Al-Fajr · 24/30
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Fajr
يَقُولُ يَا لَيْتَنِي قَدَّمْتُ لِحَيَاتِي ۝٢٤
Yaqoolu yaa laitanee qaddamtu lihayaatee
📖 Dalam Bahasa Melayu
Ia akan berkata: "Alangkah baiknya kalau aku dahulu sediakan amal-amal baik untuk hidupku (di sini)!"

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يَا لَيْتَنِي – ungkapan penyesalan yang amat sangat, bermaksud "alangkah baiknya sekiranya aku..."
  • قَدَّمْتُ – aku telah mendahulukan / menghantar lebih awal (amalan kebaikan)
  • لِحَيَاتِي – untuk kehidupanku yang sebenar, iaitu kehidupan akhirat

Tafsiran Ayat:

Pada saat yang amat dahsyat itu, manusia yang selama ini lalai dan leka dengan dunia akan berkata dengan penuh kesal dan penyesalan yang tidak terperi: "Alangkah baiknya sekiranya aku dahulukan amalan-amalan soleh dan kebaikan untuk kehidupanku yang hakiki — iaitu kehidupan akhirat yang kekal abadi."

Pada ketika itu, barulah dia sedar bahawa kehidupan dunia yang selama ini dikejarnya hanyalah sementara dan menipu daya. Kehidupan yang sebenar-benarnya ialah kehidupan di akhirat, yang kekal selama-lamanya. Namun kesedaran itu datang pada saat yang sudah terlambat, apabila amalan tidak lagi dapat ditambah dan taubat tidak lagi diterima.

Ayat ini menggambarkan keadaan manusia yang menyesali kelalaiannya di dunia. Mereka menyedari bahawa segala harta, pangkat, dan kesenangan dunia yang mereka kejar tidak memberi sebarang manfaat di saat itu. Yang tinggal hanyalah amalan-amalan baik yang pernah mereka lakukan — atau sebaliknya, kekosongan dan kerugian yang amat besar.

Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudaraku yang dikasihi Allah! Renungkanlah ayat ini dengan penuh keinsafan. Kita masih diberi nafas dan peluang untuk hidup di dunia ini. Janganlah kita menunggu sehingga saat penyesalan itu tiba, kerana pada ketika itu pintu taubat sudah tertutup dan amalan tidak lagi diterima.

Marilah kita manfaatkan setiap detik kehidupan ini dengan memperbanyakkan amalan soleh — solat, puasa, sedekah, zikir, membaca al-Quran, berbakti kepada ibu bapa, dan segala kebaikan yang lain. Setiap amalan baik yang kita lakukan hari ini adalah bekalan berharga untuk kehidupan kita yang kekal di akhirat kelak.

Ingatlah, dunia ini hanyalah ladang untuk akhirat. Sesiapa yang menanam benih kebaikan, dialah yang akan menuai kebahagiaan. Dan sesiapa yang mensia-siakan peluang ini, maka penyesalan yang tiada berguna itulah yang akan menantinya. Semoga Allah memberikan kita taufik dan hidayah untuk sentiasa istiqamah dalam ketaatan kepada-Nya. Aamiin.



📜 Ayat 22-26 — Surah Al-Fajr

22وَجَاءَ رَبُّكَ وَالْمَلَكُ صَفًّا صَفًّا
Dan (perintah) Tuhanmu pun datang, sedang malaikat berbaris-baris (siap sedia menjalankan perintah),
23وَجِيءَ يَوْمَئِذٍ بِجَهَنَّمَ ۚ يَوْمَئِذٍ يَتَذَكَّرُ الْإِنسَانُ وَأَنَّىٰ لَهُ الذِّكْرَىٰ
Serta diperlihatkan neraka Jahannam pada hari itu, (maka) pada saat itu manusia akan ingat (hendak berlaku baik), dan bagaimana ingatan itu akan berguna lagi kepadanya?
24يَقُولُ يَا لَيْتَنِي قَدَّمْتُ لِحَيَاتِي
Ia akan berkata: "Alangkah baiknya kalau aku dahulu sediakan amal-amal baik untuk hidupku (di sini)!"
25فَيَوْمَئِذٍ لَّا يُعَذِّبُ عَذَابَهُ أَحَدٌ
Maka pada hari itu tiada sesiapapun yang dapat menyeksa seperti azab (yang ditimpakan oleh) Allah.
26وَلَا يُوثِقُ وَثَاقَهُ أَحَدٌ
Dan tiada sesiapapun yang dapat mengikat serta membelenggu seperti ikatan dan belengguNya.
Al-FajrIndeks Al-Quran
30Ayat
MakkiyahRevelation
24Ayat

Terjemahan — Al-Fajr 24

Surah Al-Fajr Ayat 24 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Ia akan berkata: "Alangkah baiknya kalau aku dahulu sediakan amal-amal…

Surah Ayat 24/30 — Surah Al-Fajr الفجر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Fajr Dengar, Surah Al-Fajr Terjemahan, Surah Al-Fajr mp3, Surah Al-Fajr pdf. Ayat 22–26. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda