Meal — Tafsir
Kelime Anlamları:
- Naim: Evet, öyle olacak.
- Mukarrebîn: (Firavun'a) yakınlaştırılanlar, özel mevki ve makam verilenler, sarayın ileri gelenleri.
Tefsir:
Firavun, sihirbazlarına Hz. Musa (a.s.) ile karşılaşacakları gün için büyük bir vaatte bulunmuştu. Onlar da bu vaadi duyunca, "Eğer biz galip gelirsek, bize mutlaka bir mükâfat var, değil mi?" diye sormuşlardı. İşte bu âyet, Firavun'un onlara verdiği cevabı bildiriyor:
Firavun, onların bu sorusuna hiç tereddüt etmeden, "Evet!" diyerek cevap verdi. Sadece bir mükâfat değil, aynı zamanda onları kendi sarayına en yakın kimselerden yapacağını, onlara özel mevkiler, makamlar ve itibar vereceğini de vaat etti. "Siz benim gözümde en yakınlarım, en seçkinlerim olacaksınız" dedi.
Bu olay, Firavun'un dünyevi menfaatlerle insanları nasıl satın almaya çalıştığını ve kendi gücünü pekiştirmek için her yola başvurduğunu göstermektedir. O, sihirbazları kendi tarafına çekmek için dünya malını ve makamı bir araç olarak kullanıyordu. Ancak Allah'ın izniyle işler hiç de onun planladığı gibi gitmeyecekti.
Bu kıssada bizim için çok önemli dersler vardır. İnsan, dünyalık menfaatler uğruna hakikatten uzaklaşmamalıdır. Firavun'un vaatleri ne kadar büyük olursa olsun, asıl olan Allah'ın rızasını kazanmaktır. Nitekim bu sihirbazlar, Hz. Musa'nın (a.s.) gösterdiği açık mucizeyi görünce, Firavun'un tüm vaatlerini bir kenara bırakıp iman etmişler ve "Biz, âlemlerin Rabbine iman ettik" demişlerdir. Bu da gösteriyor ki, hakikat ortaya çıktığında, dünyanın bütün cazibesi ve makamları, imanın ve hakikatin yanında hiçbir şey ifade etmez.
Kıymetli kardeşim, bu âyet bize şunu öğretiyor: İnsanların dünyalık vaatleri, makamları ve mevkileri ne kadar büyük olursa olsun, bunlar geçicidir. Asıl kalıcı olan, Allah'ın rızası ve O'nun katındaki derecedir. Mümin, her zaman hakikatin yanında durmalı, dünyanın aldatıcı süslerine kanmamalıdır. Çünkü Allah'ın vaadi, tüm insanların vaatlerinden daha büyük ve daha gerçektir.
📜 Ayet 112-116 — A'râf Suresi
Meal — A'râf 114
A'râf Suresi Ayet 114 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Firavun, "Evet, yenerseniz gözdelerden olacaksınız" dedi.Sûre Ayet 114/206 — A'râf Suresi الأعراف (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: A'râf Suresi Dinle, A'râf Suresi Meal, A'râf Suresi mp3, A'râf Suresi pdf. Ayet 112–116. Türkçe Anlam: Azərbaycan.
Bizim için dua et, teşekkürler










