Az-Zukhruf · 84/89
Terjemahan Transliterasi — Surah Az-Zukhruf
وَهُوَ الَّذِي فِي السَّمَاءِ إِلَٰهٌ وَفِي الْأَرْضِ إِلَٰهٌ ۚ وَهُوَ الْحَكِيمُ الْعَلِيمُ ۝٨٤
Wa Huwal lazee fissamaaa`i Ilaahunw wa fil ardi Ilaah; wa Huwal Hakeemul`Aleem
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan (ingatlah), Allah jualah Tuhan yang berhak disembah di langit, dan Dia lah Tuhan yang berhak disembah di bumi; dan Dia lah jua Yang Maha Bijaksana, lagi Maha Mengetahui.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • إِلَٰهٌ — Tuhan yang berhak disembah dengan penuh keikhlasan.
  • الْحَكِيمُ — Maha Bijaksana dalam segala ciptaan, perintah, dan pengaturan-Nya.
  • الْعَلِيمُ — Maha Mengetahui segala sesuatu, tidak ada yang tersembunyi daripada-Nya.

Tafsir Ayat:

Allah SWT menegaskan dalam ayat ini bahawa Dialah satu-satunya Tuhan yang berhak disembah, baik di langit mahupun di bumi. Tidak ada tuhan lain yang layak menerima ibadah, doa, harapan, dan ketundukan kecuali Allah semata. Kekuasaan dan perintah-Nya berlaku di seluruh alam, dari lapisan langit yang tertinggi hingga ke bumi yang kita diami ini.

Ayat ini juga menegaskan bahawa Allah SWT adalah الْحَكِيمُ — Maha Bijaksana dalam segala ciptaan dan ketetapan-Nya. Setiap yang Dia ciptakan, setiap hukum yang Dia syariatkan, dan setiap takdir yang Dia tetapkan adalah penuh hikmah dan keadilan. Tiada siapa yang dapat menandingi kebijaksanaan-Nya. Seterusnya, Dia adalah الْعَلِيمُ — Maha Mengetahui segala keadaan hamba-hamba-Nya, sama ada yang zahir mahupun yang tersembunyi, yang kecil mahupun yang besar. Tidak ada satu pun yang luput daripada pengetahuan-Nya.

Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah kebesaran ayat ini! Allah yang kita sembah itu bukanlah tuhan yang terbatas pada satu tempat atau satu masa. Dia adalah Tuhan langit dan bumi, Tuhan sekalian alam. Maka di mana sahaja kita berada, di mana sahaja kita menghadapkan wajah, di sana Allah sentiasa bersama kita dengan ilmu dan pengawasan-Nya.

Oleh itu, jadikanlah hubungan kita dengan Allah sebagai hubungan yang hidup dan berterusan. Jangan kita sembah Dia hanya di masjid atau ketika susah sahaja, tetapi jadikanlah setiap detik kehidupan kita sebagai ibadah kepada-Nya. Ketika kita bekerja, belajar, bermuamalah, dan berkeluarga, semuanya boleh menjadi ibadah jika kita niatkan kerana Allah.

Ingatlah bahawa Allah yang Maha Bijaksana tidak pernah menzalimi hamba-Nya. Setiap ujian yang menimpa kita pasti ada hikmahnya. Setiap perintah dan larangan-Nya pasti untuk kebaikan kita sendiri. Maka bertawakallah kepada-Nya, yakinlah dengan kebijaksanaan-Nya, dan mohonlah petunjuk daripada ilmu-Nya yang meliputi segala-galanya.

Semoga kita semua termasuk dalam golongan hamba-hamba-Nya yang sentiasa mentauhidkan Allah, beribadah dengan ikhlas, dan redha dengan segala ketentuan-Nya. Aamiin.



📜 Ayat 82-86 — Surah Az-Zukhruf

82سُبْحَانَ رَبِّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبِّ الْعَرْشِ عَمَّا يَصِفُونَ
Maha Suci Allah Tuhan yang menciptakan langit dan bumi, - tuhan yang mempunyai Arasy (yang melambangkan kebesarannya), - (Maha Sucilah Ia) dari apa yang mereka katakan itu.
83فَذَرْهُمْ يَخُوضُوا وَيَلْعَبُوا حَتَّىٰ يُلَاقُوا يَوْمَهُمُ الَّذِي يُوعَدُونَ
Oleh itu, biarkanlah mereka (wahai Muhammad) tenggelam dalam kesesatan mereka dan leka bermain-main (dalam dunia mereka), sehingga mereka menemui hari yang dijanjikan kepada mereka (untuk menerima balasan).
84وَهُوَ الَّذِي فِي السَّمَاءِ إِلَٰهٌ وَفِي الْأَرْضِ إِلَٰهٌ ۚ وَهُوَ الْحَكِيمُ الْعَلِيمُ
Dan (ingatlah), Allah jualah Tuhan yang berhak disembah di langit, dan Dia lah Tuhan yang berhak disembah di bumi; dan Dia lah jua Yang Maha Bijaksana, lagi Maha Mengetahui.
85وَتَبَارَكَ الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَعِندَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ
Dan Maha Tinggilah Kebesaran Tuhan yang menguasai langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya; dan Dia lah jua yang mengetahui tentang (masa datangnya) hari kiamat; dan kepadanyalah kamu semua akan dikembalikan.
86وَلَا يَمْلِكُ الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِهِ الشَّفَاعَةَ إِلَّا مَن شَهِدَ بِالْحَقِّ وَهُمْ يَعْلَمُونَ
Dan segala yang mereka sembah yang lain dari Allah, tidak mempunyai sebarang kuasa untuk memberikan syafaat pertolongan, kecuali sesiapa yang memberi penerangan mengakui kebenaran dengan mentauhidkan Allah, Tuhan Yang Sebenar-benarnya secara mereka mengetahuiNya dengan yakin (bukan dengan kata-kata orang; maka merekalah yang mungkin diizinkan memberi dan mendapat syafaat itu).
Az-ZukhrufIndeks Al-Quran
89Ayat
MakkiyahRevelation
84Ayat

Terjemahan — Az-Zukhruf 84

Surah Az-Zukhruf Ayat 84 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan (ingatlah), Allah jualah Tuhan yang berhak disembah di langit,…

Surah Ayat 84/89 — Surah Az-Zukhruf الزخرف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Az-Zukhruf Dengar, Surah Az-Zukhruf Terjemahan, Surah Az-Zukhruf mp3, Surah Az-Zukhruf pdf. Ayat 82–86. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda