Hicr · 67/99
Meal Okunuş — Hicr
وَجَاءَ أَهْلُ الْمَدِينَةِ يَسْتَبْشِرُونَ ۝٦٧
Wa jaaa`a ahlul madeenati yastabshiroon
📖 Türkçe Anlam
Şehir halkı, sevinerek geldiler.

🎧 Dinle
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Ehlü'l-medîne: Şehir halkı, burada Lut kavmi kastedilmektedir.
  • Yestebşirûn: Sevinçle müjdeleşiyorlar, birbirlerine müjde vererek ferahlıyorlar.

Tefsir:

Bu âyet, Hz. Lut'un (aleyhisselâm) kavminin azgınlığını ve ahlâkî çöküntüsünü gözler önüne seren en çarpıcı sahnelerden birini anlatır. Lut kavmi, kendilerine misafir olarak gelen melekleri (insan suretinde) öğrenince, büyük bir sevinç ve coşkuyla şehir halkı birbirlerine müjde vererek Hz. Lut'un evine koşarlar. Onların bu sevinci, normal insanların bir misafiri karşılama sevinci değildir; aksine, sapkın arzularını tatmin etme hırsıyla yanıp tutuşan bir topluluğun iştah kabartan bir beklentiyle dolu sevincidir.

Bu durum, insanlık tarihinin en trajik ahlâkî çöküntülerinden birini temsil eder. Bir toplum düşünün ki, gelen misafirleri ağırlamak, ikramda bulunmak yerine, onlara kötülük yapmayı bir "müjde" olarak karşılıyor. Bu, fıtratın ne kadar tersyüz olduğunu, kalplerin ne derece katılaştığını ve vicdanların nasıl köreldiğini gösterir.

Sevgili kardeşlerim, bu kıssa bizlere önemli bir ders verir: Ahlâkî değerlerin tersyüz olduğu, kötülüğün iyilik gibi karşılandığı, günahın bir "müjde" gibi kutlandığı toplumlar, Allah'ın azabına en yakın toplumlardır. Nitekim bu sevinçleri, kısa süre sonra gelen helak ile son bulmuştur.

Buradan hissemize düşen şudur: Bizler, iyiliği yaygınlaştıran, kötülüğü çirkin gösteren, günahı normalleştirmeyen bir ahlâk anlayışına sahip olmalıyız. Bir Müslüman olarak, toplumda iyilik yayıldığında sevinmeli, kötülük yayıldığında üzülmeliyiz. Zira Allah Teâlâ, fıtratı bozulmuş, hayâ duygusunu yitirmiş ve günahı bir "müjde" gibi karşılayan toplumları asla affetmemiştir.

Rabbimiz bizleri, hayâ ve iffet sahibi, iyiliği seven, kötülükten tiksinen kullarından eylesin. Âmin.



📜 Ayet 65-69 — Hicr

65فَأَسْرِ بِأَهْلِكَ بِقِطْعٍ مِّنَ اللَّيْلِ وَاتَّبِعْ أَدْبَارَهُمْ وَلَا يَلْتَفِتْ مِنكُمْ أَحَدٌ وَامْضُوا حَيْثُ تُؤْمَرُونَ
"Biz sana sadece şüphe edip durdukları azabı getirdik. Sana gerçekle geldik. Şüphesiz biz doğru söyleyenleriz. Artık, geceleyin bir ara, aileni yola çıkar, sen de arkalarından git; hiçbiriniz arkaya bakmasın; emrolunduğunuz yere doğru yürüyün" dediler.
66وَقَضَيْنَا إِلَيْهِ ذَٰلِكَ الْأَمْرَ أَنَّ دَابِرَ هَٰؤُلَاءِ مَقْطُوعٌ مُّصْبِحِينَ
Böylece Lut'a bunların sonlarının kesilmiş olarak sabahlıyacaklarını bildirdik.
67وَجَاءَ أَهْلُ الْمَدِينَةِ يَسْتَبْشِرُونَ
Şehir halkı, sevinerek geldiler.
68قَالَ إِنَّ هَٰؤُلَاءِ ضَيْفِي فَلَا تَفْضَحُونِ
Lut: "Bunlar benim konuklarımdır, onlara karşı beni rüsvay etmeyin, Allah'tan korkun, beni utandırmayın" dedi.
69وَاتَّقُوا اللَّهَ وَلَا تُخْزُونِ
Lut: "Bunlar benim konuklarımdır, onlara karşı beni rüsvay etmeyin, Allah'tan korkun, beni utandırmayın" dedi.
HicrKuran Fihrist
99Ayet
MekkiRevelation
67Ayet

Meal — Hicr 67

Sure Hicr Ayet 67 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Şehir halkı, sevinerek geldiler.

Sure Ayet 67/99 — Hicr الحجر (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Hicr Dinle, Hicr Meal, Hicr mp3, Hicr pdf. Ayet 65–69. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler