An-Nisa · 54/176
Terjemahan Transliterasi — Surah An-Nisa
أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَىٰ مَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ ۖ فَقَدْ آتَيْنَا آلَ إِبْرَاهِيمَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَآتَيْنَاهُم مُّلْكًا عَظِيمًا ۝٥٤
Am yahsudoonan naasa `alaa maaa aataahumul laahu min fadlihee faqad aatainaaa Aala Ibraaheemal Kitaaba wal Hikmata wa aatainaahum mulkan `azeemaa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Atau patutkah mereka dengki kepada manusia (Nabi Muhammad dan umatnya) disebabkan nikmat (pangkat Nabi dan ugama Islam) yang telah diberikan oleh Allah kepada mereka dari limpah kurniaNya? Kerana sesungguhnya Kami telahpun memberi kepada keluarga Ibrahim: Kitab (ugama) dan hikmat (pangkat Nabi), dan kami telah memberi kepada mereka kerajaan yang besar.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يَحْسُدُونَ — hasad (dengki), iaitu mengharapkan hilangnya nikmat daripada orang lain dan berpindah kepadanya.
  • آلَ إِبْرَاهِيمَ — keturunan Nabi Ibrahim a.s., khususnya para nabi dan rasul daripada kalangan mereka seperti Nabi Daud dan Nabi Sulaiman a.s.
  • الْحِكْمَةَ — kenabian, pemahaman yang mendalam dalam agama, dan kebijaksanaan dalam memutuskan perkara.
  • مُّلْكًا عَظِيمًا — kekuasaan dan kerajaan yang sangat luas dan besar.

Tafsir Ayat:

Allah SWT menyingkapkan tabir hati kaum Yahudi yang dipenuhi dengan perasaan hasad dan dengki yang amat sangat. Mereka bukan sahaja mengingkari kerasulan Nabi Muhammad SAW, bahkan mereka iri hati terhadap Baginda dan para sahabat Baginda yang telah dikurniakan oleh Allah SWT nikmat yang begitu besar — iaitu nikmat kenabian, keimanan, dan kemenangan dalam menyebarkan agama Islam. Mereka tidak rela melihat orang lain menerima kurniaan Allah, lalu mereka berusaha untuk menghalang dan merosakkan dakwah Baginda.

Allah SWT membantah sikap buruk mereka dengan satu persoalan yang menusuk hati: "Apakah mereka hasad terhadap manusia hanya kerana Allah memberikan kurniaan-Nya kepada mereka?" Sesungguhnya kurniaan Allah itu adalah hak mutlak-Nya — Dia memberikannya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan tiada siapa yang berhak menghalang atau mempersoalkannya.

Sebagai bukti bahawa pemberian kenabian, kitab, dan kekuasaan itu bukanlah sesuatu yang asing atau mustahil, Allah SWT mengingatkan bahawa sejak dahulu lagi, Dia telah memberikan kepada keturunan Nabi Ibrahim a.s. — seperti Nabi Daud dan Nabi Sulaiman — kitab-kitab suci, hikmah (kenabian), dan kerajaan yang sangat besar. Maka mengapa mereka hairan dan hasad apabila Allah memberikan kurniaan yang serupa kepada Nabi Muhammad SAW dan umatnya? Bukankah Allah SWT berkuasa untuk memberikan apa sahaja kepada sesiapa sahaja yang dikehendaki-Nya?

Ayat ini juga mengandungi satu pengajaran yang amat indah: bahawa Allah SWT tidak pernah membeza-bezakan kurniaan-Nya berdasarkan bangsa atau keturunan semata-mata, tetapi berdasarkan kehendak dan hikmah-Nya yang Maha Tinggi. Jika dahulu Bani Israil menerima kitab dan kerajaan, maka kini giliran umat Muhammad SAW yang menerima kemuliaan yang lebih agung dan kekal — iaitu al-Quran dan syariat Islam yang sempurna.


Peringatan dan Nasihat:

Wahai saudara seislamku yang dikasihi Allah! Ayat ini mengajar kita agar menjauhi sifat hasad yang merupakan penyakit hati yang paling berbahaya. Hasad bukan sahaja memakan kebaikan seseorang seperti api memakan kayu kering, bahkan ia akan menghancurkan ketenteraman jiwa dan merosakkan hubungan sesama manusia. Sebaliknya, kita hendaklah sentiasa redha dengan pembahagian Allah dan mendoakan kebaikan untuk saudara-saudara kita yang lain. Ingatlah bahawa Allah SWT itu Maha Adil dan Maha Bijaksana — setiap pemberian-Nya pasti mengandungi hikmah yang tersembunyi. Maka bersyukurlah dengan apa yang kita miliki, dan yakinlah bahawa Allah tidak pernah mensia-siakan hamba-Nya yang berusaha dan berdoa. Sesungguhnya dalam redha dan syukur itu terletaknya kebahagiaan yang hakiki di dunia dan akhirat.



📜 Ayat 52-56 — Surah An-Nisa

52أُولَٰئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَمَن يَلْعَنِ اللَّهُ فَلَن تَجِدَ لَهُ نَصِيرًا
(Kaum Yahudi yang demikian sikapnya) mereka itulah orang-orang yang dilaknat oleh Allah; dan sesiapa yang dilaknat oleh Allah, maka engkau tidak sekali-kali akan mendapati sesiapa pun yang boleh menolongnya.
53أَمْ لَهُمْ نَصِيبٌ مِّنَ الْمُلْكِ فَإِذًا لَّا يُؤْتُونَ النَّاسَ نَقِيرًا
Patutkah ada bagi mereka (kaum Yahudi itu) sesuatu bahagian dari kekuasaan memerintah? (Tidak, bahkan kalau ada) maka sudah tentu mereka tidak akan memberikan sedikitpun kebaikan kepada manusia.
54أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَىٰ مَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ ۖ فَقَدْ آتَيْنَا آلَ إِبْرَاهِيمَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَآتَيْنَاهُم مُّلْكًا عَظِيمًا
Atau patutkah mereka dengki kepada manusia (Nabi Muhammad dan umatnya) disebabkan nikmat (pangkat Nabi dan ugama Islam) yang telah diberikan oleh Allah kepada mereka dari limpah kurniaNya? Kerana sesungguhnya Kami telahpun memberi kepada keluarga Ibrahim: Kitab (ugama) dan hikmat (pangkat Nabi), dan kami telah memberi kepada mereka kerajaan yang besar.
55فَمِنْهُم مَّنْ آمَنَ بِهِ وَمِنْهُم مَّن صَدَّ عَنْهُ ۚ وَكَفَىٰ بِجَهَنَّمَ سَعِيرًا
Maka di antara mereka (kaum Yahudi yang dengki itu) ada yang beriman kepada (apa yang telah di kurniakan oleh Allah kepada keluarga Nabi Ibrahim) itu, dan ada pula di antara mereka yang berpaling daripadanya (tidak beriman). Dan cukuplah dengan neraka jahanam yang sentiasa menyala-nyala itu (menjadi tempat seksa mereka).
56إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِآيَاتِنَا سَوْفَ نُصْلِيهِمْ نَارًا كُلَّمَا نَضِجَتْ جُلُودُهُم بَدَّلْنَاهُمْ جُلُودًا غَيْرَهَا لِيَذُوقُوا الْعَذَابَ ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَزِيزًا حَكِيمًا
Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka kulit yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu. Dan (ingatlah) sesungguhnya Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
An-NisaIndeks Al-Quran
176Ayat
MadaniyahRevelation
54Ayat

Terjemahan — An-Nisa 54

Surah An-Nisa Ayat 54 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Atau patutkah mereka dengki kepada manusia (Nabi Muhammad dan umatnya)…

Surah Ayat 54/176 — Surah An-Nisa النساء (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nisa Dengar, Surah An-Nisa Terjemahan, Surah An-Nisa mp3, Surah An-Nisa pdf. Ayat 52–56. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda