Nisâ · 3/176
Meal Okunuş — Nisâ
وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَىٰ فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاءِ مَثْنَىٰ وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ ۖ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَلَّا تَعُولُوا ۝٣
Wa in khiftum allaa tuqsitoo fil yataamaa fankihoo maa taaba lakum minan nisaaa`i masnaa wa sulaasa wa rubaa`a fa`in khiftum allaa ta`diloo fawaahidatan aw maa malakat aimaanukum; zaalika adnaaa allaa ta`ooloo
📖 Türkçe Anlam
Eğer, velisi olduğunuz mal sahibi yetim kızlarla evlenmekle onlara haksızlık yapmaktan korkarsanız onlarla değil, hoşunuza giden başka kadınlarla iki, üç ve dörde kadar evlenebilirsiniz; şayet, aralarında adaletsizlik yapmaktan korkarsanız bir tane almalısınız veya sahip olduğunuz ile yetinmelisiniz. Doğru yoldan sapmamanız için en uygunu budur.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Taksît (تُقْسِطُوا): Adaletle davranmak, hakkaniyetle hükmetmek.
  • Yetîm (الْيَتَامَىٰ): Babasını kaybetmiş, korunmaya muhtaç çocuklar (burada özellikle yetim kızlar kastedilmiştir).
  • Mâ tâbe (مَا طَابَ): Helal ve temiz olan, size uygun gelen.
  • Mesnâ ve sulâs ve rubâ’ (مَثْنَىٰ وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ): İkişer, üçer, dörder (yani en fazla dörde kadar).
  • Mâ meleket eymânüküm (مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ): Sağ ellerinizin sahip olduğu cariyeler (savaş esiri veya köle statüsündeki kadınlar).
  • Adl (تَعْدِلُوا): Eşit davranmak, adaletli olmak.
  • Te’ûlû (تَعُولُوا): Haksızlık yapmak, zulmetmek; bir görüşe göre de fakir düşmek.

Tefsir:

Ey müminler! Allah Teâlâ, yetimler konusunda size çok hassas bir uyarıda bulunuyor. Şayet himayeniz altındaki yetim kızlarla evlenmek istediğinizde, onlara hak ettikleri mehri (mehir) verememekten, onlara karşı adaletli davranamamaktan korkuyorsanız, o zaman onlarla evlenmekten vazgeçin. Bunun yerine, size helal olan diğer kadınlardan beğendiğiniz, size uygun olanlarla evlenin. İki, üç ya da dört kadınla evlenebilirsiniz; ancak bu sayı asla dördü geçmemelidir. Eğer birden fazla kadınla evlendiğinizde aralarında adaletli davranamayacağınızdan endişe ediyorsanız, o zaman tek bir kadınla yetinin ya da sahip olduğunuz cariyelerle iktifa edin. Çünkü cariyelerin hakları, hür kadınların hakları gibi ağır değildir; bu durumda adalet yükümlülüğü daha hafiftir.

İşte Allah’ın size gösterdiği bu yol —yetim kızlara zulmetmekten kaçınmak, evlilikte adaleti gözetmek ve gerekirse tek eşle yetinmek— sizi haksızlığa ve zulme düşmekten en çok koruyan yoldur. Bu emir, hem yetimlerin hakkını korur hem de aile hayatında huzurun ve adaletin tesisini sağlar. Allah, kullarına kolaylık diler ve onları aşırılıktan, haksızlıktan uzak tutmak ister. Bu hüküm, İslam’ın ne kadar merhametli ve adaletli bir din olduğunu gösterir; kadınların haklarını korur, yetimlerin hukukunu gözetir ve insanı nefsinin arzularına değil, Allah’ın rızasına yönlendirir. Bu emre uyan kimse, dünyada huzurlu bir aile hayatı sürer, ahirette de Rabbinin rızasını kazanır. Unutmayın ki İslam, her zaman size en hayırlı olanı emreder; siz de bu emirlere gönülden bağlanırsanız, hem dünyanız hem ahiretiniz mamur olur.

🎧 Dinle

📜 Ayet 1-5 — Nisâ

1يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا
Ey İnsanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabb'inize hürmetsizlikten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'ın ve akrabanın haklarına riayetsizliktende sakının. Allah şüphesiz hepinizi görüp gözetmektedir.
2وَآتُوا الْيَتَامَىٰ أَمْوَالَهُمْ ۖ وَلَا تَتَبَدَّلُوا الْخَبِيثَ بِالطَّيِّبِ ۖ وَلَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَهُمْ إِلَىٰ أَمْوَالِكُمْ ۚ إِنَّهُ كَانَ حُوبًا كَبِيرًا
Yetimlere mallarını verin. Temizi murdara değişmeyin, onların mallariyle kendi mallarınızı karıştırarak yemeyin, çünkü bu büyük bir suçtur.
3وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَىٰ فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاءِ مَثْنَىٰ وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ ۖ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَلَّا تَعُولُوا
Eğer, velisi olduğunuz mal sahibi yetim kızlarla evlenmekle onlara haksızlık yapmaktan korkarsanız onlarla değil, hoşunuza giden başka kadınlarla iki, üç ve dörde kadar evlenebilirsiniz; şayet, aralarında adaletsizlik yapmaktan korkarsanız bir tane almalısınız veya sahip olduğunuz ile yetinmelisiniz. Doğru yoldan sapmamanız için en uygunu budur.
4وَآتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً ۚ فَإِن طِبْنَ لَكُمْ عَن شَيْءٍ مِّنْهُ نَفْسًا فَكُلُوهُ هَنِيئًا مَّرِيئًا
Kadınlara mehirlerini cömertçe verin, eğer ondan gönül hoşluğu ile size bir şey bağışlarlarsa onu afiyetle yiyin.
5وَلَا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَامًا وَارْزُقُوهُمْ فِيهَا وَاكْسُوهُمْ وَقُولُوا لَهُمْ قَوْلًا مَّعْرُوفًا
Allah'ın sizi koruyucu kılmış olduğu mallarınızı, beyinsizlere vermeyin, kendilerini bunların geliriyle rızıklandırıp giydirin ve onlara güzel söz söyleyin.
NisâKuran Fihrist
176Ayet
MedeniRevelation
3Ayet

Meal — Nisâ 3

Sure Nisâ Ayet 3 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Eğer, velisi olduğunuz mal sahibi yetim kızlarla evlenmekle onlara haksızlık…

Sure Ayet 3/176 — Nisâ النساء (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Nisâ Dinle, Nisâ Meal, Nisâ mp3, Nisâ pdf. Ayet 1–5. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler