Wa minal lazeena qaalooo innaa nasaaraaa akhaznaa meesaaqahum fanasoo hazzam mimmaa zukkiroo bihee fa aghrainaa binahumul `adaawata walbaghdaaa`a ilaa yawmil Qiyaamah; wa sawfa yunabbi`uhumul laahu bimaa kaanoo yasna`oon
📖 Meal (Türkçe Anlam)
📖 Türkçe Anlam
"Biz hıristiyanız" diyenlerden de söz almıştık; onlar, kendilerine belletilenin bir kısmını unuttular, bu yüzden aralarına kıyamete kadar düşmanlık ve kin saldık. Allah, yapmakta olduklarını kendilerine haber verecektir.
🌐 Additional reference in Azərbaycan
🌐 Azərbaycan
“Biz xaçpərəstik!”– deyənlərlə də əhd bağlamışdıq. Onlar da özlərinə öyrədilənin bir hissəsini unutdular. Buna görə də onların arasına Qiyamət gününə qədər ədavət və kin saldıq. Allah onlara nə etdikləri barədə xəbər verəcəkdir.
"Biz hıristiyanız" diyenlerden de söz almıştık; onlar, kendilerine belletilenin bir kısmını unuttular, bu yüzden aralarına kıyamete kadar düşmanlık ve kin saldık. Allah, yapmakta olduklarını kendilerine haber verecektir.
📜
Meal — Tafsir
Kelime Anlamları:
Mîsâk: Sağlam, bağlayıcı söz, antlaşma.
Nesû: Unuttular, terk ettiler, yüz çevirdiler.
Hazz: Pay, nasip, hisse.
ZuKKirû bihî: Kendilerine hatırlatılan şey, öğüt verilen kitap ve hükümler.
Yüce Allah, bu âyet-i kerîmede, kendilerine "Biz Nasârâ'yız (Hristiyanız)" diyen topluluklardan da tıpkı Yahudilerden aldığı gibi sağlam bir söz (mîsâk) aldığını haber vermektedir. Onlar bu sözü verdiler; Allah'a ortak koşmamayı, peygamberlere iman etmeyi, kendilerine indirilen kitaba uymayı ve son peygamber olan Hz. Muhammed'e (s.a.v.) tâbi olmayı kabul ettiler. Fakat onlar da tıpkı Yahudiler gibi kendilerine hatırlatılan o büyük payı, yani Tevrat ve İncil'deki hakikatleri, tevhid inancını ve peygamberlere imanı unuttular; bu öğütlerden yüz çevirip onları terk ettiler. Bu yüzden Allah Teâlâ, onların arasına kıyâmet gününe kadar sürecek bir düşmanlık ve kin tohumu ekti. Nitekim tarih boyunca Hristiyanlar kendi içlerinde mezheplere bölünmüş, birbirlerini tekfir etmiş, savaşmış ve birbirlerine karşı şiddetli bir nefret beslemişlerdir. Bu, onların kitabı tahrif etmelerinin ve hakikati terk etmelerinin doğal bir sonucudur. Allah, kıyâmet gününde onlara yaptıklarının karşılığını vereceğini ve bütün yaptıklarını yüzlerine vuracağını haber vererek onları uyarmaktadır.
Bu âyet, bizlere önemli bir ders vermektedir: Allah'ın emirlerini terk eden, kendisine verilen nimetleri ve öğütleri unutan topluluklar, dünyada huzur bulamazlar; aralarına düşmanlık ve kin girer, birlik ve beraberlikleri bozulur. Müslümanlar olarak bizler, bu acı tecrübelerden ders almalı, Allah'ın kitabına ve Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetine sımsıkı sarılmalı, aramıza nifak ve ayrılık sokmamalıyız. Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz müddetçe Allah'ın rahmeti üzerimizde olur; ayrılığa düştüğümüzde ise düşmanlık ve kin bizi sarar. Rabbimiz, bizleri kitabına sarılanlardan, emirlerini unutmayanlardan ve kardeşlik bilinciyle hareket edenlerden eylesin.
And olsun ki, Allah, İsrailoğullarından söz almıştı. Onlardan oniki reis seçtik. Allah: "Ben şüphesiz sizinleyim, namaz kılarsanız, zekat verirseniz, peygamberlerime inanır ve onlara yardım ederseniz, Allah uğrunda güzel bir takdimede bulunursanız, and olsun ki kötülüklerinizi örterim. And olsun ki, sizi içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyarım. Bundan sonra sizden kim inkar ederse şüphesiz doğru yoldan sapmış olur" dedi.
Sözlerini bozdukları için onlara lanet ettik, kalblerini katılaştırdık. Onlar sözleri yerlerinden değiştirirler. Kendilerine belletilenin bir kısmını unuttular. İçlerinden pek azından başkasının daima hainliklerini görürsün, onları affet ve geç. Allah iyilik yapanları şüphesiz sever.
"Biz hıristiyanız" diyenlerden de söz almıştık; onlar, kendilerine belletilenin bir kısmını unuttular, bu yüzden aralarına kıyamete kadar düşmanlık ve kin saldık. Allah, yapmakta olduklarını kendilerine haber verecektir.
Ey Kitap ehli! Kitap'dan gizleyip durduğunuzun çoğunu size açıkça anlatan ve çoğundan da geçiveren peygamberimiz gelmiştir. Doğrusu size Allah'tan bir nur ve apaçık bir Kitap gelmiştir.
Kuran Suresi sitesi, sevgili kitabı ve arındırılmış Sünnet'i hizmet etmek, Kuran ve Sünnet müfredatında şeriat bilimlerini kolaylaştırmak, bilginin öğrencilerine önem vermek ve şeriat bilimlerini kolaylaştırmak amacıyla mütevazı bir girişim olarak kurulmuştur ve bize desteğinizden memnunuz ve Yüce Allah'tan bizi şerefli bir şekilde kabul etmesini ve amellerimizi kabul etmesini diliyoruz. .