An-Nisa · 53/176
Terjemahan Transliterasi — Surah An-Nisa
أَمْ لَهُمْ نَصِيبٌ مِّنَ الْمُلْكِ فَإِذًا لَّا يُؤْتُونَ النَّاسَ نَقِيرًا ۝٥٣
Am lahum naseebum minal mulki fa izal laa yu`toonan naasa naqeeraa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Patutkah ada bagi mereka (kaum Yahudi itu) sesuatu bahagian dari kekuasaan memerintah? (Tidak, bahkan kalau ada) maka sudah tentu mereka tidak akan memberikan sedikitpun kebaikan kepada manusia.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • Nashīb: Bahagian atau habuan.
  • Al-Mulk: Kekuasaan atau kerajaan.
  • Naqīr: Titik kecil yang terdapat pada belakang biji kurma; iaitu sesuatu yang sangat sedikit dan tidak bernilai.

Tafsiran Ayat:

Ayat yang mulia ini datang dalam bentuk soalan yang mengandungi makna penafian dan keingkaran. Allah SWT bertanya: "Adakah mereka (kaum Yahudi) mempunyai bahagian daripada kekuasaan (kenabian atau kerajaan)?" — Sudah tentu tidak! Mereka tidak mempunyai sebarang bahagian pun daripada kekuasaan tersebut.

Sekiranya mereka benar-benar mempunyai bahagian daripada kekuasaan itu, mereka tetap tidak akan memberikan kepada manusia walau sekecil-kecil pun, iaitu seperti titik yang ada pada belakang biji kurma. Ini kerana sifat hasad dengki dan bakhil yang sebati dalam diri mereka. Mereka tidak akan berkongsi kebaikan dengan sesiapa pun, bahkan sekecil-kecil perkara sekalipun.

Ayat ini mendedahkan hakikat sebenar golongan yang mendakwa memiliki kelebihan dan keistimewaan, namun sebenarnya mereka jauh daripada sifat pemurah dan pemberi. Mereka hanya mementingkan diri sendiri dan tidak mahu kebaikan itu sampai kepada orang lain.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam, ayat ini mengajar kita tentang akhlak mulia yang sepatutnya menjadi perhiasan diri seorang mukmin. Islam sangat menekankan sifat pemurah, suka memberi, dan tidak hasad dengki terhadap nikmat yang Allah kurniakan kepada orang lain. Sebaliknya, sifat bakhil dan hasad adalah sifat tercela yang akan menghancurkan hubungan sesama manusia dan menjauhkan kita daripada rahmat Allah.

Marilah kita renungkan: sekiranya Allah memberikan kita sesuatu nikmat, sama ada harta, ilmu, atau kekuasaan, maka kita hendaklah menggunakannya untuk kebaikan dan berkongsi dengan orang lain. Janganlah kita menjadi seperti mereka yang disebut dalam ayat ini — apabila diberi kekuasaan, mereka menahannya dan tidak mahu memberi manfaat kepada sesiapa pun.

Semoga Allah SWT menjauhkan kita daripada sifat bakhil dan hasad, serta menganugerahkan kita hati yang pemurah dan ikhlas dalam memberi kebaikan kepada sesama manusia. Aamiin.



📜 Ayat 51-55 — Surah An-Nisa

51أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ أُوتُوا نَصِيبًا مِّنَ الْكِتَابِ يُؤْمِنُونَ بِالْجِبْتِ وَالطَّاغُوتِ وَيَقُولُونَ لِلَّذِينَ كَفَرُوا هَٰؤُلَاءِ أَهْدَىٰ مِنَ الَّذِينَ آمَنُوا سَبِيلًا
Tidakkah engkau perhatikan (dan merasa pelik wahai Muhammad) kepada orang-orang yang telah diberikan sebahagian dari Kitab (Taurat)? Mereka percaya kepada benda-benda yang disembah yang lain dari Allah, dan kepada Taghut, dan mereka pula berkata kepada orang-orang kafir (kaum musyrik di Makkah) bahawa mereka (kaum musyrik itu) lebih betul jalan ugamanya daripada orang-orang yang beriman (kepada Nabi Muhammad s.a.w).
52أُولَٰئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَمَن يَلْعَنِ اللَّهُ فَلَن تَجِدَ لَهُ نَصِيرًا
(Kaum Yahudi yang demikian sikapnya) mereka itulah orang-orang yang dilaknat oleh Allah; dan sesiapa yang dilaknat oleh Allah, maka engkau tidak sekali-kali akan mendapati sesiapa pun yang boleh menolongnya.
53أَمْ لَهُمْ نَصِيبٌ مِّنَ الْمُلْكِ فَإِذًا لَّا يُؤْتُونَ النَّاسَ نَقِيرًا
Patutkah ada bagi mereka (kaum Yahudi itu) sesuatu bahagian dari kekuasaan memerintah? (Tidak, bahkan kalau ada) maka sudah tentu mereka tidak akan memberikan sedikitpun kebaikan kepada manusia.
54أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَىٰ مَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ ۖ فَقَدْ آتَيْنَا آلَ إِبْرَاهِيمَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَآتَيْنَاهُم مُّلْكًا عَظِيمًا
Atau patutkah mereka dengki kepada manusia (Nabi Muhammad dan umatnya) disebabkan nikmat (pangkat Nabi dan ugama Islam) yang telah diberikan oleh Allah kepada mereka dari limpah kurniaNya? Kerana sesungguhnya Kami telahpun memberi kepada keluarga Ibrahim: Kitab (ugama) dan hikmat (pangkat Nabi), dan kami telah memberi kepada mereka kerajaan yang besar.
55فَمِنْهُم مَّنْ آمَنَ بِهِ وَمِنْهُم مَّن صَدَّ عَنْهُ ۚ وَكَفَىٰ بِجَهَنَّمَ سَعِيرًا
Maka di antara mereka (kaum Yahudi yang dengki itu) ada yang beriman kepada (apa yang telah di kurniakan oleh Allah kepada keluarga Nabi Ibrahim) itu, dan ada pula di antara mereka yang berpaling daripadanya (tidak beriman). Dan cukuplah dengan neraka jahanam yang sentiasa menyala-nyala itu (menjadi tempat seksa mereka).
An-NisaIndeks Al-Quran
176Ayat
MadaniyahRevelation
53Ayat

Terjemahan — An-Nisa 53

Surah An-Nisa Ayat 53 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Patutkah ada bagi mereka (kaum Yahudi itu) sesuatu bahagian dari…

Surah Ayat 53/176 — Surah An-Nisa النساء (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nisa Dengar, Surah An-Nisa Terjemahan, Surah An-Nisa mp3, Surah An-Nisa pdf. Ayat 51–55. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda