Hicr · 17/99
Meal Okunuş — Hicr
وَحَفِظْنَاهَا مِن كُلِّ شَيْطَانٍ رَّجِيمٍ ۝١٧
Wa hafiznaahaa min kulli Shaitaanir rajeem
📖 Türkçe Anlam
Onları, kovulmuş her şeytandan koruduk.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • حَفِظْنَاهَا (Onu koruduk): Göğü koruma altına aldık.
  • شَيْطَانٍ (Şeytan): İsyankâr, azgın ve Allah'ın rahmetinden kovulmuş varlık.
  • رَجِيمٍ (Recîm): Kovulmuş, lanetlenmiş, taşlanmış ve rahmetten uzaklaştırılmış.

Tefsir:

Yüce Allah, gökyüzünü her türlü şeytandan koruduğunu haber veriyor. Bu koruma, şeytanların göğe yükselmesini, meleklerin konuşmalarını dinlemesini ve orada olup bitenleri öğrenmesini engellemektedir. Çünkü şeytanlar, Allah'ın rahmetinden kovulmuş, lanetlenmiş ve her türlü hayırdan uzaklaştırılmış varlıklardır. Onların gökyüzüne ulaşma çabaları, Allah'ın kudretiyle boşa çıkarılmıştır.

Bu koruma, Allah'ın kâinat üzerindeki mutlak hâkimiyetinin bir göstergesidir. Gökler, meleklerin ve ilahî vahyin mekânıdır; oraya hiçbir kötü varlığın sızmasına izin verilmemiştir. Bu durum, Allah'ın kudretinin sınırsızlığını ve O'nun koruması altında olanların güvende olduğunu bizlere öğretir.

Ey insan! Eğer Allah seni korursa, hiçbir şey sana zarar veremez. Tıpkı gökyüzünü şeytanlardan koruduğu gibi, seni de kötülüklerden ve vesveselerden koruyabilir. Önemli olan, O'nun korumasına sığınmak ve O'na güvenmektir. Allah'ın rahmetinden kovulmuş şeytanların vesveselerinden uzak durmak için Kur'an'a sarılmalı, namazla ve zikirle kalbimizi güçlendirmeliyiz. Unutmayalım ki Allah, kendisine sığınan kullarını asla yalnız bırakmaz ve onları her türlü kötülükten muhafaza eder.

🎧 Dinle

📜 Ayet 15-19 — Hicr

15لَقَالُوا إِنَّمَا سُكِّرَتْ أَبْصَارُنَا بَلْ نَحْنُ قَوْمٌ مَّسْحُورُونَ
Onlara gökten bir kapı açsak da, oradan çıkmağa koyulsalar: "Gözlerimiz döndü, biz herhalde büyülendik" derler.
16وَلَقَدْ جَعَلْنَا فِي السَّمَاءِ بُرُوجًا وَزَيَّنَّاهَا لِلنَّاظِرِينَ
And olsun ki, gökte burçlar meydana getirdik, onları bakanlar için donattık.
17وَحَفِظْنَاهَا مِن كُلِّ شَيْطَانٍ رَّجِيمٍ
Onları, kovulmuş her şeytandan koruduk.
18إِلَّا مَنِ اسْتَرَقَ السَّمْعَ فَأَتْبَعَهُ شِهَابٌ مُّبِينٌ
Fakat kulak hırsızlığı yapan olursa, parlak bir ateş onu kovalar.
19وَالْأَرْضَ مَدَدْنَاهَا وَأَلْقَيْنَا فِيهَا رَوَاسِيَ وَأَنبَتْنَا فِيهَا مِن كُلِّ شَيْءٍ مَّوْزُونٍ
Yeri yaydık, oraya sabit dağlar yerleştirdik, orada her şeyi bir ölçüye göre bitirdik.
HicrKuran Fihrist
99Ayet
MekkiRevelation
17Ayet

Meal — Hicr 17

Sure Hicr Ayet 17 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Onları, kovulmuş her şeytandan koruduk.

Sure Ayet 17/99 — Hicr الحجر (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Hicr Dinle, Hicr Meal, Hicr mp3, Hicr pdf. Ayet 15–19. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler