Zuhruf · 19/89
Meal Okunuş — Zuhruf
وَجَعَلُواْ ٱلۡمَلَٰٓئِكَةَ ٱلَّذِينَ هُمۡ عِبَٰدُ ٱلرَّحۡمَٰنِ إِنَٰثًاۚ أَشَهِدُواْ خَلۡقَهُمۡۚ سَتُكۡتَبُ شَهَٰدَتُهُمۡ وَيُسۡـَٔلُونَ  ۝١٩
Wa ja`alul malaaa`ikatal lazeena hum `ibaadur Rahmaani inaasaa; a shahidoo khalaqhum; satuktabu shahaa datuhum wa yus`aloon
📖 Türkçe Anlam
Onlar, Rahman olan Allah'ın kulları melekleri de dişi saydılar. Yaratılışlarını mı görmüşler? Onların bu şahidlikleri yazılacak ve sorguya çekileceklerdir.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Cea-le (جعلوا): Kıldılar, saydılar, nitelediler.
  • İnâs (إناثًا): Dişiler, kızlar.
  • Eşehidû (أشهدوا): Şahit mi oldular, hazır mı bulundular?
  • Halkahüm (خلقهم): Onların yaratılışına.
  • Süktübe (ستكتب): Yazılacaktır.
  • Şehadetühüm (شهادتهم): Onların bu iddiaları, şahitlikleri.
  • Yüs’elûn (يسألون): Sorguya çekileceklerdir.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîmede Yüce Allah, müşriklerin akıl ve mantık dışı iddialarını çürütmekte ve onları ağır bir şekilde kınamaktadır. O cahil kimseler, Rahmân’ın şerefli kulları olan melekleri dişi saymışlar, hatta onların Allah’ın kızları olduğunu ileri sürmüşlerdir. Hâlbuki melekler, Allah’ın emrinden çıkmayan, O’nun yüce huzurunda saygıyla duran, nurdan yaratılmış tertemiz varlıklardır. Onları dişi olarak nitelendirmek, hem Allah’a karşı edepsizlik hem de meleklerin şanına yapılmış büyük bir iftiradır.

Yüce Allah, bu batıl iddiayı çürütmek için onlara şu soruyu yöneltir: “Onların yaratılışına şahit mi oldular?” Yani, meleklerin dişi olduğunu nereden biliyorsunuz? Onların yaratılışında hazır bulundular mı da bu kesin bilgiyi verdiler? Elbette hayır! Onlar hiçbir ilme dayanmadan, sadece kendi kuruntularına ve cahilce varsayımlarına göre konuşuyorlar. Bu soru, onların iddialarının ne kadar asılsız olduğunu gözler önüne seren, onları susturan kesin bir delildir.

Allah Teâlâ buyuruyor ki: “Onların bu şahitlikleri yazılacak ve kendilerine sorulacaktır.” Yani bu yalan iddiaları, amel defterlerine kaydedilecek ve kıyamet gününde onlardan hesap sorulacaktır. O gün, hiçbir yalan gizli kalmayacak, her söyledikleri söz karşılarına çıkarılacaktır. Bu, onlar için hem bir tehdit hem de adaletin tecellisinin habercisidir.

Sevgili kardeşlerim! Bu âyet bize, Allah hakkında bilgisizce konuşmanın ne kadar büyük bir vebal olduğunu öğretmektedir. Bir Müslüman, hakkında kesin bilgi sahibi olmadığı konularda konuşmaktan sakınmalıdır. Hele ki Allah’a ve O’nun yüce varlıklarına iftira atmak, kişiyi helake sürükleyen en büyük günahlardandır. Rabbimiz, kullarına karşı merhametlidir; fakat O’nun yüce zatına yakışmayan sözler söylemek, insanı hüsrana uğratır.

Bu vesileyle, bizler de dilimizi günahtan koruyalım. Hakkında bilgimiz olmayan şeylerin peşine düşmeyelim. Zira Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme; çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur” (İsrâ, 36) buyurmuştur. Ne mutlu, dilini Allah’ı anmakla ve güzel sözlerle meşgul edenlere! Ne mutlu, Rabbinin yüceliğini hakkıyla takdir edenlere! Rabbimiz bizleri, O’nu layık olduğu şekilde tanıyan ve O’na yakışmayan her türlü sözden uzak duran kullarından eylesin. Âmin.

🎧 Dinle

📜 Ayet 17-21 — Zuhruf

17وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُم بِمَا ضَرَبَ لِلرَّحۡمَٰنِ مَثَلًا ظَلَّ وَجۡهُهُۥ مُسۡوَدًّا وَهُوَ كَظِيمٌ 
Ama Rahman olan Allah'a isnat ettiği kız evlat kendilerinden birine müjdelenince, o kimsenin içi gayzla dolarak yüzü simsiyah kesilir.
18أَوَمَن يُنَشَّؤُاْ فِي ٱلۡحِلۡيَةِ وَهُوَ فِي ٱلۡخِصَامِ غَيۡرُ مُبِينٍ 
Demek, süs içinde yetiştirilecek de çekişmeyi beceremeyecek olanı Allah'a değil mi?
19وَجَعَلُواْ ٱلۡمَلَٰٓئِكَةَ ٱلَّذِينَ هُمۡ عِبَٰدُ ٱلرَّحۡمَٰنِ إِنَٰثًاۚ أَشَهِدُواْ خَلۡقَهُمۡۚ سَتُكۡتَبُ شَهَٰدَتُهُمۡ وَيُسۡـَٔلُونَ 
Onlar, Rahman olan Allah'ın kulları melekleri de dişi saydılar. Yaratılışlarını mı görmüşler? Onların bu şahidlikleri yazılacak ve sorguya çekileceklerdir.
20وَقَالُواْ لَوۡ شَآءَ ٱلرَّحۡمَٰنُ مَا عَبَدۡنَٰهُمۗ مَّا لَهُم بِذَٰلِكَ مِنۡ عِلۡمٍۖ إِنۡ هُمۡ إِلَّا يَخۡرُصُونَ 
"Eğer Rahman dilemiş olsaydı, biz bunlara kulluk etmezdik" derler. Buna dair bir bilgileri yoktur; onlar sadece vehimde bulunuyorlar.
21أَمۡ ءَاتَيۡنَٰهُمۡ كِتَٰبًا مِّن قَبۡلِهِۦ فَهُم بِهِۦ مُسۡتَمۡسِكُونَ 
Yoksa onlara daha önce bir kitap verdik de ona mı bağlanıyorlar?
ZuhrufKuran Fihrist
89Ayet
MekkiRevelation
19Ayet

Meal — Zuhruf 19

Sure Ayet 19/89 — Zuhruf الزخرف (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Zuhruf Dinle, Zuhruf Meal, Zuhruf mp3, Zuhruf pdf. Ayet 17–21. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler