Meal — Tafsir
Kelime Anlamları:
- Rabb: Ey Rabbim, ey terbiye eden, yöneten.
- Sicn: Hapis, zindan, hapsedilme.
- Ed'unenî: Beni çağırıyorlar, davet ediyorlar.
- Keyd: Tuzak, hile, düzen.
- Asbû: Meylederim, eğilim gösteririm.
- Câhilîn: Cahiller, akılsızlar, günahın sonucunu bilmeyenler.
Tefsir:
Hz. Yusuf (a.s.), kadınların kendisini kötülüğe çağıran ısrarlı davetleri karşısında, iffetini korumak için bütün varlığıyla Allah'a sığındı ve şöyle dedi: "Ey Rabbim! Bu kadınların beni çağırdıkları günah ve fuhuş işinden, benim için zindan daha sevimlidir, daha hayırlıdır." Bu söz, onun ne kadar yüce bir ahlaka sahip olduğunu gösterir. O, geçici bir dünya zevkini, ebedi ahiret mutluluğuna asla değişmemiştir. Dünya hayatının geçici lezzetleri yerine, Allah'ın rızasını ve temiz bir vicdanı tercih etmiştir.
Ardından Hz. Yusuf, Allah'a olan teslimiyetini ve aczini itiraf ederek şöyle dua etmiştir: "Eğer Sen, bu kadınların tuzaklarını benden uzaklaştırmazsan, ben onlara meylederim ve cahillerden olurum." Bu ifade, onun nefsine güvenmediğini, ancak Allah'ın korumasıyla ayakta kalabileceğini gösterir. O, "Ben kendimi kurtarırım" dememiş, tamamen Allah'a dayanmıştır. Bu, bir müminin olması gereken en güzel haldir: Kişi, nefsine güvenmemeli, her an Allah'ın yardımını istemelidir.
Bu dua, Hz. Yusuf'un ne kadar derin bir imana sahip olduğunu ortaya koyar. O, günaha düşmekten korkuyor ve bu korkusuyla Allah'a sığınıyor. "Cahillerden olurum" ifadesiyle de, günah işleyenlerin aslında akılsız ve cahil kimseler olduğunu vurguluyor. Çünkü gerçek akıl sahibi, Allah'ın emrini yerine getirir, yasaklarından kaçınır.
Sevgili kardeşlerim! Bu kıssa bizlere çok önemli dersler verir. İnsan ne kadar güçlü, ne kadar iffetli olursa olsun, Allah'ın yardımı olmadan ayakta duramaz. Bu yüzden her an Allah'a sığınmalı, O'ndan yardım istemeliyiz. Günah ortamlarından uzak durmalı, haram olan şeyleri nefsimize sevimli göstermemeliyiz. Hz. Yusuf'un bu duasını kendimize örnek almalı ve her zaman şöyle demeliyiz: "Ey Rabbim! Beni günahlardan koru, nefsimin şerrinden ve şeytanın tuzaklarından muhafaza eyle." Unutmayalım ki, Allah'a sığınanı Allah asla yalnız bırakmaz. O, kendisine yönelen kullarını korur, onlara kurtuluş yollarını gösterir.
📜 Ayet 31-35 — Yûsuf
Meal — Yûsuf 33
Sure Yûsuf Ayet 33 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Yusuf: "Rabbim! Hapis benim için, bunların istediklerini yapmaktan daha iyidir.…Sure Ayet 33/111 — Yûsuf يوسف (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Yûsuf Dinle, Yûsuf Meal, Yûsuf mp3, Yûsuf pdf. Ayet 31–35. Türkçe Anlam: Azərbaycan.
Bizim için dua et, teşekkürler










