آل عمران · 90/200
ترجمه آوانگاری — آل عمران
إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بَعْدَ إِيمَانِهِمْ ثُمَّ ازْدَادُوا كُفْرًا لَّن تُقْبَلَ تَوْبَتُهُمْ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الضَّالُّونَ ۝٩٠
Innal lazeena kafaroo ba`da eemaanihim summaz daadoo kufral lan tuqbala tawbatuhum wa ulaaa`ika humud daaalloon
📖 معنای فارسی
توبه كسانى كه پس از ايمان آوردن كافر شدند و بر كفر خود افزودند، پذيرفته نخواهد شد. اينان گمراهانند.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • ازدادوا کفراً: بر کفر خود افزودند و در آن اصرار ورزیدند.
  • لن تُقبل: هرگز پذیرفته نخواهد شد.
  • الضالّون: گمراهانِ گمراهشده از راه راست.

تفسیر آیه:

خداوند متعال در این آیه از گروهی سخن میگوید که پس از ایمان آوردن، کافر شدند و سپس بر کفر خود افزودند و تا لحظهی مرگ بر این حال باقی ماندند. برای چنین افرادی، توبه در هنگام مشاهدهی نشانههای مرگ و فرا رسیدن جان کندن، پذیرفته نخواهد شد؛ زیرا زمان توبه که در حال حیات و سلامت است گذشته و آنها فرصت را از دست دادهاند. اینان همان کسانی هستند که بهواقع از راه حق منحرف شده و گمراهی را بر هدایت برگزیدهاند و در گمراهی خود ثابت قدم ماندهاند. این آیه در مورد کسانی نازل شده که پس از ایمان به تورات و پذیرش شریعت موسی علیهالسلام، به عیسی علیهالسلام کفر ورزیدند و سپس با انکار پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوسلم بر کفر خود افزودند و تا پایان عمر بر این انکار اصرار ورزیدند؛ بنابراین توبهی آنان در لحظهی مرگ سودی ندارد.

فواید و پیامهای آیه:

  1. توبه باید در زمان حیات و پیش از فرا رسیدن مرگ انجام شود؛ چرا که توبه در لحظهی جان کندن و مشاهدهی عذاب، پذیرفته نیست.
  2. اصرار بر گناه و افزایش کفر و طغیان، انسان را از رحمت الهی دور میکند و راه بازگشت را بر او میبندد.
  3. ایمان حقیقی، ایمانی است که با استمرار و پایداری همراه باشد؛ نه ایمانی که به کفر و انکار تبدیل شود.
  4. خداوند درِ توبه را تا لحظهی مرگ بر روی بندگان باز گذاشته است؛ اما این فرصت را نباید به تأخیر انداخت، زیرا هیچکس از زمان مرگ خود آگاه نیست.
  5. گمراهی واقعی، گمراهی کسانی است که حق را شناختهاند و سپس آن را انکار کرده و بر انکار خود پافشاری کردهاند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 88-92 — آل عمران

88خَالِدِينَ فِيهَا لَا يُخَفَّفُ عَنْهُمُ الْعَذَابُ وَلَا هُمْ يُنظَرُونَ
جاويد در لعنت بمانند و از عذابشان كاسته نشود و مهلتشان ندهند.
89إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا مِن بَعْدِ ذَٰلِكَ وَأَصْلَحُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
مگر آنان كه از آن پس توبه كنند و به صلاح آيند، زيرا خدا آمرزنده و مهربان است.
90إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بَعْدَ إِيمَانِهِمْ ثُمَّ ازْدَادُوا كُفْرًا لَّن تُقْبَلَ تَوْبَتُهُمْ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الضَّالُّونَ
توبه كسانى كه پس از ايمان آوردن كافر شدند و بر كفر خود افزودند، پذيرفته نخواهد شد. اينان گمراهانند.
91إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا وَمَاتُوا وَهُمْ كُفَّارٌ فَلَن يُقْبَلَ مِنْ أَحَدِهِم مِّلْءُ الْأَرْضِ ذَهَبًا وَلَوِ افْتَدَىٰ بِهِ ۗ أُولَٰئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ وَمَا لَهُم مِّن نَّاصِرِينَ
آنان كه كافر شدند و كافر مردند، اگر بخواهند به اندازه همه زمين طلا دهند و خويشتن را از عذاب باز خرند، از آنها پذيرفته نخواهد شد. برايشان عذابى دردناك است و ايشان را هيچ ياورى نيست.
92لَن تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّىٰ تُنفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ ۚ وَمَا تُنفِقُوا مِن شَيْءٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ
نيكى را در نخواهيد يافت تا آنگاه كه از آنچه دوست مى‌داريد انفاق كنيد. و هر چه انفاق مى‌كنيد خدا بدان آگاه است.
آل عمرانفهرست قرآن
200آیه
مدنیRevelation
90آیه

ترجمه — آل عمران 90

سوره آل عمران آیه 90 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : توبه كسانى كه پس از ايمان آوردن كافر شدند و…

سوره آیه 90/200 — آل عمران آل عمران (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: آل عمران گوش دهید, آل عمران ترجمه, آل عمران mp3, آل عمران pdf. آیه 88–92. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید