Tûr · 44/49
Meal Okunuş — Tûr
وَإِن يَرَوْا كِسْفًا مِّنَ السَّمَاءِ سَاقِطًا يَقُولُوا سَحَابٌ مَّرْكُومٌ ۝٤٤
Wa iny yaraw kisfam minas samaaa`i saaqitany yaqooloo sahaabum markoom
📖 Türkçe Anlam
Gökten azap olarak düşen bir parça görseler: "Bulut kümesidir" derler.

🎧 Dinle
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Kisfen (كِسْفًا): Parça, kopmuş bir bölüm.
  • Sâkıtan (سَاقِطًا): Düşen, yere inen.
  • Sahâbün merkûm (سَحَابٌ مَرْكُومٌ): Üst üste yığılmış, katman katman birikmiş bulut.

Tefsir:

Bu âyet, inkârcıların ne kadar inatçı ve gerçeğe karşı dirençli olduklarını gözler önüne seriyor. Onlara, azap olarak gökten bir parça düşse bile, bunu görüp de ibret alacakları yerde, kendi kendilerini avutarak "Bu, üst üste yığılmış sıradan bir buluttur" diyecekler. Yani mucizeler karşısında bile akıllarını kullanmayıp, her şeyi doğal sebeplere bağlayarak hakikatten kaçacaklar.

Bu tutum, kalpleri mühürlenmiş, gözleri gerçeğe kapanmış kimselerin halidir. Onlar, Allah'ın kudretini gösterseler bile, bunu inkâr için bir bahane bulurlar. Oysa gökten düşen bir parça, onların helâkine sebep olacak bir azap olabilir; ama onlar bunu bile hafife alır, alay ederler.

Sevgili Müslüman! Bu âyet bize, imanın kalpte yer etmesinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Çünkü kalp, Allah'a açılmadıkça, en büyük mucizeler bile kişiyi hidayete erdiremez. Bizler, Allah'ın kudretini gördüğümüz her an, O'na yönelmeli, ibret almalı ve şükretmeliyiz. Gökten yağan yağmurda, açan çiçekte, doğan güneşte Allah'ın ayetlerini görmeliyiz. Unutmayalım ki, gerçek mutluluk ve huzur, bu ayetleri okuyup düşünmekte ve Rabbimize teslim olmaktadır. Allah'ın azabından sakınanlar, O'nun rahmetine ve cennetine kavuşacaklardır.



📜 Ayet 42-46 — Tûr

42أَمْ يُرِيدُونَ كَيْدًا ۖ فَالَّذِينَ كَفَرُوا هُمُ الْمَكِيدُونَ
Yoksa bir tuzak mı kurmak istiyorlar? Ama o tuzağa yakalanacak olanlar inkar edenlerdir.
43أَمْ لَهُمْ إِلَٰهٌ غَيْرُ اللَّهِ ۚ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ
Yoksa Allah'tan başka bir tanrıları mı vardır? Allah, onların ortak koşmalarından münezzehtir.
44وَإِن يَرَوْا كِسْفًا مِّنَ السَّمَاءِ سَاقِطًا يَقُولُوا سَحَابٌ مَّرْكُومٌ
Gökten azap olarak düşen bir parça görseler: "Bulut kümesidir" derler.
45فَذَرْهُمْ حَتَّىٰ يُلَاقُوا يَوْمَهُمُ الَّذِي فِيهِ يُصْعَقُونَ
Çarpılacakları güne erişmelerine kadar onları bırak.
46يَوْمَ لَا يُغْنِي عَنْهُمْ كَيْدُهُمْ شَيْئًا وَلَا هُمْ يُنصَرُونَ
O gün, düzenleri kendilerine bir fayda vermez; yardım da görmezler.
TûrKuran Fihrist
49Ayet
MekkiRevelation
44Ayet

Meal — Tûr 44

Sure Tûr Ayet 44 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Gökten azap olarak düşen bir parça görseler: "Bulut kümesidir" derler.

Sure Ayet 44/49 — Tûr الطور (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Tûr Dinle, Tûr Meal, Tûr mp3, Tûr pdf. Ayet 42–46. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler