انعام · 116/165
ترجمه آوانگاری — انعام
وَإِن تُطِعۡ أَكۡثَرَ مَن فِي ٱلۡأَرۡضِ يُضِلُّوكَ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِۚ إِن يَتَّبِعُونَ إِلَّا ٱلظَّنَّ وَإِنۡ هُمۡ إِلَّا يَخۡرُصُونَ  ۝١١٦
Wa in tuti` aksara man fil ardi yudillooka `an sabeelil laah; iny yattabi`oona illaz zanna wa in hum illaa yakhrusoon
📖 معنای فارسی
اگر از اكثريتى كه در اين سرزمينند پيروى كنى، تو را از راه خدا گمراه سازند. زيرا جز از پى گمان نمى‌روند و جز به دروغ سخن نمى‌گويند.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • یَخْرُصُونَ: تخمین می‌زنند، گمان می‌کنند و دروغ می‌بافند. (خرص به معنای حدس و تخمین بدون علم و یقین است.)

تفسیر آیه:

ای پیامبر! اگر از اکثر مردم روی زمین اطاعت کنی و از آنان پیروی نمایی، تو را از راه خدا و دین او گمراه خواهند کرد. این هشدار به این دلیل است که اکثریت مردم بر حق نیستند؛ بلکه سنت خداوند چنین بوده که حق با گروه اندکی باشد. آنان در باورها و اعمال خود از دلیل و برهان پیروی نمی‌کنند، بلکه تنها از گمان و حدس خود تبعیت می‌کنند؛ آن‌ها گمان می‌کنند که بت‌ها و معبودهایشان آنان را به خدا نزدیک می‌کنند و یا اینکه تقلید از نیاکانشان آنان را بر حق نگه می‌دارد، در حالی که این فقط تخمین و دروغی بیش نیست. آنان هیچ یقین و دانشی ندارند و تنها در حال حدس‌زنی و خیال‌پردازی‌اند.

فواید و پیام‌های آیه:

  1. معیار حق، اکثریت نیست؛ بلکه معیار، هدایت الهی و پیروی از دلیل و برهان است. انسان نباید فریب تعداد زیاد پیروان یک عقیده را بخورد، چرا که اکثریت ممکن است بر باطل باشند.
  2. تقليد کورکورانه از نیاکان و گذشتگان یکی از بزرگ‌ترین موانع هدایت است و انسان باید با بصیرت و آگاهی، دین خود را برگزیند.
  3. پیروی از گمان و حدس انسان را به گمراهی می‌کشاند؛ پس باید در اعتقادات و اعمال خود به دنبال علم و یقین باشیم، نه ظنّ و خیال.
  4. این آیه به مؤمنان آرامش می‌دهد که اگر در اقلیت باشند، نگران نباشند؛ زیرا حق همیشه با اندک‌اند و خداوند یار و یاور آنان است.
  5. پیام مهم آیه برای همه مسلمانان این است که در انتخاب مسیر زندگی، تنها از خدا و رسول او اطاعت کنند و فریب وسوسه‌ها و خواسته‌های اکثریت گمراه را نخورند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 114-118 — انعام

114أَفَغَيۡرَ ٱللَّهِ أَبۡتَغِي حَكَمًا وَهُوَ ٱلَّذِيٓ أَنزَلَ إِلَيۡكُمُ ٱلۡكِتَٰبَ مُفَصَّلًاۚ وَٱلَّذِينَ ءَاتَيۡنَٰهُمُ ٱلۡكِتَٰبَ يَعۡلَمُونَ أَنَّهُۥ مُنَزَّلٌ مِّن رَّبِّكَ بِٱلۡحَقِّۖ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ ٱلۡمُمۡتَرِينَ 
آيا داور ديگرى جز خدا طلب كنم و حال آنكه اوست كه اين كتاب روشن را بر شما نازل كرده است؟ و اهل كتاب مى‌دانند كه به حق از جانب پروردگارت نازل شده است. پس، از شك‌آورندگان مباش.
115وَتَمَّتۡ كَلِمَتُ رَبِّكَ صِدۡقًا وَعَدۡلًاۚ لَّا مُبَدِّلَ لِكَلِمَٰتِهِۦۚ وَهُوَ ٱلسَّمِيعُ ٱلۡعَلِيمُ 
و كلام پروردگار تو در راستى و عدالت به حد كمال است. هيچ كس نيست كه ياراى دگرگون‌كردن سخن او را داشته باشد و اوست شنوا و دانا.
116وَإِن تُطِعۡ أَكۡثَرَ مَن فِي ٱلۡأَرۡضِ يُضِلُّوكَ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِۚ إِن يَتَّبِعُونَ إِلَّا ٱلظَّنَّ وَإِنۡ هُمۡ إِلَّا يَخۡرُصُونَ 
اگر از اكثريتى كه در اين سرزمينند پيروى كنى، تو را از راه خدا گمراه سازند. زيرا جز از پى گمان نمى‌روند و جز به دروغ سخن نمى‌گويند.
117إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعۡلَمُ مَن يَضِلُّ عَن سَبِيلِهِۦۖ وَهُوَ أَعۡلَمُ بِٱلۡمُهۡتَدِينَ 
پروردگار تو به كسانى كه از راه وى دور مى‌گردند آگاه‌تر است و هدايت يافتگان را بهتر مى‌شناسد.
118فَكُلُواْ مِمَّا ذُكِرَ ٱسۡمُ ٱللَّهِ عَلَيۡهِ إِن كُنتُم بِـَٔايَٰتِهِۦ مُؤۡمِنِينَ 
اگر به آيات خدا ايمان داريد از ذبحى كه نام خدا بر آن ياد شده است بخوريد.
انعامفهرست قرآن
165آیه
مکیRevelation
116آیه

ترجمه — انعام 116

سوره آیه 116/165 — انعام الأنعام (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: انعام گوش دهید, انعام ترجمه, انعام mp3, انعام pdf. آیه 114–118. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید