Hud · 104/123
Terjemahan Transliterasi — Surah Hud
وَمَا نُؤَخِّرُهُ إِلَّا لِأَجَلٍ مَّعْدُودٍ ۝١٠٤
Wa maa nu`akhkhiruhooo illaa li ajalim ma`dood
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan tiadalah Kami lambatkan hari kiamat itu melainkan untuk suatu tempoh yang tertentu.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • نُؤَخِّرُهُ – Kami tangguhkan dia (yakni hari kiamat itu).
  • لِأَجَلٍ مَعْدُودٍ – sehingga sampai kepada suatu masa yang telah ditetapkan bilangannya, iaitu tempoh yang telah ditentukan oleh Allah dengan penuh hikmah dan keadilan.

Tafsir Ayat:

Allah SWT menegaskan bahawa Dia tidak menangguhkan kedatangan hari kiamat itu melainkan sehingga sampai kepada waktu yang telah ditetapkan dan diketahui oleh Allah sahaja. Tempoh itu telah dicatatkan dalam ilmu Allah, tidak akan bertambah dan tidak akan berkurang, tidak akan didahulukan dan tidak akan diakhirkan walau sesaat pun. Hari yang dijanjikan itu pasti akan tiba apabila sampai masa yang telah ditentukan, kerana Allah Maha Mengetahui segala sesuatu dan Maha Bijaksana dalam setiap ketentuan-Nya.

Penangguhan ini bukanlah tanda kelemahan atau kelalaian, tetapi ia adalah sebahagian daripada rahmat dan hikmah Allah kepada hamba-hamba-Nya. Ia memberi peluang kepada manusia untuk bertaubat, memperbaiki amalan, dan kembali kepada jalan yang benar sebelum tibanya hari yang tidak ada gunanya lagi penyesalan.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam yang dikasihi Allah! Renungkanlah bahawa hari kiamat itu pasti akan datang, dan Allah telah menetapkan masa yang tepat baginya. Setiap saat yang kita lalui adalah peluang berharga untuk meningkatkan ketakwaan dan amal soleh. Janganlah kita tertipu dengan kehidupan dunia yang sementara, dan janganlah kita leka dengan penangguhan yang Allah berikan. Sesungguhnya Allah Maha Penyayang memberikan kita masa untuk bertaubat, tetapi masa itu tidak akan kekal selamanya. Maka marilah kita manfaatkan setiap detik yang ada untuk mendekatkan diri kepada Allah, memperbanyakkan istighfar, dan mempersiapkan bekalan untuk hari yang pasti kita hadapi itu. Semoga Allah merahmati kita semua dan memasukkan kita ke dalam golongan hamba-hamba-Nya yang berjaya di dunia dan di akhirat. Amin.



📜 Ayat 102-106 — Surah Hud

102وَكَذَٰلِكَ أَخْذُ رَبِّكَ إِذَا أَخَذَ الْقُرَىٰ وَهِيَ ظَالِمَةٌ ۚ إِنَّ أَخْذَهُ أَلِيمٌ شَدِيدٌ
Dan demikianlah azab Tuhanmu, apabila ia menimpa (penduduk) negeri-negeri yang berlaku zalim. Sesungguhnya azabNya itu tidak terperi sakitnya, lagi amat keras serangannya.
103إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَةً لِّمَنْ خَافَ عَذَابَ الْآخِرَةِ ۚ ذَٰلِكَ يَوْمٌ مَّجْمُوعٌ لَّهُ النَّاسُ وَذَٰلِكَ يَوْمٌ مَّشْهُودٌ
Sesungguhnya pada kejadian yang demikian, ada tanda (yang mendatangkan iktibar) bagi orang yang takut kepada azab akhirat, iaitu hari yang dihimpunkan manusia padanya. Dan hari yang demikian ialah hari yang dihadiri oleh sekalian makhluk.
104وَمَا نُؤَخِّرُهُ إِلَّا لِأَجَلٍ مَّعْدُودٍ
Dan tiadalah Kami lambatkan hari kiamat itu melainkan untuk suatu tempoh yang tertentu.
105يَوْمَ يَأْتِ لَا تَكَلَّمُ نَفْسٌ إِلَّا بِإِذْنِهِ ۚ فَمِنْهُمْ شَقِيٌّ وَسَعِيدٌ
(Pada) masa datangnya (hari kiamat itu), tiadalah seorangpun dapat berkata-kata (untuk membela dirinya atau memohon pertolongan) melainkan dengan izin Allah. Maka di antara mereka ada yang celaka, dan ada pula yang berbahagia.
106فَأَمَّا الَّذِينَ شَقُوا فَفِي النَّارِ لَهُمْ فِيهَا زَفِيرٌ وَشَهِيقٌ
Adapun orang-orang yang celaka (disebabkan keingkaran dan maksiatnya), maka di dalam nerakalah tempatnya. Bagi mereka di situ, hanyalah suara memekik-mekik dan mendayu-dayu (seperti suara keldai).
HudIndeks Al-Quran
123Ayat
MakkiyahRevelation
104Ayat

Terjemahan — Hud 104

Surah Hud Ayat 104 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan tiadalah Kami lambatkan hari kiamat itu melainkan untuk suatu…

Surah Ayat 104/123 — Surah Hud هود (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Hud Dengar, Surah Hud Terjemahan, Surah Hud mp3, Surah Hud pdf. Ayat 102–106. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda