Şuarâ · 211/227
Meal Okunuş — Şuarâ
وَمَا يَنبَغِي لَهُمْ وَمَا يَسْتَطِيعُونَ ۝٢١١
Wa maa yambaghee lahum wa maa yastatee`oon
📖 Türkçe Anlam
Bu onlara düşmez, zaten güçleri de yetmez.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Yenbeğî: Uygun düşer, yakışır, layık olur.
  • Yestatîûn: Güç yetirebilirler, yapabilirler.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîme, müşriklerin iftiralarına kesin bir cevap niteliğindedir. Onlar, Kur'ân-ı Kerîm'i Peygamberimize (s.a.v.) şeytanların getirdiğini iddia ediyorlardı. Yüce Allah bu iddiayı iki esastan reddediyor:

Birincisi: "Ve mâ yenbeğî lehum" — Bu iş onlara yakışmaz, onların şanına uygun düşmez. Şeytanlar, yaratılışları itibarıyla kötülüğün, fesadın ve azgınlığın sembolüdür. Kur'ân ise hidayet, rahmet, temizlik ve takvâ kaynağıdır. Nasıl ki karanlık ile aydınlık bir arada bulunamazsa, şeytanlar ile Kur'ân'ın inişi de bir arada düşünülemez. Bu, onların varlık gayelerine ve tabiatlarına tamamen aykırıdır.

İkincisi: "Ve mâ yestatîûn" — Hem de buna güçleri yetmez. Çünkü şeytanlar, semâya çıkmak istediklerinde melekler tarafından kovulur ve göktaşlarıyla (şihablarla) taşlanırlar. Onlar, vahiy meleklerinin konuşmalarını dinlemekten bile mahrum bırakılmışlardır. Dolayısıyla ne getirecekleri bir vahiy vardır, ne de ona ulaşma imkânları.

Bu âyet, bizlere Kur'ân'ın Allah katından indirilmiş tertemiz bir kitap olduğunu, onun korunmuşluğunu ve her türlü şüpheden uzak olduğunu öğretir. Ey insan! Kur'ân'a sarıldığında, onunla amel ettiğinde, seni şeytanların vesveselerinden koruyan ilâhî bir kalkan kuşanmış olursun. Bu kitap, senin dünyada huzurun, âhirette kurtuluşun içindir. Ona gönülden bağlanan, asla sapıtmaz ve asla yalnız kalmaz. Çünkü bu kitabın sahibi, gökleri ve yeri yaratan, her şeye gücü yeten Allah'tır.

🎧 Dinle

📜 Ayet 209-213 — Şuarâ

209ذِكْرَىٰ وَمَا كُنَّا ظَالِمِينَ
Hiçbir kent halkını kendilerine öğüt veren uyarıcılar gelmeden yok etmedik. Biz zalim değiliz.
210وَمَا تَنَزَّلَتْ بِهِ الشَّيَاطِينُ
Kuran'ı şeytanlar indirmemiştir.
211وَمَا يَنبَغِي لَهُمْ وَمَا يَسْتَطِيعُونَ
Bu onlara düşmez, zaten güçleri de yetmez.
212إِنَّهُمْ عَنِ السَّمْعِ لَمَعْزُولُونَ
Doğrusu onlar vahyi dinlemekten uzak tutulmuşlardır.
213فَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ فَتَكُونَ مِنَ الْمُعَذَّبِينَ
O halde sakın Allah'ın yanında başka tanrı tutup ona yalvarma, yoksa azap göreceklerden olursun.
ŞuarâKuran Fihrist
227Ayet
MekkiRevelation
211Ayet

Meal — Şuarâ 211

Sure Şuarâ Ayet 211 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Bu onlara düşmez, zaten güçleri de yetmez.

Sure Ayet 211/227 — Şuarâ الشعراء (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Şuarâ Dinle, Şuarâ Meal, Şuarâ mp3, Şuarâ pdf. Ayet 209–213. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler