Duhân · 55/59
Meal Okunuş — Duhân
يَدْعُونَ فِيهَا بِكُلِّ فَاكِهَةٍ آمِنِينَ ۝٥٥
Yad`oona feehaa bikulli faakihatin aamineen
📖 Türkçe Anlam
Orada, güven içinde olarak her yemişi isteyebilirler.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Yed'ûne: İsterler, çağırırlar, talep ederler.
  • Fîhâ: Orada (cennette).
  • Bikülli fâkihetin: Her türlü meyveden.
  • Âminîn: Güven içinde, korkusuzca, emin olarak.

Tefsir:

Bu mübarek ayet, Allah'ın takva sahibi kullarına cennette bahşedeceği nimetlerin enginliğini ve gönül huzurunu anlatmaktadır. Cennet ehli, orada canlarının çektiği her meyveyi rahatça isterler; hizmetçiler onlara diledikleri her çeşit meyveyi getirirler. Üstelik bu istek ve elde etme hali, hiçbir endişe ve korkuyla karışık değildir.

Onlar, meyvelerin tükenmesinden, kesilmesinden veya zarar vermesinden asla korkmazlar. Dünyada meyveler mevsimliktir, bazen bulunmaz, bazen çürür, bazen de sağlığa zarar verebilir. Ancak cennetteki meyveler her zaman taze, her zaman lezzetli ve her zaman faydalıdır. Cennet ehli, bu nimetlerin sonsuza dek süreceğini bilir ve gönül rahatlığı içinde yaşar.

Bu ayet bize, Allah'ın cennetteki ikramının ne kadar büyük olduğunu gösterir. Dünyada bir şeyi arzularız ama ulaşamayız; ulaşsak bile ondan tam anlamıyla zevk alamayız, çünkü kaybetme korkusu, eksiklik hissi veya zarar görme endişesi vardır. Cennette ise tüm bu kaygılar yok olur. Kul, Rabbinden dilediğini alır ve tam bir güven içinde bu nimetlerin tadını çıkarır.

Sevgili kardeşim! Bu ayet, Allah'ın rahmetinin ve cömertliğinin bir yansımasıdır. Rabbimiz, kullarını cennete davet ederken onlara sadece meyveler değil, aynı zamanda huzur ve güven vaat ediyor. Bu, Allah'ın kullarına olan sevgisinin ve merhametinin bir göstergesidir. Öyleyse bizler de bu büyük mükâfata ulaşmak için dünyada Allah'ın emirlerine sarılalım, yasaklarından kaçınalım ve takva ile yaşayalım. Unutmayalım ki, cennetteki bu güven ve bolluk, dünyada iman ve salih amelle kazanılır. Allah hepimizi, cennetinde bu nimetlere kavuşan kullarından eylesin.

🎧 Dinle

📜 Ayet 53-57 — Duhân

53يَلْبَسُونَ مِن سُندُسٍ وَإِسْتَبْرَقٍ مُّتَقَابِلِينَ
İnce ipekten ve parlak atlastan giyinerek karşılıklı otururlar.
54كَذَٰلِكَ وَزَوَّجْنَاهُم بِحُورٍ عِينٍ
Bu böyledir; onları iri siyah gözlü hurilerle eşlendiririz.
55يَدْعُونَ فِيهَا بِكُلِّ فَاكِهَةٍ آمِنِينَ
Orada, güven içinde olarak her yemişi isteyebilirler.
56لَا يَذُوقُونَ فِيهَا الْمَوْتَ إِلَّا الْمَوْتَةَ الْأُولَىٰ ۖ وَوَقَاهُمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ
Orada, ilk ölümden başka bir ölüm tatmazlar. Rabbin lütfuyla onları cehennem azabından korumuştur. İşte büyük kurtuluş budur.
57فَضْلًا مِّن رَّبِّكَ ۚ ذَٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ
Orada, ilk ölümden başka bir ölüm tatmazlar. Rabbin lütfuyla onları cehennem azabından korumuştur. İşte büyük kurtuluş budur.
DuhânKuran Fihrist
59Ayet
MekkiRevelation
55Ayet

Meal — Duhân 55

Sure Duhân Ayet 55 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Orada, güven içinde olarak her yemişi isteyebilirler.

Sure Ayet 55/59 — Duhân الدخان (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Duhân Dinle, Duhân Meal, Duhân mp3, Duhân pdf. Ayet 53–57. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler