Kehf · 25/110
Meal Okunuş — Kehf
وَلَبِثُوا فِي كَهْفِهِمْ ثَلَاثَ مِائَةٍ سِنِينَ وَازْدَادُوا تِسْعًا ۝٢٥
Wa labisoo fee kahfihim salaasa mi`atin sineena wazdaadoo tis`aa
📖 Türkçe Anlam
Onlar mağaralarında üçyüz dokuz yıl kaldılar.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Ve lebisû: Kaldılar, yaşadılar, beklediler.
  • Kehfihim: Onların mağarası.
  • Selâse mietin sinîn: Üç yüz yıl.
  • Vezdâdû tis'an: Ve dokuz yıl daha arttırdılar (yani toplam üç yüz dokuz yıl oldu).

Tefsir:

Yüce Allah, Ashâb-ı Kehf'in mağarada geçirdikleri süreyi haber veriyor: Onlar, mağaralarında uyur vaziyette üç yüz yıl kaldılar ve buna dokuz yıl daha eklendi. Böylece toplam kalış süreleri üç yüz dokuz yılı buldu. Bu, Allah'ın koruması altında gerçekleşen olağanüstü bir mucizedir; çünkü onlar ne yemek yediler ne de içtiler, sadece Allah'ın kudretiyle diri bir şekilde uyutuldular.

Bu süre, onların kavminin güneş takvimine göre hesapladığı yıllardır. Ay takvimine göre ise bu süre üç yüz yıla tekabül eder; zira ay yılı, güneş yılından yaklaşık on bir gün daha kısadır. Bu incelik, Kur'an'ın ilahi kelam olduğunun ve O'nun her şeyi kuşatan ilminin bir göstergesidir.

Bu ayet bize, Allah'ın dilediği kullarını nasıl koruduğunu ve onları mucizeleriyle desteklediğini öğretir. Ashâb-ı Kehf, imanları uğruna her şeylerini terk edip mağaraya sığınmışlardı; Allah da onları yüzlerce yıl koruyarak onlara dünyada iken bile bir keramet gösterdi. Bu, iman edenler için büyük bir teselli ve müjdedir: Kim Allah'a sığınırsa, Allah onu korur; kim dinini yaşamak için fedakârlık yaparsa, Allah ona dünyada da ahirette de karşılığını verir.

Ey iman eden kardeşim! Bu kıssadan hisse al: Zorluklar karşısında sabret, Allah'a güven ve O'nun yardımına sığın. Unutma ki Allah, mağarada uyuyan gençleri yüzlerce yıl koruduğu gibi, seni de her türlü sıkıntıdan koruyacak kudrete sahiptir. Yeter ki sen O'na samimiyetle yönel ve O'nun yolundan ayrılma. Bu mucize, Allah'ın vaadinin hak olduğunu ve O'nun dilediğini yapmaya kadir olduğunu gösteren apaçık bir delildir.

🎧 Dinle

📜 Ayet 23-27 — Kehf

23وَلَا تَقُولَنَّ لِشَيْءٍ إِنِّي فَاعِلٌ ذَٰلِكَ غَدًا
Herhangi bir şey için, Allah'ın dilemesi dışında: "Ben yarın onu yapacağım" deme. Unuttuğun zaman Rabbini an ve şöyle de: "Umulur ki, Rabbim beni doğruya daha yakın olana eriştirir."
24إِلَّا أَن يَشَاءَ اللَّهُ ۚ وَاذْكُر رَّبَّكَ إِذَا نَسِيتَ وَقُلْ عَسَىٰ أَن يَهْدِيَنِ رَبِّي لِأَقْرَبَ مِنْ هَٰذَا رَشَدًا
Herhangi bir şey için, Allah'ın dilemesi dışında: "Ben yarın onu yapacağım" deme. Unuttuğun zaman Rabbini an ve şöyle de: "Umulur ki, Rabbim beni doğruya daha yakın olana eriştirir."
25وَلَبِثُوا فِي كَهْفِهِمْ ثَلَاثَ مِائَةٍ سِنِينَ وَازْدَادُوا تِسْعًا
Onlar mağaralarında üçyüz dokuz yıl kaldılar.
26قُلِ اللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا لَبِثُوا ۖ لَهُ غَيْبُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۖ أَبْصِرْ بِهِ وَأَسْمِعْ ۚ مَا لَهُم مِّن دُونِهِ مِن وَلِيٍّ وَلَا يُشْرِكُ فِي حُكْمِهِ أَحَدًا
De ki: "Onların ne kadar kaldıklarını en iyi Allah bilir. Göklerin ve yerin gaybı O'na aittir. O, ne mükemmel görendir! O ne mükemmel işitendir! İnsanların O'ndan başka dostu yoktur. O, hiç kimseyi hükümranlığa ortak kılmaz."
27وَاتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِن كِتَابِ رَبِّكَ ۖ لَا مُبَدِّلَ لِكَلِمَاتِهِ وَلَن تَجِدَ مِن دُونِهِ مُلْتَحَدًا
Rabbinin Kitap'ından sana vahyolunanı oku; O'nun sözlerini değiştirecek yoktur. O'ndan başka bir sığınılacak da bulamazsın.
KehfKuran Fihrist
110Ayet
MekkiRevelation
25Ayet

Meal — Kehf 25

Sure Kehf Ayet 25 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Onlar mağaralarında üçyüz dokuz yıl kaldılar.

Sure Ayet 25/110 — Kehf الكهف (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Kehf Dinle, Kehf Meal, Kehf mp3, Kehf pdf. Ayet 23–27. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler