Ali Imran · 48/200
Terjemahan Transliterasi — Surah Ali Imran
وَيُعَلِّمُهُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَالتَّوْرَاةَ وَالْإِنجِيلَ ۝٤٨
Wa yu`allimuhul Kitaaba wal Hikmata wat Tawraata wal Injeel
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan Allah akan mengajarnya ilmu menulis, dan hukum-hukum aturan ugama, dan juga kandungan kitab-kitab Taurat dan Injil.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • الْكِتَابَ — bermaksud menulis atau kepandaian menulis.
  • الْحِكْمَةَ — bermaksud kebenaran dalam perkataan dan perbuatan, iaitu kefahaman yang mendalam dan tepat dalam agama.
  • التَّوْرَاةَ — kitab suci yang diturunkan Allah kepada Nabi Musa ‘alaihissalam.
  • الْإِنجِيلَ — kitab suci yang diturunkan Allah kepada Nabi ‘Isa ‘alaihissalam.

Tafsiran Ayat:

Allah Subhanahu wa Ta’ala menyebutkan nikmat-nikmat besar yang dikurniakan kepada Nabi ‘Isa ‘alaihissalam sebagai bukti kebesaran dan kekuasaan-Nya. Antaranya ialah Allah mengajarnya menulis, serta memberinya kebijaksanaan iaitu kebenaran dan ketepatan dalam perkataan dan perbuatan. Bukan itu sahaja, Allah turut mengajarnya kitab Taurat yang diturunkan kepada Nabi Musa ‘alaihissalam, dan juga kitab Injil yang diturunkan kepadanya. Ini menunjukkan bahawa Nabi ‘Isa ‘alaihissalam bukanlah tuhan sebagaimana yang didakwa oleh sebahagian kaumnya, bahkan beliau adalah hamba Allah yang menerima pengajaran dan didikan daripada Allah. Segala ilmu dan kelebihan yang ada padanya adalah anugerah dan kurniaan Allah semata-mata, bukan datang daripada dirinya sendiri.

Ayat ini mengajar kita bahawa ilmu pengetahuan adalah anugerah yang sangat besar daripada Allah. Maka sebagai hamba yang bersyukur, kita hendaklah sentiasa menuntut ilmu, menghayati kebijaksanaan, dan beramal dengan apa yang telah dipelajari. Semoga kita semua termasuk dalam golongan hamba-hamba Allah yang diberi kefahaman dalam agama dan dikurniakan kebijaksanaan dalam setiap perkataan dan perbuatan kita.



📜 Ayat 46-50 — Surah Ali Imran

46وَيُكَلِّمُ النَّاسَ فِي الْمَهْدِ وَكَهْلًا وَمِنَ الصَّالِحِينَ
"Dan ia akan berkata-kata kepada orang ramai semasa ia masih kecil dalam buaian, dan semasa ia dewasa, dan ia adalah dari orang-orang yang soleh."
47قَالَتْ رَبِّ أَنَّىٰ يَكُونُ لِي وَلَدٌ وَلَمْ يَمْسَسْنِي بَشَرٌ ۖ قَالَ كَذَٰلِكِ اللَّهُ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ ۚ إِذَا قَضَىٰ أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُن فَيَكُونُ
Maryam berkata:" Wahai Tuhanku! Bagaimanakah aku akan beroleh seorang anak, padahal aku tidak pernah disentuh oleh seorang lelaki pun?" Allah berfirman; "Demikianlah keadaannya, Allah menjadikan apa yang dikehendakiNya; apabila Ia berkehendak melaksanakan sesuatu perkara, maka Ia hanyalah berfirman kepadanya: ` Jadilah engkau ', lalu menjadilah ia."
48وَيُعَلِّمُهُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَالتَّوْرَاةَ وَالْإِنجِيلَ
Dan Allah akan mengajarnya ilmu menulis, dan hukum-hukum aturan ugama, dan juga kandungan kitab-kitab Taurat dan Injil.
49وَرَسُولًا إِلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنِّي قَدْ جِئْتُكُم بِآيَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ ۖ أَنِّي أَخْلُقُ لَكُم مِّنَ الطِّينِ كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ فَأَنفُخُ فِيهِ فَيَكُونُ طَيْرًا بِإِذْنِ اللَّهِ ۖ وَأُبْرِئُ الْأَكْمَهَ وَالْأَبْرَصَ وَأُحْيِي الْمَوْتَىٰ بِإِذْنِ اللَّهِ ۖ وَأُنَبِّئُكُم بِمَا تَأْكُلُونَ وَمَا تَدَّخِرُونَ فِي بُيُوتِكُمْ ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَةً لَّكُمْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ
Dan (akan melantiknya) menjadi seorang Rasul kepada Bani Israil, (dengan menegaskan kepada mereka): "Sesungguhnya aku telah datang kepada kamu, dengan membawa satu tanda (mukjizat) dari tuhan kamu, iaitu aku boleh membuat untuk kamu dari tanah liat seperti bentuk burung, kemudian aku tiup padanya lalu menjadilah ia seekor burung (yang hidup) dengan izin Allah; dan juga aku boleh menyembuhkan orang yang buta dan orang yang sopak, dan aku boleh menghidupkan kembali orang-orang yang mati dengan izin Allah; dan juga aku boleh memberitahu kepada kamu tentang apa yang kamu makan dan apa yang kamu simpan di rumah kamu. Sesungguhnya perkara-perkara yang demikian itu, mengandungi satu tanda (mukjizat) bagi kamu (yang membuktikan kebenaran bahawa aku seorang Rasul yang diutus oleh Allah kepada kamu), jika kamu orang-orang yang (mahu) beriman.
50وَمُصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيَّ مِنَ التَّوْرَاةِ وَلِأُحِلَّ لَكُم بَعْضَ الَّذِي حُرِّمَ عَلَيْكُمْ ۚ وَجِئْتُكُم بِآيَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ فَاتَّقُوا اللَّهَ وَأَطِيعُونِ
"Dan juga (aku datang kepada kamu ialah untuk) mengesahkan kebenaran Kitab Taurat yang diturunkan dahulu daripadaku, dan untuk menghalalkan bagi kamu sebahagian (dari perkara-perkara) yang telah diharamkan kepada kamu; dan juga aku datang kepada kamu dengan membawa satu mukjizat dari Tuhan kamu. Oleh itu bertaqwalah kamu kepada Allah dan taatlah kepadaku.
Ali ImranIndeks Al-Quran
200Ayat
MadaniyahRevelation
48Ayat

Terjemahan — Ali Imran 48

Surah Ali Imran Ayat 48 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan Allah akan mengajarnya ilmu menulis, dan hukum-hukum aturan ugama,…

Surah Ayat 48/200 — Surah Ali Imran آل عمران (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ali Imran Dengar, Surah Ali Imran Terjemahan, Surah Ali Imran mp3, Surah Ali Imran pdf. Ayat 46–50. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda