Fatir · 19/45
Terjemahan Transliterasi — Surah Fatir
وَمَا يَسْتَوِي الْأَعْمَىٰ وَالْبَصِيرُ ۝١٩
Wa maa tastawil a`maa wal baseer
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan tidaklah sama orang buat dengan orang yang melihat.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • الْأَعْمَىٰ (al-a'mā): Orang buta, iaitu orang yang tidak dapat melihat kebenaran kerana hatinya buta daripada petunjuk Allah.
  • الْبَصِيرُ (al-baṣīr): Orang yang melihat, iaitu orang yang hatinya celik dan dapat melihat kebenaran lalu mengikutinya.

Tafsiran Ayat:

Allah SWT menjelaskan bahawa tidaklah sama antara orang yang buta hatinya daripada kebenaran agama Allah dengan orang yang celik mata hatinya serta melihat jalan kebenaran lalu mengamalkannya. Begitu juga, tidaklah sama antara kekufuran yang gelap-gelita dengan keimanan yang bercahaya terang-benderang. Perumpamaan ini menggambarkan perbezaan yang amat ketara antara seorang mukmin yang berpegang teguh dengan petunjuk Allah dan seorang kafir yang tenggelam dalam kesesatan.

Orang yang beriman itu laksana orang yang celik mata hatinya — dia dapat membezakan antara yang hak dan yang batil, antara jalan yang lurus dan jalan yang sesat. Manakala orang yang kafir itu laksana orang buta yang tersesat di tengah padang pasir yang luas, tidak mengetahui arah tujuannya. Sungguh mustahil kedua-duanya berada pada taraf yang sama di sisi Allah, sebagaimana mustahilnya cahaya dan kegelapan berada dalam satu tempat yang sama.

Ayat ini juga mengingatkan kita bahawa hanya Allah yang mampu memberi petunjuk kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya untuk memahami dan menerima kebenaran. Rasulullah SAW hanyalah seorang pemberi peringatan yang menyampaikan risalah, bukanlah orang yang mampu memaksa hati manusia untuk beriman. Sebagaimana orang yang telah mati tidak dapat mendengar seruan, demikianlah hati orang-orang kafir yang telah mati — tidak dapat menerima nasihat dan peringatan.

Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislam yang dikasihi Allah! Renungilah ayat yang agung ini — betapa besarnya nikmat iman yang dianugerahkan Allah kepada kita. Kita yang telah diberikan cahaya Islam dan keimanan ini seharusnya bersyukur dengan sebenar-benarnya, kerana tidak semua manusia diberikan taufik dan hidayah untuk mengenal Allah. Janganlah kita sia-siakan nikmat yang amat berharga ini dengan berpaling daripada petunjuk-Nya.

Marilah kita sentiasa memohon kepada Allah agar menetapkan hati kita di atas jalan yang lurus, dan menjauhkan kita daripada sifat buta hati yang membawa kepada kesesatan. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar doa hamba-hamba-Nya yang memohon petunjuk dengan ikhlas. Semoga kita semua termasuk dalam golongan orang-orang yang celik mata hatinya, yang berjalan di atas cahaya iman menuju redha Allah SWT, dan dijauhkan daripada golongan yang buta hatinya daripada mengenal kebenaran. Amin ya Rabbal 'alamin.



📜 Ayat 17-21 — Surah Fatir

17وَمَا ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ بِعَزِيزٍ
Dan (perlaksanaan) yang demikian itu tidaklah sukar bagi Allah.
18وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ وَإِن تَدْعُ مُثْقَلَةٌ إِلَىٰ حِمْلِهَا لَا يُحْمَلْ مِنْهُ شَيْءٌ وَلَوْ كَانَ ذَا قُرْبَىٰ ۗ إِنَّمَا تُنذِرُ الَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُم بِالْغَيْبِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ ۚ وَمَن تَزَكَّىٰ فَإِنَّمَا يَتَزَكَّىٰ لِنَفْسِهِ ۚ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ
Dan (ketahuilah), seseorang pemikul tldak akan memikul dosa perbuatan orang lain; dan jika seseorang yang berat tanggungnya (dengan dosa), memanggil (orang lain) untuk menolong memikul sama bebanan itu, tidak akan dapat dipikul sedikitpun daripadanya, walaupun orang yang diminta pertolongannya itu dari kerabatnya sendiri. Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) hanyalah memberi peringatan kepada orang-orang yang takut (melanggar hukum-hukum) Tuhan semasa mereka tidak dilihat orang dan semasa mereka tidak melihat azab Tuhan, serta mereka mendirikan sembahyang. Dan sesiapa yang membersihkan dirinya (dari segala yang dilarang) maka sesungguhnya ia melakukan pembersihan itu untuk kebaikan dirinya sendiri dan (ingatlah), kepada Allah jualah tempat kembali.
19وَمَا يَسْتَوِي الْأَعْمَىٰ وَالْبَصِيرُ
Dan tidaklah sama orang buat dengan orang yang melihat.
20وَلَا الظُّلُمَاتُ وَلَا النُّورُ
Dan tidaklah sama gelap-gelita dengan cahaya yang terang-benderang,
21وَلَا الظِّلُّ وَلَا الْحَرُورُ
Dan tidaklah sama suasana yang teduh dengan yang kencang panasnya.
FatirIndeks Al-Quran
45Ayat
MakkiyahRevelation
19Ayat

Terjemahan — Fatir 19

Surah Fatir Ayat 19 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan tidaklah sama orang buat dengan orang yang melihat.

Surah Ayat 19/45 — Surah Fatir فاطر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Fatir Dengar, Surah Fatir Terjemahan, Surah Fatir mp3, Surah Fatir pdf. Ayat 17–21. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda