlar vardır ki "ben iyilik yapıyorum" der, fakat yaptığı şey aslında büyük bir bozgunculuktur. Bu yüzden mümin, her işini Kur'an ve Sünnet ölçüsüne vurmalı, kendi hevâsını ve aklını tek başına ölçü edinmemelidir.
Ayrıca bu âyet, münafıkların ahmaklığını da gözler önüne serer. Onlar, kendilerini akıllı ve kurnaz sanırlar; oysa asıl akılsız olanlar kendileridir. Çünkü fesatlarının farkında bile değillerdir. Bu, onların hem dünyada hem ahirette hüsrana uğrayacaklarının bir işaretidir.
Sevgili kardeşim! Bu âyetten alacağımız büyük bir ders vardır: Kalbimizi her zaman murakabe etmeli, amellerimizi sürekli gözden geçirmeliyiz. Acaba biz de farkında olmadan bir bozgunculuğa mı sebep oluyoruz? Toplumda huzursuzluk çıkaran, insanları doğru yoldan alıkoyan, Müslümanların arasına nifak sokan davranışlardan şiddetle kaçınmalıyız. Unutmayalım ki Allah, her şeyi bilendir ve gizli fesatları da açığa çıkarandır. Mümin, her hâlükârda ıslah edici olmalı, yeryüzünde iyiliği yaymak için çalışmalıdır. Çünkü Allah'ın rızası, ancak salih amellerde ve toplumu düzeltme gayretindedir.
📜 Ayet 10-14 — Bakara
Meal — Bakara 12
Sure Bakara Ayet 12 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : İyi bilin ki, asıl bozguncular kendileridir, lakin farkında değillerdir.Sure Ayet 12/286 — Bakara البقرة (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Bakara Dinle, Bakara Meal, Bakara mp3, Bakara pdf. Ayet 10–14. Türkçe Anlam: Azərbaycan.
Bizim için dua et, teşekkürler










