Maryam · 78/98
Terjemahan Transliterasi — Surah Maryam
أَطَّلَعَ الْغَيْبَ أَمِ اتَّخَذَ عِندَ الرَّحْمَٰنِ عَهْدًا ۝٧٨
Attala`al ghaiba amitta khaza`indar Rahmaani `ahdaa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Adakah ia telah mengetahui akan perkara yang ghaib, atau adakah ia telah membuat perjanjian dengan (Allah) Ar-Rahman mengenainya?

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • أَطَّلَعَ الْغَيْبَ - Adakah dia mengetahui perkara ghaib atau melihatnya?
  • اتَّخَذَ عِندَ الرَّحْمَٰنِ عَهْدًا - Adakah dia membuat perjanjian dengan Allah Yang Maha Pemurah?

Tafsir Ayat:

Ayat yang mulia ini merupakan celaan dan teguran daripada Allah SWT terhadap seseorang yang mendakwa bahawa dia akan diberikan harta dan anak-anak di dunia ini, serta akan dimasukkan ke dalam syurga di akhirat kelak. Allah SWT bertanya dengan nada yang penuh kehairanan dan teguran: "Adakah orang ini telah mengetahui perkara ghaib sehingga dia berani berkata demikian dengan yakin? Atau adakah dia telah membuat perjanjian dengan Allah Yang Maha Pemurah bahawa dia akan menerima semua itu?"

Persoalan ini menunjukkan betapa bodoh dan tersesatnya dakwaan tersebut. Tiada seorang pun yang dapat mengetahui perkara ghaib kecuali apa yang Allah SWT khabarkan kepada para rasul-Nya. Dan tiada seorang pun yang dapat membuat perjanjian dengan Allah SWT melainkan dengan taat dan beramal soleh, bukan dengan bermegah-megah dengan harta dan keturunan semata-mata.

Ayat ini mengajar kita bahawa manusia tidak sepatutnya berbangga dengan apa yang ada padanya, kerana segala sesuatu adalah di tangan Allah SWT. Dialah yang menentukan segala-galanya, dan tiada siapa yang dapat menembusi rahsia ghaib-Nya melainkan apa yang Dia kehendaki.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara-saudara sekalian, renungkanlah betapa besarnya kuasa Allah SWT yang meliputi segala sesuatu. Kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada esok hari, apatah lagi mengetahui perkara-perkara ghaib yang hanya Allah SWT sahaja yang mengetahuinya. Maka janganlah kita bersikap sombong dan angkuh dengan apa yang kita miliki, kerana semua itu hanyalah pinjaman sementara daripada Allah SWT.

Marilah kita sentiasa merendah diri di hadapan Allah SWT, memperbanyakkan istighfar dan taubat, serta berlumba-lumba dalam melakukan kebaikan. Ingatlah bahawa syurga itu bukan milik sesiapa secara automatik, tetapi ia adalah anugerah Allah SWT yang diberikan kepada hamba-hamba-Nya yang beriman dan bertakwa. Semoga kita semua termasuk dalam kalangan mereka yang mendapat rahmat dan keampunan Allah SWT. Amin.



📜 Ayat 76-80 — Surah Maryam

76وَيَزِيدُ اللَّهُ الَّذِينَ اهْتَدَوْا هُدًى ۗ وَالْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِندَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ مَّرَدًّا
Dan Allah akan menambahi hidayah petunjuk bagi orang-orang yang menurut jalan petunjuk; dan amal-amal yang baik yang tetap kekal faedah-faedahnya itu, lebih baik balasan pahalanya di sisi Tuhanmu dan lebih baik kesudahannya.
77أَفَرَأَيْتَ الَّذِي كَفَرَ بِآيَاتِنَا وَقَالَ لَأُوتَيَنَّ مَالًا وَوَلَدًا
Maka tidakkah engkau merasa hairan memikirkan (wahai Muhammad), akan orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami serta ia berkata: "Demi sesungguhnya aku akan diberikan harta kekayaan dan anak-pinak pada hari akhirat?"
78أَطَّلَعَ الْغَيْبَ أَمِ اتَّخَذَ عِندَ الرَّحْمَٰنِ عَهْدًا
Adakah ia telah mengetahui akan perkara yang ghaib, atau adakah ia telah membuat perjanjian dengan (Allah) Ar-Rahman mengenainya?
79كَلَّا ۚ سَنَكْتُبُ مَا يَقُولُ وَنَمُدُّ لَهُ مِنَ الْعَذَابِ مَدًّا
Tidak sekali-kali! Kami akan menulis apa yang dikatakannya, dan Kami akan tambahi baginya dari azab seksa, berganda-ganda.
80وَنَرِثُهُ مَا يَقُولُ وَيَأْتِينَا فَرْدًا
Dan Kami akan warisi (harta benda dan anak-pinak) yang dikatakannya itu, dan ia akan datang kepada kami dengan seorang diri.
MaryamIndeks Al-Quran
98Ayat
MakkiyahRevelation
78Ayat

Terjemahan — Maryam 78

Surah Maryam Ayat 78 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Adakah ia telah mengetahui akan perkara yang ghaib, atau adakah…

Surah Ayat 78/98 — Surah Maryam مريم (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Maryam Dengar, Surah Maryam Terjemahan, Surah Maryam mp3, Surah Maryam pdf. Ayat 76–80. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda