Bakara · 270/286
Meal Okunuş — Bakara
وَمَا أَنفَقْتُم مِّن نَّفَقَةٍ أَوْ نَذَرْتُم مِّن نَّذْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ يَعْلَمُهُ ۗ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ ۝٢٧٠
Wa maaa anfaqtum min nafaqatin aw nazartum min nazrin fa innal laaha ya`lamuh; wa maa lizzaalimeena min ansaar
📖 Türkçe Anlam
Sarfettiğiniz harcı ve adadığınız adağı şüphesiz Allah bilir. Zulmedenlerin hiç yardımcıları yoktur.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Nafaka (نفقة): Harcanan mal, para veya her türlü maddi imkân.
  • Nezr (نذر): Kişinin kendisine farz olmadığı hâlde, Allah'a yaklaşmak için bir ibadeti veya hayrı kendine vacip kılması, adaması.
  • Zalimler (الظالمين): Allah'ın emirlerini çiğneyen, hakları yerinde kullanmayan, mallarını yanlış yerlere harcayan veya Allah yolunda harcamaktan kaçınan kimseler.
  • Ensar (أنصار): Yardımcılar, destekçiler, koruyucular.

Tefsir:

Ey müminler! Allah yolunda harcadığınız her şeyi, ister az ister çok olsun, ister maldan ister başka bir şeyden olsun, Allah elbette bilir. Siz bir nafaka verdiğinizde veya bir nezir adadığınızda —ki bu, kendinize vacip kıldığınız bir ibadet veya hayır işidir— Allah bunun tamamını görür, işitir ve bilir. Hiçbir şey O'ndan gizli kalmaz. O, sizin niyetlerinizi de bilir; samimi olarak O'nun rızasını mı gözettiniz, yoksa gösteriş mi yaptınız? Hepsi kayıt altındadır.

Bu müjde, Allah'ın kullarına olan rahmetinin bir tecellisidir. Çünkü Allah, yapılan hiçbir hayrı boşa çıkarmaz. Verdiğiniz sadaka, yaptığınız iyilik, adadığınız nezir — hepsi Allah katında muhafaza edilir ve karşılığı en güzel şekilde verilecektir. Bu, müminler için büyük bir müjde ve teşviktir. Sakın ha, "Bu kadar küçük bir iyilik ne fark eder?" demeyin. Allah'ın ilmi her şeyi kuşatmıştır; sizin farkında olmadığınız veya önemsemediğiniz bir iyilik bile O'nun katında değerlidir.

Ancak bu ayetin sonunda önemli bir uyarı vardır: "Zalimlerin hiçbir yardımcısı yoktur." Zalimler kimlerdir? Mallarını Allah yolunda harcamayanlar, hak ettikleri yere değil de gösterişe, israfa, harama harcayanlar; Allah'ın koyduğu sınırları aşanlar ve O'nun emirlerine sırt çevirenler. İşte böyleleri, kıyamet gününde kendilerini Allah'ın azabından kurtaracak hiçbir yardımcı, hiçbir destekçi bulamayacaklardır. Ne malı, ne makamı, ne de dostları onları kurtarabilir.

Ey aziz mümin! Bu ayet sana iki şey öğretiyor: Birincisi, yaptığın her hayrın Allah katında karşılığı olduğunu bil ve asla hayır yapmaktan geri durma. İkincisi, sakın Allah'ın sınırlarını aşma; malını O'nun rızasına uygun yerlerde harca, O'nun emirlerine karşı gelme. Unutma ki, Allah'a sırtını dönenlerin sığınacakları hiçbir yer yoktur. Ama O'na yönelenler, O'nun rahmetine ve cennetine kavuşacaklardır. Bu, Allah'ın vaadidir ve O, vaadinden asla dönmez.

🎧 Dinle

📜 Ayet 268-272 — Bakara

268الشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُم بِالْفَحْشَاءِ ۖ وَاللَّهُ يَعِدُكُم مَّغْفِرَةً مِّنْهُ وَفَضْلًا ۗ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
Şeytan sizi fakirlikle korkutarak cimriliği ve hayasızlığı emreder; Allah ise kendisinden mağfiret ve bol nimet vadeder. Allah'ın lütfü boldur, O her şeyi bilir.
269يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَن يَشَاءُ ۚ وَمَن يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا ۗ وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ
Hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilmişse şüphesiz ona çokça hayır verilmiştir. Bundan ancak akıl sahipleri ibret alır.
270وَمَا أَنفَقْتُم مِّن نَّفَقَةٍ أَوْ نَذَرْتُم مِّن نَّذْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ يَعْلَمُهُ ۗ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ
Sarfettiğiniz harcı ve adadığınız adağı şüphesiz Allah bilir. Zulmedenlerin hiç yardımcıları yoktur.
271إِن تُبْدُوا الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ ۖ وَإِن تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۚ وَيُكَفِّرُ عَنكُم مِّن سَيِّئَاتِكُمْ ۗ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ
Sadakaları açıkça verirseniz o ne güzel! Eğer onları yoksullara gizlice verirseniz sizin için daha iyidir. Allah onları kötülüklerinizden bir kısmına karşı tutar. Allah işlediklerinizden haberdardır.
272۞ لَّيْسَ عَلَيْكَ هُدَاهُمْ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَن يَشَاءُ ۗ وَمَا تُنفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَلِأَنفُسِكُمْ ۚ وَمَا تُنفِقُونَ إِلَّا ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللَّهِ ۚ وَمَا تُنفِقُوا مِنْ خَيْرٍ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَأَنتُمْ لَا تُظْلَمُونَ
Onların doğru yola iletilmeleri sana düşmez, fakat Allah dilediğini doğru yola eriştirir. Sarfettiğiniz iyi şey kendinizedir, zaten ancak Allah'ın rızasını kazanmak için sarfedersiniz. Sarfettiğiniz iyi bir şeyin karşılığı haksızlığa uğratılmaksızın size verilir.
BakaraKuran Fihrist
286Ayet
MedeniRevelation
270Ayet

Meal — Bakara 270

Sure Bakara Ayet 270 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Sarfettiğiniz harcı ve adadığınız adağı şüphesiz Allah bilir. Zulmedenlerin hiç…

Sure Ayet 270/286 — Bakara البقرة (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Bakara Dinle, Bakara Meal, Bakara mp3, Bakara pdf. Ayet 268–272. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler