Al-Mu'minun · 57/118
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Mu'minun
إِنَّ الَّذِينَ هُم مِّنْ خَشْيَةِ رَبِّهِم مُّشْفِقُونَ ۝٥٧
Innal lazeena hum min khashyati Rabbihim mushfiqoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Sesungguhnya orang-orang yang sentiasa bimbang disebabkan takut kepada (kemurkaan) Tuhan mereka;

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • خَشْيَةِ - Takut yang lahir daripada keagungan dan kebesaran Allah, bukan sekadar takut biasa.
  • مُّشْفِقُونَ - Orang-orang yang berasa cemas, bimbang, dan berhati-hati (takut akan azab atau perkara yang dibenci).

Tafsir Ayat:

Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh itu, walaupun mereka telah mencapai darjat keimanan yang tinggi dan melakukan pelbagai kebaikan, namun hati mereka tetap dipenuhi rasa takut dan cemas terhadap Tuhan mereka. Mereka sentiasa berwaspada dan berhati-hati terhadap segala perkara yang dilarang oleh Allah, kerana mereka benar-benar yakin bahawa Allah Maha Melihat segala perbuatan mereka.

Mereka tidak pernah merasa aman daripada azab Allah walaupun mereka telah banyak beribadah, kerana mereka tahu bahawa keselamatan itu hanya bergantung kepada rahmat dan keampunan Allah semata-mata. Rasa takut ini bukanlah takut yang membawa kepada putus asa, tetapi takut yang mendorong mereka untuk lebih taat, lebih tekun beribadah, dan lebih bersungguh-sungguh dalam menjauhi segala larangan-Nya.

Sifat ini merupakan tanda keimanan yang sebenar. Semakin tinggi keimanan seseorang, semakin besar rasa takutnya kepada Allah. Mereka tidak pernah merasa cukup dengan amalan mereka, malah sentiasa berusaha untuk menambah kebaikan dan memohon keampunan atas segala kekurangan.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah! Jika orang-orang yang beriman dan beramal soleh sahaja masih berasa takut dan cemas terhadap azab Allah, maka bagaimana pula dengan kita yang penuh dengan dosa dan kealpaan? Sudah tentu kita lebih perlu untuk berasa takut dan bertaubat kepada Allah.

Namun ingatlah, rasa takut kepada Allah ini bukanlah sesuatu yang menyeksakan, tetapi ia adalah kunci kepada ketenangan yang sebenar. Kerana dengan takut kepada Allah, kita akan dijauhkan daripada perkara-perkara yang membawa kebinasaan, dan kita akan dibimbing ke arah jalan yang selamat di dunia dan di akhirat.

Jadilah hamba yang sentiasa berwaspada dalam setiap langkah, kerana Allah sentiasa memerhati kita. Semoga dengan sifat ini, kita termasuk dalam golongan yang disebut dalam ayat ini, dan beroleh kebahagiaan yang abadi di sisi-Nya. Aamiin.



📜 Ayat 55-59 — Surah Al-Mu'minun

55أَيَحْسَبُونَ أَنَّمَا نُمِدُّهُم بِهِ مِن مَّالٍ وَبَنِينَ
Adakah mereka menyangka bahawa apa yang Kami berikan kepada mereka dari harta benda dan anak-pinak itu.
56نُسَارِعُ لَهُمْ فِي الْخَيْرَاتِ ۚ بَل لَّا يَشْعُرُونَ
(Bermakna bahawa dengan yang demikian) Kami menyegerakan untuk mereka pemberian kebaikan? (Tidak!) Bahkan mereka tidak menyedari (hakikatnya yang sebenar).
57إِنَّ الَّذِينَ هُم مِّنْ خَشْيَةِ رَبِّهِم مُّشْفِقُونَ
Sesungguhnya orang-orang yang sentiasa bimbang disebabkan takut kepada (kemurkaan) Tuhan mereka;
58وَالَّذِينَ هُم بِآيَاتِ رَبِّهِمْ يُؤْمِنُونَ
Dan orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat Tuhan mereka;
59وَالَّذِينَ هُم بِرَبِّهِمْ لَا يُشْرِكُونَ
Dan orang-orang yang tidak mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Tuhan mereka;
Al-Mu'minunIndeks Al-Quran
118Ayat
MakkiyahRevelation
57Ayat

Terjemahan — Al-Mu'minun 57

Surah Al-Mu'minun Ayat 57 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Sesungguhnya orang-orang yang sentiasa bimbang disebabkan takut kepada (kemurkaan) Tuhan…

Surah Ayat 57/118 — Surah Al-Mu'minun المؤمنون (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Mu'minun Dengar, Surah Al-Mu'minun Terjemahan, Surah Al-Mu'minun mp3, Surah Al-Mu'minun pdf. Ayat 55–59. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda