Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- لَن تَمَسَّنَا النَّارُ — api neraka tidak akan menyentuh kami
- أَيَّامًا مَّعْدُودَةً — beberapa hari yang terbilang (sedikit bilangannya)
- عَهْدًا — perjanjian (janji yang kukuh)
- أَمْ تَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ — atau kamu berkata terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui
Tafsir:
Orang-orang Yahudi dengan penuh keangkuhan dan dusta telah berkata: "Kami tidak akan disentuh oleh api neraka melainkan hanya beberapa hari sahaja yang terbilang." Mereka bermaksud bahawa azab neraka itu hanya akan menimpa mereka selama empat puluh hari sahaja, iaitu tempoh mereka menyembah anak lembu (patung) di zaman Nabi Musa dahulu, kemudian azab itu akan terangkat daripada mereka selama-lamanya. Ini adalah sangkaan kosong mereka yang tidak berasas sama sekali.
Allah SWT memerintahkan Nabi Muhammad SAW untuk membantah dakwaan palsu mereka dengan kata-kata yang tegas: "Katakanlah (wahai Muhammad): Adakah kamu telah mengambil perjanjian di sisi Allah bahawa Dia tidak akan menyeksa kamu melainkan sekian hari sahaja? Jika benar demikian, maka Allah tidak akan pernah memungkiri janji-Nya. Tetapi sebenarnya kamu hanyalah berkata-kata terhadap Allah apa yang kamu sendiri tidak ketahui."
Ayat ini mendedahkan kebodohan dan kedustaan mereka. Sekiranya mereka benar-benar mempunyai perjanjian daripada Allah, maka sudah tentu Allah akan menunaikannya kerana Allah tidak pernah memungkiri janji. Namun hakikatnya, mereka tidak mempunyai sebarang bukti atau dalil — mereka hanyalah meneka-neka dan mengada-adakan cerita terhadap Allah SWT.
Pengajaran dan Nasihat:
Wahai saudara seislam yang dirahmati Allah, renungkanlah betapa hinanya sikap mereka yang berani berkata-kata terhadap Allah tanpa ilmu. Ini adalah satu amaran yang sangat keras kepada kita semua agar tidak sesekali membuat dakwaan atau andaian terhadap agama Allah tanpa berpandukan al-Quran dan Sunnah yang sahih.
Ayat ini juga mengajar kita bahawa keselamatan daripada azab neraka itu bukanlah sesuatu yang boleh diklaim oleh sesiapa pun berdasarkan keturunan, bangsa, atau sangkaan kosong. Keselamatan itu hanyalah milik orang-orang yang beriman dan beramal soleh dengan ikhlas kerana Allah SWT. Justeru, marilah kita berlumba-lumba dalam ketaatan dan menjauhi segala larangan-Nya, agar kita benar-benar layak menerima rahmat dan keampunan Allah SWT.
Semoga Allah SWT menjauhkan kita daripada sifat angkuh dan suka mengada-adakan perkara dusta terhadap agama-Nya, dan semoga kita sentiasa istiqamah di atas jalan yang benar sehingga ke akhir hayat. Amin.
📜 Ayat 78-82 — Surah Al-Baqarah
Terjemahan — Al-Baqarah 80
Surah Al-Baqarah Ayat 80 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan mereka berkata: "Kami tidak sekali-kali akan disentuh oleh api…Surah Ayat 80/286 — Surah Al-Baqarah البقرة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Baqarah Dengar, Surah Al-Baqarah Terjemahan, Surah Al-Baqarah mp3, Surah Al-Baqarah pdf. Ayat 78–82. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Tuesday, September 8, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








