Sâffât · 33/182
Meal Okunuş — Sâffât Suresi
فَإِنَّهُمْ يَوْمَئِذٍ فِي الْعَذَابِ مُشْتَرِكُونَ ۝٣٣
Fa innahum Yawma`izin fil`azaabi mushtarikoon
📖 Türkçe Anlam
O gün hepsi azabda birleşirler.

M Mishary Rashid Alafasy ✓
M Mahmoud Khalil Al-Husary ✓
A Abdurrahman As-Sudais ✓
M Mohamed Siddiq Al-Minshawi ✓
A Abdul Basit Abdul Samad ✓
A Ali Al-Hudhaify ✓
A Ahmed ibn Ali al-Ajamy ✓
A Abu Bakr Ash-Shaatree ✓
M Muhammad Ayyoub ✓
A Abdullah Basfar ✓
A Abdullah Al-Juhani ✓
M Maher Al Muaiqly ✓
0:00
0:00
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Yevmeizin: O gün, yani kıyamet günü.
  • Azâb: Acı veren ceza, eziyet.
  • Müşterikûn: Ortak olanlar, birlikte paylaşanlar.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîme, kıyamet gününde azabın ortaklığını haber vermektedir. Dünyada iken birbirlerini sapıklığa çağıran, küfür ve isyan üzerinde anlaşan önderler ile onlara uyanlar, o dehşetli günde aynı azabı birlikte tadacaklardır. Tıpkı dünyada günah işlemede ortak oldukları gibi, cezayı çekmede de ortak olacaklardır. Bu, ilahî adaletin tecellisidir; hiç kimse sorumluluğunu başkasına yükleyemeyecek, hiçbir önder kendisine uyanları kurtaramayacaktır.

Bu durum, Müslümanlara çok önemli bir ders vermektedir: İnsan, seçtiği yolun ve uyduğu kimselerin sorumluluğunu taşıyacaktır. Bu sebeple, hayatımızda bize rehberlik edecek kişileri seçerken çok dikkatli olmalıyız. Kur’an ve Sünnet’e uygun yaşayan salih kimseleri örnek almalı, bizi Allah’a yaklaştıran bir hayatı tercih etmeliyiz. Unutmayalım ki, kıyamet gününde pişmanlık fayda vermeyecek; bugün yaptığımız her tercih, yarınki akıbetimizi belirleyecektir. Allah’ın rahmetinden ümit kesmemeli, fakat O’nun azabından da gafil olmamalıyız. İşte bu bilinçle yaşayan kullar, hem dünyada huzura hem de ahirette kurtuluşa ererler.



📜 Ayet 31-35 — Sâffât Suresi

31فَحَقَّ عَلَيْنَا قَوْلُ رَبِّنَا ۖ إِنَّا لَذَائِقُونَ
"Bu sebeple, Rabbimizin sözü aleyhimizde gerçekleşti. şüphesiz azabı tadacağız."
32فَأَغْوَيْنَاكُمْ إِنَّا كُنَّا غَاوِينَ
"Sizi biz azdırmıştık, çünkü kendimiz azgındık".
33فَإِنَّهُمْ يَوْمَئِذٍ فِي الْعَذَابِ مُشْتَرِكُونَ
O gün hepsi azabda birleşirler.
34إِنَّا كَذَٰلِكَ نَفْعَلُ بِالْمُجْرِمِينَ
Doğrusu suçlulara böyle yaparız.
35إِنَّهُمْ كَانُوا إِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ يَسْتَكْبِرُونَ
Onlara: "Allah'tan başka tanrı yoktur" denildiği zaman şüphesiz büyüklenirler.
SâffâtKuran Fihrist
182Ayet
Mekkiİniş Yeri
33Ayet

Meal — Sâffât 33

Sâffât Suresi Ayet 33 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : O gün hepsi azabda birleşirler.

Sûre Ayet 33/182 — Sâffât Suresi الصافات (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Sâffât Suresi Dinle, Sâffât Suresi Meal, Sâffât Suresi mp3, Sâffât Suresi pdf. Ayet 31–35. Türkçe Anlam: Azərbaycan.





Monday, September 28, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler