Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- فَتَوَلَّ عَنْهُمْ - Berpalinglah daripada mereka dan jangan hiraukan mereka.
- يَدْعُ الدَّاعِ - Panggilan penyeru iaitu malaikat Israfil yang meniup sangkakala.
- شَيْءٍ نُكُرٍ - Perkara yang sangat dahsyat dan mengerikan yang tidak pernah dilihat atau dikenali oleh manusia sebelumnya, iaitu huru-hara hari kiamat dan suasana hisab.
Tafsiran Ayat:
Wahai Rasulullah, apabila mereka tetap enggan menerima kebenaran dan terus berada dalam kesesatan, maka berpalinglah daripada mereka dan janganlah bersedih hati terhadap keingkaran mereka. Jangan biarkan dirimu terbeban dengan kedegilan mereka sehingga menyebabkan kesedihan yang mendalam.
Tunggulah saat yang dinanti-nantikan iaitu hari kiamat yang amat dahsyat. Pada hari itu, malaikat Israfil akan meniup sangkakala sebagai panggilan kepada seluruh makhluk untuk berkumpul menghadap Allah SWT. Panggilan itu membawa kepada satu perkara yang sangat mengerikan dan menakutkan, sesuatu yang tidak pernah dikenal oleh manusia sebelumnya. Suasana yang amat asing dan tidak pernah terlintas di fikiran, di mana seluruh manusia sejak zaman Adam hingga akhir zaman akan dibangkitkan dari kubur untuk dihisab segala amalan mereka.
Perkara yang dinukilkan ini adalah perkara yang sungguh besar dan dahsyat, yang membuatkan hati gementar dan jiwa terkejut. Ia adalah hari pembalasan di mana setiap amal akan ditimbang, setiap perbuatan akan dihisab, dan setiap jiwa akan menerima balasan yang setimpal dengan apa yang telah dikerjakannya.
Pengajaran dan Peringatan:
Wahai saudara seislam yang dikasihi, renungkanlah ayat ini dengan penuh keinsafan. Hari kiamat itu pasti datang, tiada siapa yang dapat menghalangnya. Panggilan sangkakala itu akan bergema, dan seluruh manusia akan bangkit dari kubur masing-masing dalam keadaan yang amat dahsyat. Maka, janganlah kita termasuk dalam golongan yang berpaling daripada peringatan Allah, tetapi jadilah hamba yang sentiasa bersedia menghadapi hari yang agung itu.
Setiap amalan kita di dunia ini akan dihisab dengan teliti. Maka, perbanyakkanlah amal soleh, perbaiki hubungan dengan Allah dan sesama manusia, serta sentiasa bertaubat daripada segala dosa. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang, pintu taubat sentiasa terbuka selagi nyawa belum sampai ke kerongkong. Janganlah kita menyesal di kemudian hari apabila panggilan itu telah bergema dan segala amalan telah dicatat, kerana pada saat itu tiada lagi peluang untuk kembali ke dunia.
Semoga kita semua termasuk dalam kalangan hamba-hamba Allah yang beruntung, yang akan menerima catatan amal dengan tangan kanan dan memasuki syurga yang penuh kenikmatan. Amin ya Rabbal 'Alamin.
📜 Ayat 4-8 — Surah Al-Qamar
Terjemahan — Al-Qamar 6
Surah Al-Qamar Ayat 6 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Oleh itu, berpalinglah dari mereka (wahai Muhammad dan janganlah dihiraukan).…Surah Ayat 6/55 — Surah Al-Qamar القمر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Qamar Dengar, Surah Al-Qamar Terjemahan, Surah Al-Qamar mp3, Surah Al-Qamar pdf. Ayat 4–8. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Tuesday, September 8, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








