An-Nisa · 121/176
Terjemahan Transliterasi — Surah An-Nisa
أُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَلَا يَجِدُونَ عَنْهَا مَحِيصًا ۝١٢١
Ulaaa`ika maawaahum Jahannamu wa laa yajidoona `anhaa maheesaa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Mereka itu, tempat akhirnya ialah neraka jahanam, dan mereka pula tidak akan dapat melarikan diri daripadanya.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • مَأْوَاهُمْ — tempat kembali dan tempat tinggal mereka.
  • مَحِيصًا — tempat lari, tempat berlindung, atau jalan keluar untuk menyelamatkan diri.

Tafsir Ayat:

Ayat yang mulia ini menerangkan tentang nasib akhir bagi mereka yang mengikuti jejak langkah syaitan dan tunduk kepada bisikannya. Mereka yang telah memilih jalan kesesatan dan berpaling daripada petunjuk Allah itu, tempat kembali dan tempat tinggal kekal mereka adalah neraka Jahanam. Tiada satu pun jalan untuk mereka melarikan diri, tiada tempat perlindungan, dan tiada pintu keluar untuk menyelamatkan diri daripada azabnya yang pedih. Mereka akan kekal di dalamnya selama-lamanya, tidak dapat lari walau ke mana pun, kerana azab Allah itu pasti dan tidak dapat dielakkan.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam yang dikasihi, renungkanlah dengan penuh keinsafan akan firman Allah ini. Neraka Jahanam adalah tempat yang amat mengerikan, penuh dengan azab yang tidak pernah terbayang oleh akal manusia. Maka janganlah sesekali kita mempermain-mainkan dosa atau meremehkan larangan Allah. Setiap langkah yang kita pilih di dunia ini akan menentukan tempat kembali kita di akhirat kelak. Syaitan sentiasa berusaha menyesatkan kita dengan pelbagai tipu daya, namun Allah Yang Maha Pengasih telah memberikan kita akal, petunjuk al-Quran, dan contoh teladan daripada Rasulullah ﷺ untuk kita selamat daripada azab-Nya.

Marilah kita berlindung kepada Allah daripada menjadi golongan yang disebut dalam ayat ini. Jadikanlah al-Quran sebagai panduan hidup, kerana ia adalah cahaya yang membimbing kita ke jalan yang lurus menuju syurga yang penuh kenikmatan. Ingatlah, pintu taubat masih terbuka selagi nyawa belum sampai ke kerongkong. Maka bersegeralah kembali kepada Allah, perbanyakkan amal soleh, dan jauhilah segala perbuatan yang boleh menjerumuskan kita ke dalam neraka. Semoga Allah merahmati kita semua dan menjauhkan kita daripada azab-Nya. Amin.



📜 Ayat 119-123 — Surah An-Nisa

119وَلَأُضِلَّنَّهُمْ وَلَأُمَنِّيَنَّهُمْ وَلَآمُرَنَّهُمْ فَلَيُبَتِّكُنَّ آذَانَ الْأَنْعَامِ وَلَآمُرَنَّهُمْ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ ۚ وَمَن يَتَّخِذِ الشَّيْطَانَ وَلِيًّا مِّن دُونِ اللَّهِ فَقَدْ خَسِرَ خُسْرَانًا مُّبِينًا
"Dan demi sesungguhnya, aku akan menyesatkan mereka (dari kebenaran), dan demi sesungguhnya aku akan memperdayakan mereka dengan angan-angan kosong, dan demi sesungguhnya aku akan menyuruh mereka (mencacatkan binatang-binatang ternak), lalu mereka membelah telinga binatang-binatang itu; dan aku akan menyuruh mereka mengubah ciptaan Allah". Dan (ingatlah) sesiapa yang mengambil Syaitan menjadi pemimpin yang ditaati selain dari Allah, maka sesungguhnya rugilah ia dengan kerugian yang terang nyata.
120يَعِدُهُمْ وَيُمَنِّيهِمْ ۖ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ إِلَّا غُرُورًا
Syaitan sentiasa menjanjikan mereka (dengan janji-janji indah) serta memperdayakan mereka dengan angan-angan kosong; dan apa yang dijanjikan oleh Syaitan itu tidak lain hanyalah tipu daya semata-mata.
121أُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَلَا يَجِدُونَ عَنْهَا مَحِيصًا
Mereka itu, tempat akhirnya ialah neraka jahanam, dan mereka pula tidak akan dapat melarikan diri daripadanya.
122وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۖ وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا ۚ وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قِيلًا
Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh, Kami akan masukkan mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya, sebagai janji Allah yang benar. Dan siapakah yang lebih benar perkataannya daripada Allah?
123لَّيْسَ بِأَمَانِيِّكُمْ وَلَا أَمَانِيِّ أَهْلِ الْكِتَابِ ۗ مَن يَعْمَلْ سُوءًا يُجْزَ بِهِ وَلَا يَجِدْ لَهُ مِن دُونِ اللَّهِ وَلِيًّا وَلَا نَصِيرًا
(Balasan yang baik yang dijanjikan oleh Allah itu) tidak akan didapati hanya dengan angan-angan kamu semata-mata, dan tidak pula dengan angan-angan ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani). Sesiapa yang melakukan kejahatan, ia akan dibalas dengan kejahatan itu, dan ia pula tidak akan mendapat - selain dari Allah - seorang pun yang akan melindunginya, dan tidak ada juga yang dapat menolongnya.
An-NisaIndeks Al-Quran
176Ayat
MadaniyahRevelation
121Ayat

Terjemahan — An-Nisa 121

Surah An-Nisa Ayat 121 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Mereka itu, tempat akhirnya ialah neraka jahanam, dan mereka pula…

Surah Ayat 121/176 — Surah An-Nisa النساء (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nisa Dengar, Surah An-Nisa Terjemahan, Surah An-Nisa mp3, Surah An-Nisa pdf. Ayat 119–123. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda