Mü'minûn · 70/118
Meal Okunuş — Mü'minûn Suresi
أَمْ يَقُولُونَ بِهِ جِنَّةٌ ۚ بَلْ جَاءَهُم بِالْحَقِّ وَأَكْثَرُهُمْ لِلْحَقِّ كَارِهُونَ ۝٧٠
Am yaqooloona bihee jinnnah; bal jaaa`ahum bilhaqqi wa aksaruhum lil haqqi kaarihoon
📖 Türkçe Anlam
Ya da: "Onda delilik var" diyorlar öyle mi? Hayır; onlara gerçeği getirmiştir, ama çoğu ondan hoşlanmamaktadır.

🎧 Dinle
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Cinneh (جِنَّة): Delilik, akıl hastalığı, cinnet.
  • Hak (الْحَقّ): Gerçek, doğru olan, kesin ve şüphesiz doğruluk; burada Kur'an, tevhid ve İslam dini kastedilir.
  • Kârihûn (كَارِهُونَ): İstemeyenler, hoşlanmayanlar, tiksinenler, nefret edenler.

Tefsir:

Bu âyet, Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in davetine karşı çıkan müşriklerin tutumunu gözler önüne seriyor. Onlar, ellerinde hiçbir delil ve gerekçe olmadan, iftira ve karalamalarla hakikati örtbas etmeye çalışıyorlardı. "Ona delilik mi gelmiş?" diyerek, getirdiği mesajı ciddiye almamak ve insanları ondan uzaklaştırmak istiyorlardı. Hâlbuki bu, tamamen asılsız bir iddiaydı. Çünkü Peygamberimiz, en güvenilir, en akıllı ve en doğru sözlü insan olarak biliniyordu. Ona delilik isnat etmek, ancak hakikatten kaçanların sığınabileceği bir iftiraydı.

Yüce Allah, bu iftirayı reddederek şöyle buyuruyor: "Hayır, onlar yalan söylüyorlar. O, onlara hakkı getirdi." Yani Peygamberimiz, Allah katından gelen kesin gerçeği, Kur'an'ı ve içindeki tertemiz hükümleri, tevhid inancını ve kurtuluş yolunu getirdi. Bu hak, onların batıl inançlarını, haksız kazançlarını ve körü körüne taklit ettikleri atalarının yolunu yıkıyordu. İşte asıl mesele buydu: Onlar hakkı kabul etmiyorlardı, çünkü hak onların nefislerine, arzularına ve çıkarlarına ağır geliyordu. Âyetin devamında bu gerçek şöyle ifade ediliyor: "Onların çoğu ise haktan hoşlanmıyorlar." Yani onlar, hakikati bilmedikleri için değil, bildikleri halde kabul etmedikleri için yüz çeviriyorlardı. Bu, kıskançlık, inat ve büyüklük taslama gibi kalbi hastalıklardan kaynaklanıyordu.

Sevgili kardeşlerim, bu âyet bize çok önemli bir ders veriyor: Hak, her zaman açık ve nettir; ancak kalpleri hastalıklı olanlar, onu görmek istemezler. Mümin olarak bizler, hakikati kabul etmekte asla tereddüt etmemeli, nefsimizin arzularını hakikatin önüne geçirmemeliyiz. Unutmayalım ki, hakka teslim olan kalpler huzur bulur, hakka sırt çevirenler ise ancak pişmanlık kazanır. Allah Teâlâ bizleri, hakkı gören, hakkı kabul eden ve hakka tabi olan kullarından eylesin.



📜 Ayet 68-72 — Mü'minûn Suresi

68أَفَلَمْ يَدَّبَّرُوا الْقَوْلَ أَمْ جَاءَهُم مَّا لَمْ يَأْتِ آبَاءَهُمُ الْأَوَّلِينَ
Söyleneni hiç düşünmezler mi? Yoksa onlara, ilk atalarına gelmeyen bir şey mi geldi?
69أَمْ لَمْ يَعْرِفُوا رَسُولَهُمْ فَهُمْ لَهُ مُنكِرُونَ
Veya peygamberlerini tanımadılar da; bu yüzden mi onu inkar ediyorlar?
70أَمْ يَقُولُونَ بِهِ جِنَّةٌ ۚ بَلْ جَاءَهُم بِالْحَقِّ وَأَكْثَرُهُمْ لِلْحَقِّ كَارِهُونَ
Ya da: "Onda delilik var" diyorlar öyle mi? Hayır; onlara gerçeği getirmiştir, ama çoğu ondan hoşlanmamaktadır.
71وَلَوِ اتَّبَعَ الْحَقُّ أَهْوَاءَهُمْ لَفَسَدَتِ السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ وَمَن فِيهِنَّ ۚ بَلْ أَتَيْنَاهُم بِذِكْرِهِمْ فَهُمْ عَن ذِكْرِهِم مُّعْرِضُونَ
Eğer gerçek onların heveslerine uysaydı, gökler, yer ve onlarda bulananlar bozulup giderdi. Onlara, kendilerine öğüt veren bir şey getirdik; onlar ise öğütlerinden yüz çevirirler.
72أَمْ تَسْأَلُهُمْ خَرْجًا فَخَرَاجُ رَبِّكَ خَيْرٌ ۖ وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ
Yoksa sen onlardan bir ücret mi istiyorsun? Rabbinin ecri daha iyidir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır.
Mü'minûnKuran Fihrist
118Ayet
MekkiRevelation
70Ayet

Meal — Mü'minûn 70

Mü'minûn Suresi Ayet 70 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Ya da: "Onda delilik var" diyorlar öyle mi? Hayır; onlara…

Sûre Ayet 70/118 — Mü'minûn Suresi المؤمنون (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Mü'minûn Suresi Dinle, Mü'minûn Suresi Meal, Mü'minûn Suresi mp3, Mü'minûn Suresi pdf. Ayet 68–72. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Monday, September 7, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler