Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- رَوَاسِيَ (rawāsi): Gunung-ganang yang kukuh dan tetap.
- أَن تَمِيدَ (an tamīda): Supaya tidak bergoyang atau bergejolak.
- فِجَاجًا (fijājan): Laluan-laluan yang luas.
- سُبُلًا (subulan): Jalan-jalan (sebagai penjelasan bagi "fijāj").
Tafsir Ayat:
Allah SWT dengan kebijaksanaan dan kekuasaan-Nya yang tidak terbatas telah menjadikan gunung-ganang sebagai pasak yang tertanam kukuh di bumi. Gunung-gunung ini berfungsi sebagai penstabil yang menghalang bumi daripada bergoyang dan bergejolak, sehingga makhluk yang tinggal di atasnya dapat hidup dengan aman dan tenteram. Ini adalah bukti nyata kasih sayang Allah kepada hamba-hamba-Nya, kerana sekiranya bumi ini sentiasa bergoncang dan tidak stabil, sudah tentu kehidupan manusia dan seluruh makhluk akan menjadi kacau-bilau dan tidak mungkin dapat meneruskan kehidupan dengan sempurna.
Di samping itu, Allah juga menjadikan di bumi ini laluan-laluan yang luas dan jalan-jalan yang terbentang merentasi gunung-ganang dan lembah-lembah, supaya manusia dapat melalui perjalanan mereka dengan mudah untuk sampai ke destinasi yang diingini, sama ada untuk tujuan perdagangan, silaturahim, atau mencari rezeki. Semua ini dijadikan oleh Allah dengan harapan agar manusia dapat mengambil pengajaran dan petunjuk — bukan sahaja untuk sampai ke tempat tujuan duniawi, tetapi yang lebih penting lagi, agar mereka dapat mengenali kebesaran Allah, mentauhidkan-Nya, dan bersyukur atas segala nikmat yang tidak terhitung banyaknya.
Renungilah wahai saudaraku! Betapa sempurnanya ciptaan Allah ini. Gunung yang kukuh, bumi yang stabil, dan jalan-jalan yang terbentang luas — semuanya adalah bukti keagungan dan rahmat Ilahi. Maka, sudah sepatutnya hati kita terbuka untuk menerima petunjuk, tunduk patuh kepada Allah, dan menjadikan setiap perjalanan kita di muka bumi ini sebagai peringatan untuk kembali kepada-Nya. Sesungguhnya Allah tidak menciptakan semua ini dengan sia-sia, tetapi sebagai tanda-tanda kebesaran-Nya bagi kaum yang mahu berfikir dan mengambil iktibar.
📜 Ayat 29-33 — Surah Al-Anbiya
Terjemahan — Al-Anbiya 31
Surah Al-Anbiya Ayat 31 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan Kami telah menjadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya…Surah Ayat 31/112 — Surah Al-Anbiya الأنبياء (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Anbiya Dengar, Surah Al-Anbiya Terjemahan, Surah Al-Anbiya mp3, Surah Al-Anbiya pdf. Ayat 29–33. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








