Mâide · 63/120
Meal Okunuş — Mâide
لَوْلَا يَنْهَاهُمُ الرَّبَّانِيُّونَ وَالْأَحْبَارُ عَن قَوْلِهِمُ الْإِثْمَ وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ ۚ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَصْنَعُونَ ۝٦٣
Law laa yanhaahumur rabbaaniyyoona wal ahbaaru `an qawlihimul ismaa wa aklihimus suht; labi`sa maa kaanoo yasna`oon
📖 Türkçe Anlam
Rabbe kul olanlar ve bilginlerin onlara günah söz söylemeyi ve haram yemeyi yasak etmeleri gerekmez miydi? Yapmakta oldukları ne kötüdür!
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Rabbânîyûn: Rabb'e yönelen, ilim ve amel sahibi olan önderler, âlimler.
  • Ahrâr: Yahudi bilginleri, din âlimleri.
  • İsm: Günah, yalan söz, iftira ve her türlü kötü söz.
  • Suht: Haram, haksız kazanç, rüşvet ve insanların mallarını batıl yolla yeme.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîmede Yüce Allah, önceki ümmetlerin âlimlerini ve önderlerini şiddetli bir şekilde kınamakta ve onların görevlerini yapmadıklarını haber vermektedir. Onlar, halkın günah sözler söylemesine, yalan konuşmasına, iftira atmasına ve haram lokma yemesine engel olmuyorlardı. Hâlbuki âlimlerin ve önderlerin en önemli vazifesi, insanları kötülüklerden sakındırmak, onlara doğruyu göstermek ve toplumu ıslah etmektir.

Âyet, "Onları, Rabb'e yönelen âlimler ve din bilginleri, günah sözler söylemekten ve haram yemekten menetmeli değil miydi?" buyurarak bu büyük görevin ihmal edilmesini kınamaktadır. Ardından gelen "Yaptıkları şey ne kötüdür!" ifadesi ise hem o günahkâr halkı hem de onları uyarmayan âlimleri kapsamaktadır. Zira kötülüğü önlemeyen, onu işleyen gibidir; hatta âlimlerin bu konudaki vebali daha büyüktür.

Bu âyet, ümmetimize de önemli bir ders vermektedir: İlim sahipleri, toplumun manevi bekçileridir. Onlar, sadece bildiklerini anlatmakla kalmamalı; aynı zamanda yanlış gördüklerinde müdahale etmeli, kötülüğe engel olmalıdırlar. Bir toplumda günahlar yaygınlaşıyor ve kimse ses çıkarmıyorsa, o toplumun helâke doğru gittiğinin işaretidir.

Sevgili kardeşlerim! Bizler de üzerimize düşen sorumluluğu unutmamalıyız. Elimizle, dilimizle ve en azından kalbimizle kötülüğe karşı durmalıyız. Unutmayalım ki iyiliği emredip kötülükten sakındırmak, bu ümmetin en şerefli vasıflarından biridir. Allah'ın rızasını kazanmak isteyen herkes, bu ilâhî emre sarılmalı ve toplumun ıslahı için gayret göstermelidir. Zira bir kişinin hidayetine vesile olmak, dünyaya bedeldir.

🎧 Dinle

📜 Ayet 61-65 — Mâide

61وَإِذَا جَاءُوكُمْ قَالُوا آمَنَّا وَقَد دَّخَلُوا بِالْكُفْرِ وَهُمْ قَدْ خَرَجُوا بِهِ ۚ وَاللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا كَانُوا يَكْتُمُونَ
Size geldiklerinde "İnandık" derler, oysa yanınıza inkarcı olarak girmiş ve yine inkarcı olarak çıkmışlardır. Gizlemekte olduklarını Allah daha iyi bilir.
62وَتَرَىٰ كَثِيرًا مِّنْهُمْ يُسَارِعُونَ فِي الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ ۚ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
Onlardan çoğunun günaha, haksızlığa ve haram yemeğe koşuştuklarını görürsün. Yaptıkları ne kötüdür!
63لَوْلَا يَنْهَاهُمُ الرَّبَّانِيُّونَ وَالْأَحْبَارُ عَن قَوْلِهِمُ الْإِثْمَ وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ ۚ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَصْنَعُونَ
Rabbe kul olanlar ve bilginlerin onlara günah söz söylemeyi ve haram yemeyi yasak etmeleri gerekmez miydi? Yapmakta oldukları ne kötüdür!
64وَقَالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللَّهِ مَغْلُولَةٌ ۚ غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَلُعِنُوا بِمَا قَالُوا ۘ بَلْ يَدَاهُ مَبْسُوطَتَانِ يُنفِقُ كَيْفَ يَشَاءُ ۚ وَلَيَزِيدَنَّ كَثِيرًا مِّنْهُم مَّا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ طُغْيَانًا وَكُفْرًا ۚ وَأَلْقَيْنَا بَيْنَهُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ ۚ كُلَّمَا أَوْقَدُوا نَارًا لِّلْحَرْبِ أَطْفَأَهَا اللَّهُ ۚ وَيَسْعَوْنَ فِي الْأَرْضِ فَسَادًا ۚ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ
Yahudiler, "Allah'ın eli sıkıdır" dediler; dediklerinden ötürü elleri bağlandı, lanetlendiler. Hayır, O'nun iki eli de açıktır, nasıl dilerse sarfeder. And olsun ki, sana Rabbinden indirilen sözler onların çoğunun azgınlığını ve inkarını artıracaktır. Onların arasına kıyamete kadar sürecek düşmanlık ve kin saldık. Savaş ateşini ne zaman körükleseler Allah onu söndürmüştür. Yeryüzünde bozgunculuğa koşarlar. Allah bozguncuları sevmez.
65وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْكِتَابِ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَكَفَّرْنَا عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلَأَدْخَلْنَاهُمْ جَنَّاتِ النَّعِيمِ
Şayet kitap ehli inanıp karşı gelmekten sakınsalardı, kötülüklerini örterdik ve onları nimet cennetlerine koyardık.
MâideKuran Fihrist
120Ayet
MedeniRevelation
63Ayet

Meal — Mâide 63

Sure Mâide Ayet 63 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Rabbe kul olanlar ve bilginlerin onlara günah söz söylemeyi ve…

Sure Ayet 63/120 — Mâide المائدة (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Mâide Dinle, Mâide Meal, Mâide mp3, Mâide pdf. Ayet 61–65. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler