Zuhruf · 55/89
Meal Okunuş — Zuhruf
فَلَمَّآ ءَاسَفُونَا ٱنتَقَمۡنَا مِنۡهُمۡ فَأَغۡرَقۡنَٰهُمۡ أَجۡمَعِينَ  ۝٥٥
Falammaaa aasafoonan taqamnaa minhum fa aghraqnaahum ajma`een
📖 Türkçe Anlam
Böylece Bizi öfkelendirince onlardan öç aldık, hepsini suda boğduk.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Âsefûnâ (آسَفُونَا): Bizi öfkelendirdiler, gazabımızı celbettiler.
  • İntekamnâ (انتَقَمْنَا): Onlardan intikam aldık, cezalandırdık.
  • Ağraknâhüm (أَغْرَقْنَاهُمْ): Onları suda boğduk.
  • Ecmaîn (أَجْمَعِينَ): Hep birlikte, tamamı.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîmede Yüce Allah, Firavun ve kavminin âkıbetini haber vermektedir. Onlar, kendilerine gönderilen Mûsâ aleyhisselâmın apaçık mucizelerini gördükleri hâlde inkârda direttiler, iman etmediler ve Allah'ı öfkelendirecek davranışlarda bulundular. "Bizi öfkelendirdiler" ifadesi, onların küfürdeki ısrarlarını, azgınlıklarını ve peygambere karşı takındıkları düşmanca tavrı anlatmaktadır.

Allah Teâlâ, kullarına karşı sabırlıdır, onlara mühlet verir. Fakat azgınlık haddi aştığında, rahmet kapıları kapanır ve ilâhî intikam kaçınılmaz olur. Nitekim bu kavim, uyarılara rağmen zulüm ve tuğyanlarını sürdürünce, Allah onlardan intikam aldı ve hepsini birden denizde boğdu. Ne bir kurtulan oldu ne de bir yardımcı. Onların saltanatları, orduları ve birikimleri kendilerine hiçbir fayda vermedi.

Bu kıssada bizler için büyük ibretler vardır. Allah'ın emrine karşı gelenler, peygamberleri yalanlayanlar ve büyüklük taslayanlar, sonunda ilâhî cezaya uğramaktan kurtulamazlar. Mümin kullar ise bu âyetten ders almalı, Allah'ın azabından korkmalı, O'nun emirlerine sımsıkı sarılmalı ve peygamberlerin yolundan ayrılmamalıdır. Unutmayalım ki Allah, sabredenleri sever; fakat azgınlıkta direnenleri de adaletiyle yakalar. Bu sebeple her mümin, hayatını Kur'an ve Sünnet ölçülerine göre düzenlemeli, Allah'ın rızasını kazanmaya çalışmalıdır. Çünkü dünya hayatı geçicidir; asıl olan, âhirette kurtuluşa ermektir. Allah'a isyan edenlerin sonu hüsran, O'na itaat edenlerin sonu ise ebedî saadettir.

🎧 Dinle

📜 Ayet 53-57 — Zuhruf

53فَلَوۡلَآ أُلۡقِيَ عَلَيۡهِ أَسۡوِرَةٌ مِّن ذَهَبٍ أَوۡ جَآءَ مَعَهُ ٱلۡمَلَٰٓئِكَةُ مُقۡتَرِنِينَ 
"Ona altın bilezikler verilmeli veya yanında ona yardım edecek melekler gelmeli değil mi?"
54فَٱسۡتَخَفَّ قَوۡمَهُۥ فَأَطَاعُوهُۚ إِنَّهُمۡ كَانُواْ قَوۡمًا فَٰسِقِينَ 
Firavun, milletini küçümsedi ama, onlar kendisine yine de itaat ettiler. Doğrusu onlar yoldan çıkmış bir milletti.
55فَلَمَّآ ءَاسَفُونَا ٱنتَقَمۡنَا مِنۡهُمۡ فَأَغۡرَقۡنَٰهُمۡ أَجۡمَعِينَ 
Böylece Bizi öfkelendirince onlardan öç aldık, hepsini suda boğduk.
56فَجَعَلۡنَٰهُمۡ سَلَفًا وَمَثَلًا لِّلۡأٓخِرِينَ 
Onları, sonradan gelecek inkarcılara ibret alınacak bir geçmiş kıldık.
57۞ وَلَمَّا ضُرِبَ ٱبۡنُ مَرۡيَمَ مَثَلًا إِذَا قَوۡمُكَ مِنۡهُ يَصِدُّونَ 
Meryem oğlu misal verilince, senin milletin buna gülüp geçiverdi.
ZuhrufKuran Fihrist
89Ayet
MekkiRevelation
55Ayet

Meal — Zuhruf 55

Sure Ayet 55/89 — Zuhruf الزخرف (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Zuhruf Dinle, Zuhruf Meal, Zuhruf mp3, Zuhruf pdf. Ayet 53–57. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler