Meal — Tafsir
Kelime Anlamları:
- Yestenkif: Çekinmek, utanmak, geri durmak, kendine yedirememek.
- Mesih: İsa (a.s.).
- Mukarrebûn: Allah'a çok yakın olanlar, O'nun katında yüksek dereceye erişmiş melekler.
- Yestekbir: Büyüklenmek, kibirlenmek, başkalarından üstün görmek.
- Haşr: Toplamak, bir araya getirmek, mahşerde toplamak.
Tefsir:
Bu mübarek ayet, İsa (a.s.) hakkında ileri geri konuşan, onu ilahlaştıran veya onun Allah'ın kulu olduğunu kabul etmekten kaçınanlara en güzel cevabı vermektedir. Yüce Allah, bu ayette şöyle buyurmaktadır: Mesih İsa (a.s.), Allah'ın kulu olmaktan asla çekinmeyecek, bundan utanmayacak ve bunu kendisine bir eksiklik saymayacaktır. Bilakis, Allah'a kulluk etmek onun için en büyük şeref ve en yüce makamdır. Aynı şekilde, Allah'a en yakın olan melekler de O'na kulluk etmekten asla çekinmezler. Onlar, Allah'ın emrini yerine getirmekte ve O'na ibadet etmekte hiçbir zaman tereddüt etmezler.
Bu ayetin iniş sebebiyle ilgili olarak rivayet edilir ki, Necran Hristiyanlarından bir heyet Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e gelerek, "Sen İsa'yı kötülüyorsun, onun Allah'ın kulu olduğunu söylüyorsun" demişlerdi. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "O, Allah'ın kulu olmaktan çekinmez." İşte bu ayet, o konuşma üzerine nazil olmuştur. Çünkü İsa (a.s.) için kulluk, bir zillet değil, aksine Allah katında yücelik ve şereftir. O, bu kullukla iftihar etmiştir.
Allah Teâlâ bu ayette, İsa (a.s.)'ın ve meleklerin Allah'a kulluktan çekinmediklerini haber verdikten sonra, kulluktan çekinenleri ve kibirlenenleri şiddetle uyarmaktadır: Kim Allah'a ibadet etmekten çekinir ve büyüklük taslarsa, bilsin ki Allah onların hepsini kıyamet gününde huzurunda toplayacaktır. O gün hiç kimse O'nun huzurundan kaçamayacak, hiçbir kibir ve büyüklenme işe yaramayacaktır. Allah, adaletiyle herkesi yaptıklarının karşılığını verecektir.
Sevgili kardeşlerim! Bu ayet bize çok önemli bir ders vermektedir: Kulluk, insanı küçülten bir durum değil, aksine yücelten bir şereftir. İnsan, Allah'a ne kadar çok kulluk ederse, o derece yücelir. Kibir ise insanı Allah'ın rahmetinden uzaklaştıran en büyük günahlardan biridir. Allah'ın huzurunda büyüklenmek, O'na kulluktan kaçınmak, insanı ancak hüsrana götürür. Oysa kulluk, insanın yaratılış gayesidir ve en büyük mutluluktur. Allah'a kul olan, asla zelil olmaz; aksine izzet ve şeref kazanır. Öyleyse bizler de İsa (a.s.) ve melekler gibi Allah'a kulluktan çekinmeyelim, kibirden uzak duralım ve O'na gönülden ibadet edelim. Çünkü kıyamet gününde hepimiz O'nun huzurunda toplanacağız ve O, adaletiyle herkese hak ettiğini verecektir.
📜 Ayet 170-174 — Nisâ
Meal — Nisâ 172
Sure Nisâ Ayet 172 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Mesih de, gözde melekler de Allah'a kul olmaktan asla çekinmezler.…Sure Ayet 172/176 — Nisâ النساء (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Nisâ Dinle, Nisâ Meal, Nisâ mp3, Nisâ pdf. Ayet 170–174. Türkçe Anlam: Azərbaycan.
Bizim için dua et, teşekkürler










