Furkân · 3/77
Meal Okunuş — Furkân
وَاتَّخَذُوا مِن دُونِهِ آلِهَةً لَّا يَخْلُقُونَ شَيْئًا وَهُمْ يُخْلَقُونَ وَلَا يَمْلِكُونَ لِأَنفُسِهِمْ ضَرًّا وَلَا نَفْعًا وَلَا يَمْلِكُونَ مَوْتًا وَلَا حَيَاةً وَلَا نُشُورًا ۝٣
Wattakhazoo min dooniheee aahihatal laa yakhluqoona shai`anw wa hum yukhlaqoona wa laa yamlikoona li anfusihim darranw wa laa naf`anw wa laa yamlikoona mawtanw wa laa hayaatanw wa laa nushooraa
📖 Türkçe Anlam
Kafirler, O'nu bırakıp, birşey yaratamayan, bilakis kendileri yaratılmış olan, kendilerine ne zarar ve ne de fayda verebilen; öldürmeye, diriltmeye ve ölümden sonra tekrar canlandırmaya güçleri yetmeyen tanrılar edindiler.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Mine dûnihi: O'ndan başka, Allah'ın dışında
  • Âliheten: İlahlar, tanrılar
  • Lâ yahlukûne: Yaratamazlar
  • Ve hum yuhlekûn: Kendileri yaratılıyorlar
  • Lâ yemlikûne: Güçleri yetmez, sahip olamazlar
  • Darr: Zarar, kötülük
  • Nef'a: Fayda, yarar
  • MeVt: Öldürme, ölüm verme
  • Hayat: Yaşatma, can verme
  • Nüşûr: Yeniden diriltme, kabirden kaldırma

Tefsir:

Bu âyet-i kerîmede Yüce Allah, müşriklerin içler acısı durumunu gözler önüne seriyor. Onlar, kâinatı yoktan var eden, her an her şeye hayat veren ve her şeyi kontrolü altında tutan Allah'ı bırakıp, kendi elleriyle yonttukları, şekil verdikleri cansız putları ilah edindiler. Oysa bu putlar hiçbir şey yaratamazlar; aksine kendileri yaratılmış varlıklardır. Onları yontan insanlar, onlara şekil veren eller, onları var eden Allah'tır.

Bu zavallı ilahların durumu ne kadar acıdır: Kendilerine bile ne bir zararı def edebilirler ne de bir fayda sağlayabilirler. Bir sineği bile kovamazlar, bir hastalığı iyileştiremezler. Ölümü getiremezler, hayatı bağışlayamazlar. Ölen birini diriltmeye, kabirlerden insanları kaldırmaya asla güçleri yetmez. Peki, böyle aciz varlıklar nasıl ilah olur? Nasıl kulluk edilir?

Ey insan! Düşün: İlah olacak varlık, her şeye gücü yeten, yaratan, yaşatan, öldüren, dirilten ve hesap gününde herkese karşılığını verecek olandır. Bunlar yalnızca Allah'a mahsustur. Puta tapanlar, akıllarını kullanmayıp bu apaçık gerçeği göremiyorlar. Oysa kalbini temiz tutan, aklını çalıştıran herkes, kâinattaki bu muhteşem düzenin tek bir Yaratıcısı olduğunu anlar ve yalnızca O'na yönelir.

Bu âyet, bizlere tevhid inancının ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Allah'tan başka hiçbir varlığa, hiçbir güce, hiçbir makama kulluk edilmez. Çünkü kulluk, yalnızca her şeye gücü yeten, her şeyi yaratan ve her şeyi diriltecek olan Allah'a layıktır. O'na yönelen, O'na güvenen, O'ndan yardım isteyen kurtuluşa erer. Putlara, heykellere, yıldızlara veya herhangi bir yaratılmışa bel bağlayanlar ise hüsrana uğrayacaklardır.

Unutmayalım ki, bu dünya imtihan yeridir. Ahirette diriliş mutlaka olacaktır. Ölümden sonra dirilmeye, hesaba ve cezaya iman eden mümin, bu dünyada ne yaparsa yapsın, Allah'ın huzurunda vereceği hesabı düşünerek yaşar. İşte gerçek kurtuluş, bu bilinçle yaşayanlarındır.

🎧 Dinle

📜 Ayet 1-5 — Furkân

1تَبَارَكَ الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَىٰ عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعَالَمِينَ نَذِيرًا
Göklerin ve yerin hükümranlığı kendisinin olan, çocuk edinmeyen, hükümranlıkta ortağı bulunmayan, herşeyi yaratıp bir ölçüye göre düzenleyen ve dünyaları uyarmak üzere kuluna hakkı batıldan ayırdeden Kuran'ı indiren Allah yücelerin yücesidir.
2الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُن لَّهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍ فَقَدَّرَهُ تَقْدِيرًا
Göklerin ve yerin hükümranlığı kendisinin olan, çocuk edinmeyen, hükümranlıkta ortağı bulunmayan, herşeyi yaratıp bir ölçüye göre düzenleyen ve dünyaları uyarmak üzere kuluna hakkı batıldan ayırdeden Kuran'ı indiren Allah yücelerin yücesidir.
3وَاتَّخَذُوا مِن دُونِهِ آلِهَةً لَّا يَخْلُقُونَ شَيْئًا وَهُمْ يُخْلَقُونَ وَلَا يَمْلِكُونَ لِأَنفُسِهِمْ ضَرًّا وَلَا نَفْعًا وَلَا يَمْلِكُونَ مَوْتًا وَلَا حَيَاةً وَلَا نُشُورًا
Kafirler, O'nu bırakıp, birşey yaratamayan, bilakis kendileri yaratılmış olan, kendilerine ne zarar ve ne de fayda verebilen; öldürmeye, diriltmeye ve ölümden sonra tekrar canlandırmaya güçleri yetmeyen tanrılar edindiler.
4وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ هَٰذَا إِلَّا إِفْكٌ افْتَرَاهُ وَأَعَانَهُ عَلَيْهِ قَوْمٌ آخَرُونَ ۖ فَقَدْ جَاءُوا ظُلْمًا وَزُورًا
İnkar edenler: "Bu Kuran uydurmadır, ona başka bir topluluk yardım etmiştir" diyerek haksız ve asılsız bir söz uydurdular.
5وَقَالُوا أَسَاطِيرُ الْأَوَّلِينَ اكْتَتَبَهَا فَهِيَ تُمْلَىٰ عَلَيْهِ بُكْرَةً وَأَصِيلًا
"Kuran öncekilerin masallarıdır; başkalarına yazdırıp sabah akşam kendisine okunmaktadır" dediler.
FurkânKuran Fihrist
77Ayet
MekkiRevelation
3Ayet

Meal — Furkân 3

Sure Furkân Ayet 3 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Kafirler, O'nu bırakıp, birşey yaratamayan, bilakis kendileri yaratılmış olan, kendilerine…

Sure Ayet 3/77 — Furkân الفرقان (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Furkân Dinle, Furkân Meal, Furkân mp3, Furkân pdf. Ayet 1–5. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler