Al-An'am · 134/165
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-An'am
إِنَّ مَا تُوعَدُونَ لَآتٍ ۖ وَمَا أَنتُم بِمُعْجِزِينَ ۝١٣٤
Inna maa too`adoona la aatinw wa maaa antum bimu`jizeen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Sesungguhnya apa yang dijanjikan kepada kamu (hari kiamat dan balasannya) tetap akan datang, dan kamu tidak akan dapat melepaskan diri (dari balasan itu).

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • لَآتٍ — pasti datang, tidak dapat dielakkan.
  • بِمُعْجِزِينَ — orang-orang yang dapat melemahkan atau melarikan diri daripada kekuasaan Allah.

Tafsir Ayat:

Wahai manusia, sesungguhnya segala apa yang dijanjikan oleh Allah kepada kamu — sama ada janji baik mahupun janji buruk — pasti akan datang dan berlaku. Tidak ada keraguan sedikit pun mengenainya. Hari kebangkitan, hari perhitungan, dan hari pembalasan itu semuanya pasti akan tiba, tidak kira cepat atau lambat mengikut ketentuan Allah.

Allah menegaskan bahawa kamu semua tidak akan dapat melemahkan-Nya atau terlepas daripada kekuasaan-Nya, walaupun kamu cuba melarikan diri ke mana sahaja. Sekiranya kamu telah menjadi tanah dan tulang yang hancur sekalipun, Allah tetap berkuasa untuk menghidupkan kamu semula dan membalas segala amalan kamu. Tidak ada satu tempat pun di bumi mahupun di langit yang dapat menjadi tempat persembunyian daripada Allah.

Ayat ini merupakan peringatan yang amat tegas kepada orang-orang yang mengingkari hari akhirat. Mereka menyangka bahawa dengan berkuasa di dunia ini, mereka akan terlepas daripada pembalasan Allah. Namun hakikatnya, Allah Maha Berkuasa ke atas segala-galanya. Dia memegang ubun-ubun setiap makhluk-Nya dan tiada siapa yang dapat menghalang kehendak-Nya.

Renungkanlah wahai saudaraku — sekiranya kita benar-benar memahami bahawa setiap janji Allah itu pasti berlaku, maka kita akan sentiasa bersiap sedia dengan amal soleh dan menjauhi segala larangan-Nya. Hari ini kita masih berpeluang untuk bertaubat dan memperbaiki diri, tetapi esok di akhirat nanti, tiada lagi peluang untuk kembali ke dunia. Maka, marilah kita manfaatkan kehidupan ini sebaik-baiknya kerana setiap daripada kita akan kembali kepada Allah dan menghadapi apa yang telah dijanjikan-Nya.



📜 Ayat 132-136 — Surah Al-An'am

132وَلِكُلٍّ دَرَجَاتٌ مِّمَّا عَمِلُوا ۚ وَمَا رَبُّكَ بِغَافِلٍ عَمَّا يَعْمَلُونَ
Dan bagi tiap-tiap seorang (dari manusia atau jin), beberapa darjat (tingkatan balasan) disebabkan (amal baik atau jahat) yang mereka telah kerjakan; dan (ingatlah) Tuhanmu tiadalah lalai dari apa yang mereka lakukan.
133وَرَبُّكَ الْغَنِيُّ ذُو الرَّحْمَةِ ۚ إِن يَشَأْ يُذْهِبْكُمْ وَيَسْتَخْلِفْ مِن بَعْدِكُم مَّا يَشَاءُ كَمَا أَنشَأَكُم مِّن ذُرِّيَّةِ قَوْمٍ آخَرِينَ
Dan Tuhanmu Maha Kaya, lagi Melimpah-limpah rahmatNya. Jika Ia kehendaki, nescaya Ia binasakan kamu dan menggantikan sesudah (binasanya) kamu dengan sesiapa yang dikehendakiNya, sebagaimana Ia telah menjadikan kamu dari keturunan kaum yang lain.
134إِنَّ مَا تُوعَدُونَ لَآتٍ ۖ وَمَا أَنتُم بِمُعْجِزِينَ
Sesungguhnya apa yang dijanjikan kepada kamu (hari kiamat dan balasannya) tetap akan datang, dan kamu tidak akan dapat melepaskan diri (dari balasan itu).
135قُلْ يَا قَوْمِ اعْمَلُوا عَلَىٰ مَكَانَتِكُمْ إِنِّي عَامِلٌ ۖ فَسَوْفَ تَعْلَمُونَ مَن تَكُونُ لَهُ عَاقِبَةُ الدَّارِ ۗ إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الظَّالِمُونَ
Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai kaumku (yang masih kafir), buatlah sedaya upaya kamu (untuk menentang Islam), sesungguhnya aku juga tetap beramal (berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk mempertahankan Islam); kemudian kamu akan ketahui siapakah yang akan beroleh kebaikan dan kejayaan di dunia ini. Sesungguhnya orang-orang yang zalim itu tidak akan berjaya.
136وَجَعَلُوا لِلَّهِ مِمَّا ذَرَأَ مِنَ الْحَرْثِ وَالْأَنْعَامِ نَصِيبًا فَقَالُوا هَٰذَا لِلَّهِ بِزَعْمِهِمْ وَهَٰذَا لِشُرَكَائِنَا ۖ فَمَا كَانَ لِشُرَكَائِهِمْ فَلَا يَصِلُ إِلَى اللَّهِ ۖ وَمَا كَانَ لِلَّهِ فَهُوَ يَصِلُ إِلَىٰ شُرَكَائِهِمْ ۗ سَاءَ مَا يَحْكُمُونَ
Dan mereka (orang-orang musyrik) memperuntukkan dari hasil tanaman dan binatang-binatang ternak yang diciptakan oleh Allah itu, sebahagian bagi Allah (dan sebahagian lagi untuk berhala-berhala mereka), lalu mereka berkata: Ini untuk Allah - menurut anggapan mereka - dan ini untuk berhala-berhala kami." Kemudian apa yang telah ditentukan untuk berhala-berhala mereka, maka ia tidak sampai kepada Allah (kerana mereka tidak membelanjakannya pada jalan Allah), dan apa yang telah ditentukan untuk Allah, sampai pula kepada berhala-berhala mereka (kerana mereka membelanjakannya pada jalan itu). Amatlah jahatnya apa yang mereka hukumkan itu.
Al-An'amIndeks Al-Quran
165Ayat
MakkiyahRevelation
134Ayat

Terjemahan — Al-An'am 134

Surah Al-An'am Ayat 134 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Sesungguhnya apa yang dijanjikan kepada kamu (hari kiamat dan balasannya)…

Surah Ayat 134/165 — Surah Al-An'am الأنعام (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-An'am Dengar, Surah Al-An'am Terjemahan, Surah Al-An'am mp3, Surah Al-An'am pdf. Ayat 132–136. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda