Rûm · 12/60
Meal Okunuş — Rûm
وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ يُبْلِسُ الْمُجْرِمُونَ ۝١٢
Wa yawma taqoomus Saa`atu yublisul mujrimoon
📖 Türkçe Anlam
Kıyamet koptuğu gün suçlular umutsuz kalıverirler.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Yevme takûmu's-sâ'ah: Kıyametin koptuğu gün
  • Yublisu: Umutsuzluğa düşer, bütün ümitlerini kaybeder, şaşkınlık içinde kalır, dili tutulurcasına cevap veremez hale gelir
  • El-mücrimûn: Suçlular, günahkârlar, özellikle Allah'a ortak koşan müşrikler

Tefsir:

Kıyametin kopacağı o dehşetli gün geldiğinde, suçlular ve günahkârlar büyük bir umutsuzluğa kapılacaklardır. O gün, dünyada iken işledikleri suçların ve inkârlarının karşılığını göreceklerini anladıklarında, kurtuluştan tamamen ümitlerini keseceklerdir. Artık hiçbir iyilik beklentileri kalmayacak, rahmet kapısının yüzlerine kapandığını göreceklerdir.

O gün onlar için öyle bir an olacak ki, ne savunma yapabilecekler ne de bir bahane ileri sürebileceklerdir. Çünkü Allah'a karşı işledikleri suçlar o kadar açıktır ki, dilleri tutulacak, hüccetleri kesilecek ve hayretler içinde kalacaklardır. Dünyada iken alay ettikleri, inkâr ettikleri o büyük gün, işte o gün onların karşısına bütün dehşetiyle dikilecektir.

Bu ayet, kıyametin kesinlikle geleceğini ve o gün hiç kimsenin kurtulamayacağını haber vermektedir. Ey insan! Bugün sana tanınan fırsatı iyi değerlendir. Bugün tövbe kapısı açıkken, rahmet çağrısı yapılırken, sen henüz dünyada iken Rabbine dön. O gün pişmanlık fayda vermeyecek, ümit kapıları kapanacaktır. Ama bugün, şu an, Rabbimizin rahmet kapısı sonuna kadar açıktır. O'na yönel, O'ndan af dile; çünkü O, tövbe edenleri sever ve günahları bağışlar. Unutma ki, kıyamet günü mücrimlerin düştüğü o umutsuzluk, senin için asla bir ihtimal olmasın. Sen, şimdi tövbe ederek o günün kurtulanlarından ol.

🎧 Dinle

📜 Ayet 10-14 — Rûm

10ثُمَّ كَانَ عَاقِبَةَ الَّذِينَ أَسَاءُوا السُّوأَىٰ أَن كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللَّهِ وَكَانُوا بِهَا يَسْتَهْزِئُونَ
Sonra Allah'ın ayetlerini yalan sayıp, onları alaya alarak kötülük yapanların sonu pek kötü oldu.
11اللَّهُ يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ
Allah önce yaratır, ölümünden sonra tekrar diriltir. Sonunda O'na döneceksiniz.
12وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ يُبْلِسُ الْمُجْرِمُونَ
Kıyamet koptuğu gün suçlular umutsuz kalıverirler.
13وَلَمْ يَكُن لَّهُم مِّن شُرَكَائِهِمْ شُفَعَاءُ وَكَانُوا بِشُرَكَائِهِمْ كَافِرِينَ
Koştukları ortakları artık şefaatçileri değildir; ortaklarını inkar ederler.
14وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ يَوْمَئِذٍ يَتَفَرَّقُونَ
Kıyamet koptuğu gün, işte o gün, darmadağın olurlar.
RûmKuran Fihrist
60Ayet
MekkiRevelation
12Ayet

Meal — Rûm 12

Sure Rûm Ayet 12 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Kıyamet koptuğu gün suçlular umutsuz kalıverirler.

Sure Ayet 12/60 — Rûm الروم (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Rûm Dinle, Rûm Meal, Rûm mp3, Rûm pdf. Ayet 10–14. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler