Asy-Syu'ara · 223/227
Terjemahan Transliterasi — Surah Asy-Syu'ara
يُلْقُونَ السَّمْعَ وَأَكْثَرُهُمْ كَاذِبُونَ ۝٢٢٣
Yulqoonas sam`a wa aksaruhum aaziboon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Yang mendengar bersungguh-sungguh (apa yang disampaikan oleh Syaitan-syaitan itu), sedang kebanyakan beritanya adalah dusta.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يُلْقُونَ السَّمْعَ — Mereka (syaitan-syaitan) melemparkan pendengaran, iaitu menyampaikan apa yang mereka dengar daripada malaikat ketika mencuri dengar di langit kepada tukang-tukang ramal.
  • وَأَكْثَرُهُمْ كَاذِبُونَ — Dan kebanyakan mereka (tukang-tukang ramal) adalah pendusta.

Tafsiran Ayat:

Ayat yang mulia ini menerangkan tentang cara syaitan-syaitan itu turun dan berhubung dengan manusia. Mereka turun kepada setiap pendusta yang banyak melakukan dosa, iaitu tukang-tukang ramal dan ahli nujum. Syaitan-syaitan itu mencuri dengar perbualan malaikat di langit yang tinggi, kemudian mereka menyampaikan apa yang mereka dengar itu kepada tukang-tukang ramal tersebut. Namun, kebanyakan tukang ramal itu adalah pendusta — mereka mencampurkan apa yang mereka dengar dengan kebohongan yang banyak. Jika mereka benar dalam satu perkataan, mereka menambah seratus kebohongan di sampingnya.

Ini menunjukkan bahawa berita-berita ghaib yang disampaikan oleh tukang ramal dan dukun itu bukanlah sumber yang boleh dipercayai. Ia adalah campuran antara kebenaran yang dicuri dan kebohongan yang direka-reka. Maka, seorang mukmin yang bijaksana tidak akan mempercayai ramalan-ramalan tersebut, kerana ia datang daripada sumber yang tidak suci dan penuh dengan penipuan.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara-saudara sekalian, ayat ini mengingatkan kita agar menjauhi segala bentuk peramalan, tilik nasib, dan perkara-perkara khurafat yang bertentangan dengan ajaran Islam. Allah SWT telah menutup pintu ilmu ghaib daripada pengetahuan manusia, dan hanya Dia yang mengetahui segala yang ghaib. Maka, janganlah kita menyerahkan nasib dan keyakinan kita kepada tukang-tukang ramal yang sebenarnya hanyalah alat permainan syaitan.

Sebaliknya, marilah kita berpegang teguh kepada Al-Quran dan Sunnah, kerana di situlah terdapat petunjuk yang benar dan cahaya yang menerangi jalan kehidupan kita. Dengan beriman kepada Allah dan menjauhi segala bentuk kesyirikan, hati kita akan menjadi tenang dan hidup kita akan diberkati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana, dan Dia sentiasa melindungi hamba-hamba-Nya yang bertakwa.



📜 Ayat 221-225 — Surah Asy-Syu'ara

221هَلْ أُنَبِّئُكُمْ عَلَىٰ مَن تَنَزَّلُ الشَّيَاطِينُ
Mahukah, Aku khabarkan kepada kamu, kepada siapakah Syaitan-syaitan itu selalu turun?
222تَنَزَّلُ عَلَىٰ كُلِّ أَفَّاكٍ أَثِيمٍ
Mereka selalu turun kepada tiap-tiap pendusta yang berdosa,
223يُلْقُونَ السَّمْعَ وَأَكْثَرُهُمْ كَاذِبُونَ
Yang mendengar bersungguh-sungguh (apa yang disampaikan oleh Syaitan-syaitan itu), sedang kebanyakan beritanya adalah dusta.
224وَالشُّعَرَاءُ يَتَّبِعُهُمُ الْغَاوُونَ
Dan Ahli-ahli syair itu, diturut oleh golongan yang sesat - tidak berketentuan hala.
225أَلَمْ تَرَ أَنَّهُمْ فِي كُلِّ وَادٍ يَهِيمُونَ
Tidakkah engkau melihat bahawa mereka merayau-rayau dengan tidak berketentuan hala dalam tiap-tiap lembah (khayal dan angan-angan kosong)?
Asy-Syu'araIndeks Al-Quran
227Ayat
MakkiyahRevelation
223Ayat

Terjemahan — Asy-Syu'ara 223

Surah Asy-Syu'ara Ayat 223 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Yang mendengar bersungguh-sungguh (apa yang disampaikan oleh Syaitan-syaitan itu), sedang…

Surah Ayat 223/227 — Surah Asy-Syu'ara الشعراء (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Asy-Syu'ara Dengar, Surah Asy-Syu'ara Terjemahan, Surah Asy-Syu'ara mp3, Surah Asy-Syu'ara pdf. Ayat 221–225. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda